Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Távfűtés: 50 milliós tartozás

Mosonmagyaróvár - Két hónap alatt több mint 50 millió forintra nőtt a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. kintlévősége azon nehéz helyzetbe jutott családok miatt, amelyek nem tudták időben kifizetni a távfűtésszámlát. A szolgáltató részletfizetési lehetőséget kínál.

Úgy tűnik, a gazdasági válság hatása a mosonmagyaróvári távhőszolgáltatót is elérte. Szerencsére nem a cég ment tönkre, hanem a harminc napot meghaladó kintlévőségei nőttek meg drasztikusan az elmúlt két hónapban.

Míg a nehéz anyagi helyzetbe került családok a villany-, víz-, telefon- vagy gázszámlákat igyekeznek határidőre kiegyenlíteni, addig a távfűtés fizetését sokan elodázzák. Vélhetően azért, mert tisztában vannak azzal, hogy a szolgáltató nem tud egy-egy lakást lekapcsolni a rendszerről. A tartozók közül sokan notórius nem fizetők. Ám egyre többen vannak, akik szorult anyagi helyzetük miatt nem tudják kiegyenlíteni időre a számlát. A szolgáltató 3800 fogyasztója közül több százan vannak, akik hosszabb ideje nem fizetik a fűtésdíjat.

A távfűtés alapdíja három éve nem emelkedett az inflációt követve Mosonmagyaróváron, az idei évtől pedig öt százalékkal csökkentették ezt a összeget. Ez többmilliós bevételkiesést jelent a szolgáltatónak és egyben ekkora megtakarítást a távfűtéses lakásokban élőknek. Ennek azonban feltétele volt, hogy a cég kezelje az addig felhalmozódott kintlévőségeket – tudtuk meg Kosár Tibortól, a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. ügyvezetőjétől.
 

Távfűtés: A szolgáltató a radiátorokat nem tudja elzárni a tartozóknál. Részletfizetést felkínálva próbálnak segíteni a bajbajutottaknak.
Távfűtés: A szolgáltató a radiátorokat nem tudja elzárni a tartozóknál. Részletfizetést felkínálva próbálnak segíteni a bajbajutottaknak.

A távhőszolgáltatást végző Joule Kft. az elmúlt év közepén olvadt a VÜF-be. Ekkor a cég határidőn túli kintlévőségei meghaladták az 50 millió forintot. A cég ügyvéden keresztül kiküldte a fizetési felszólításokat, aminek eredményeként a tartozások felét sikerült beszedni. Amit azonban fél év alatt sikerült „ledolgoznia" a VÜF-nek a kintlévőségekből, az elmúlt alig két hónap alatt újra felgyűlt. Jelenleg összesen több mint 51 millió forintot tesz ki a lejárt határidejű befizetetlen számlák összege. Az ügyvezető szerint ez a folyamat többek között a gazdasági válságnak tudható be. Az emberek egyre kevésbé tudják kifizetni a számláikat, a tartozók közül sokakkal ugyanis korábban nem volt ilyen jellegű probléma. A VÜF azonban nem tud eltekinteni ezeknek a tartozásoknak a behajtásától, a kintlévőségek éves szinten több millió forintba kerülnek a társaságnak.

Kosár Tibor elmondta: a cég igyekszik segíteni a bajbajutottakon, ezért kidolgoztak egy konstrukciót: bizonyos feltételek teljesülése mellett lehetőséget biztosítanak a tartozás részletekben történő kifizetésére.

Mindenkinek saját érdeke, hogy időben rendezze a számláit, hiszen ha már az ügy eljut az ügyvéden keresztüli felszólításig, akkor több ezer forinttal is megemelkedhet a tartozás. Az ügyvezető hozzátette: bíznak abban, hogy a fűtési szezon elmúltával megszűnik ez a probléma és a pillanatnyi pénzügyi nehézségekkel küzdő fogyasztók is be tudják majd fizetni a már alacsonyabb összegű számlákat.

