Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Testvérkapcsolat Beregszásszal

Testvérvárosi megállapodás létrehozásáról tárgyalt szerdán Mosonmagyaróvár és a kárpátaljai Beregszász polgármestere. A megállapodást akár már ősszel aláírhatják.
A kárpátaljai Beregszász és Mosonmagyaróvár közt testvérvárosi együttműködés létrehozásáról Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere a Kisalföldnek elmondta: négy éve áll kapcsolatban a beregszászi Bethlen-gimnáziummal, még a megyei közgyűlés alelnökeként indítottak gyűjtést az iskola megsegítésére. Ennek eredményeként mintegy 8 millió forintot tudtak átadni az intézmény felújításához. A legutóbbi látogatáskor merült fel a testvérvárosi kapcsolat létrehozása Beregszásszal. Jelenleg Mosonmagyaróvárnak csupán Szlovákiában van magyarlakta településsel ilyen kapcsolata. Az együttműködés előnye, hogy nem lesznek nyelvi akadályok, így a kultúra, az oktatás, a gazdaság, a sport és a turizmus területén közelebb kerülhet a két város egymáshoz.

Gajdos István beregszászi polgármester szerint számos olyan terület van, ahol érdemi kapcsolatok alakulhatnának ki. Lakosságát és területét tekintve Beregszász hasonlít Mosonmagyaróvárhoz, 27 ezer lakosának fele magyar, másik fele pedig ukrán–orosz nemzetiségű. Ez az arány tükröződik a képviselő-testület összetételében is. A közeljövőben mindkét város önkormányzatának képviselő-testülete kidolgozza és elfogadja a megállapodás szövegtervezetét, aminek végleges formáját várhatóan már az ősz folyamán aláírhatják a polgármesterek.

Méhes Ákos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil javaslatokat várnak a városi citromdíjra

A Mosonmagyaróvári Környezetvédő Egyesület idén is odaítéli a „Contra urbem – Contra naturam" – „A város ellen – a természet ellen" elnevezésű díját. A citromdíj várományosai azok a jogi vagy magánszemélyek lehetnek, akik a legtöbbet tették a város és a környezet ellen. Az alapítók szándéka, hogy a díjazott kiválasztásába a város lakóit és civil szervezeteit is bevonja. Tovább olvasom