Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Területet keresnek krosszpályának

Kerekasztal-beszélgetésre hívta csütörtökön a mosonmagyaróvári polgármester a kistérségi társulás, a vízügy, a rendőrkapitányság és a motorosok képviselőjét.
Kerekasztal-beszélgetésre hívta csütörtökön a mosonmagyaróvári polgármester a kistérségi társulás, a vízügy, a rendőrkapitányság és a motorosok képviselőjét. A téma a quadosok, krosszosok helyzete, s egy pálya kijelölése volt. A szépséghiba, hogy a kétkerekűek képviselője nem volt jelen.

„ Szabályozni, keretek közé kell szorítani a motorosokat, s ebben egy pálya kijelölése segíthet" – röviden így summázhatnánk a csütörtöki találkozón megfogalmazott általános vélekedést.

A megbeszélés elején rögtön kiderült: a kétkerekűek gazdáit képviselő Perger Péter kórházba került, így nem tudott eljönni a találkozóra. Stipkovits Pál polgármester elmondta: korábban a jet-skisekkel is sikerült dűlőre jutniuk, az a gond megoldódott. A mostani megbeszélést a quadosok, motorosok is kezdeményezték, s a kistérségi társulás érintett településein is foglalkoztatja az embereket ez a kérdés. „Tiltani nincs lehetőség, keretek közé kell szorítani ezt a technikai sportot" – mondta.

A pozsonyihoz hasonló kell

Horváth Csaba városi rendőrkapitány elöljáróban a quadokról beszélt: a gyártó cég típusbizonyítvánnyal látja el ezeket a járműveket. Ezek igazolják, hogy a négykerekű motor 50 köbcentiméter alatti vagy feletti, s hogy a közúti forgalomban részt vehet-e. Az ötven köbcenti alattiak érvényes kötelező felelősségbiztosítással vehetnek részt a közúti közlekedésben. Az ötven felettieknek a Közlekedési Felügyelet műszaki vizsgáját kell letenniük. Vannak azonban olyan járművek, melyek nem rendelkeznek típusbizonyítvánnyal: ezek a közúti közlekedésben nem vehetnek részt.

A kapitány szerint sok érintett nem is ismeri ezeket a szabályokat. A pozsonyi – egykori szemétdombi – pályához hasonlóra lenne itt is szükség. A járőrök több esetben büntettek már motorosokat, leginkább a közlekedési szabályok megszegése miatt. Műszaki felülvizsgálatra is berendelhetnek járműveket, tavaly több „nagymotort" is bekértek. Egyre több azonban a quad is, számukat a városban megsaccolni sem lehet.

A miniszter segítségét kérik

Széles Sándor máriakálnoki településvezető szerint megfogalmazódott a motorosok részéről egy olyan igény, amit kezelni kell, nem tiltani. Máriakálnokon több gond is akad: egyrészt a mezőgazdasági és védett területeken való motorozás. „A krosszosok károkat okoztak, s a nyomokból azonosítani nem lehet őket" – mondta. A helyi vadászok és az erdőgazdaság is többször jelezte a „csoportos bandák" feltűnését: elriasztják a vadakat is, amelyek ezáltal a közúton keresztül – balesetveszélyt okozva – menekülnek. „Ezért kértük, hogy a belügyminiszter jogszabályban szabályozza, hogy a fokozottan védett területeken milyen feltételek mellett közlekedhetnek" – tette hozzá.

Tritoltól a hulladékudvarig

Előkerült a térkép is, s a résztvevők ezután a krosszpálya lehetséges helyszíneiről tárgyaltak. Széles Sándor kijelentette: Máriakálnokon nem találtak „szóba jöhető" helyszínt. Horváth Csaba a mosonmagyaróvári Tritoltól a zsilipig tartó szakaszt javasolta, ám egy gyors telefon után kiderült: a közeli bánya veszélyes üzem erőgépekkel. Ráadásul a töltéstől 10 métert még „el kell hagyni". Ezután felmerült a hulladéktemető, s a régi fogkefegyár melletti terület. Botos Gábor, a kistérségi társulás titkára elmondta: ha az önkormányzat kijelöl egy területet erre a célra, akkor az anyagi áldozatokkal jár. Szerinte az ipari parknál is lenne egy hathektáros terület, ám ezt hiba lenne krosszpályának kijelölni.

A következő helyszínként a szeméttelepi dombok kerültek képbe. Itt a rézsűt hamarosan enyhébbé teszik, ám a területet rekultiválni kell. Ennek kapcsán felmerült egy közös pályázat lehetősége is. „A Szigetköz és a Hanság biztosan kiesett, hisz védett részekről van szó" – mondták. A megbeszélés végén Botos Gábor azt javasolta, hogy a kistérség településeitől és a motorosoktól is kérjenek javaslatokat a lehetséges helyszíneket illetően.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebességmérő Dunakilitin

Sebességmérő és -kijelző készüléket szereltet fel néhány héten belül Dunakilitin a helyi önkormányzat. A készülék alkalmazásával hozzájárulhat az önkormányzat a közlekedésbiztonság növeléséhez, a gyorshajtás okozta balesetek megelőzéséhez a településen belül.
A készüléket 230 voltos táplálásra előkészített változatban, mikrohullámú radarral szállítja a gyártó. Tovább olvasom