Olvasóink írták

 • 19. RickCartman 2009. március 25. 14:33
  „atika, Móra, négyemeletes, szigetelt, szabályozható mérős.Pesze, nem félmeztelenül, fürdőbugyiban korzózva, de pólóban, normál szabadidőnadrágban teljesen jó, vendégeim is simán ingujjban, blúzban, pólóban, pulcsi, zakó nem kell a lakásban.Noch dazu: a hálószobában majdnem miminumon áll a szabályozó, ott ugyanis az éjszakai alvás zajlik funkcionálisan, nem is túl vastag gyapjúpaplan alatt, ahhoz pont elég.Ugye nincs harag, ha nem vagyok kiváncsi más számlájára, kérem, ne küljön másolatot.Köszönettel.”
 • 18. Imcsi 2009. március 24. 20:07
  „imcsi2kukachotmailpontcom”
 • 17. atika3887 2009. március 24. 17:56
  „Ha bárki küld egy elérhetőséget,nagyon szívesen elküldöm neki bármelyik számlámat...Kedves RickCartman!Ön melyik bolygón él?Én ez egyik Erkel úti tízemeletesben,mégegyszer:cím és küldöm a másolatot...”
 • 16. RickCartman 2009. március 24. 17:24
  „az 55m2-es panel 30-40ezres fűtésdija sem annyi, hanem pont a fele..(tudom saját számláimból pontosabban is idézni, ha kelle)tényleg nagyotmondó, de sebaj”
 • 15. pancser 2009. március 24. 16:31
  „Ez nem igaz! A szüleid biztosan nagykabátban üldögélnek a nagy házban, különben megfagynának, este meg téglát melegítenek az ágyba, vagy a konyhában alszanak a sezlonon. Szeretnek az emberek jó nagyokat mondani, főleg fűtés dolgában.”
 • 14. atika3887 2009. március 24. 02:33
  „Én egy 55m2-es panelban lakom,melynek fűtése 30ezer forint (tavaly 40ezer körül volt),nyáron 15ezer.A szüleim egy 110 m2-es családi házat ebből az összegből (270ezer) közel 2 évig fűtenek!!!És még van egy "szolgáltatás",amit mindenképp fizetni kell:a közös alap,havi 13ezer-ért,vagy ugrik a lakás.
  És miért nem lehet leválni?Mert kell a cégnek a pénz:nem kell épületgépésznek lenni ahhoz,hogy az ember lássa,radiátoronként 2 db elzárószelep+összekötőcső+munkadíj,ennyi a leválás feltétele.Ha villannyal fűtenénk,az is olcsóbb volna.
  Csatlakozom az előttem szólóhoz:a meleg termálvíz folyik a Lajtába..
  Eladni nagyon nehéz egy ilyen lakást,az árából egy üres telket lehet csak venni.”
 • 13. pancser 2009. március 23. 15:24
  „A 11-es hozzászólás gondolatával egyetértek. Az is segélyezés, ha valakinek kifizetik a fűtésszámláját. Így mindenki jól járna. 50 millió Ft akkora összeg, hogy a cég rá is mehet. Nem hiszem, hogy ezt tűrni lehetne, mert a cég nem állhat le. Viszont akkor megint a mások pénze jön. Vagy úgy hogy kisegíti a város, vagy úgy, hogy meg kell emelni a tarifákat!”
 • 12. RickCartman 2009. március 23. 14:01
  „De még egyszerűbb,és gyorsabb bevétel:azonnal végrahajtót küldeni, lakásból a tartozás értékét fedező vagyontárgyakat elvinni, eladni, ott a pénz, szevasztok.Kicsit határozottabb fellépést, uraim, a nem fizetők helyett is velünk fizettetnek, ha nem vettétek volna észre!”
 • 11. RickCartman 2009. március 23. 13:57
  „Sajnos nem lehet elzárni, ha mégis, felszednék a padlót, azzal fűtenének, vagy csinos PB palackkal, vagy akármivel, ami a többi lakó életét még jobban megkeseritené...Talán jobb lenne, (javaslat is volt rá), hogy a segélyezettek ne készpénzben kapják a "fizetést"--ők igy hivják,mintha az lenne, nem kis arcátlansággal).Hanem ételutalványban, tankönyvutalványban, ha kell, fűtésutalványban ez esetben, amit semmi másra nem lehetne használni, csak ezen költségek kielégitésére.A kápé úgyis a kocsmában landol, vagy a nyerőgépben, ne tegyünk már úgy, mintha ezt nem tudnánk!És süket duma, hogy nem jut rá, minden szobában szinestévére jut!Sokan tényleg még mindig a Kádár-korszak hajnalán élnek, jön a jó meleg a radiátorból, ömlik meleg viz csapból, fizetni meg nem kell senkinek, majd az állam úgyis segit..(Vagyis ti, kedves adózó kommentesek..”
 • 10. ideals 2009. március 22. 14:39
  „a csupa nagybetű miatt: moderálva”
 • 9. Domestic 2009. március 22. 13:28
  „Heló elvtársak! Akinek nincs munkahelye, akinek nincs fizetése, akinek a jóisten sem tudja megmondani, hogy mikor és hol fog újra munkát találni,
  az mit kezdjen a "RÉSZLETFIZETÉSSEL"!!!???
  (vakgyereknek színestv?)”
 • 8. pancser 2009. március 22. 11:44
  „7! Nem általánosítottam, de feláll a szőr a hátamon attól az általánosítástól, hogy azért nem fizet mindenki, mert nem telik rá! Hidd el nekem az arra hajlamosak a hajszálba is belekapaszkodnak, csak hogy ne kelljen fizetni. Azokat becsülöm sokra akik ezt minden körülmények között megteszik. Ők azok akikre építhet az ország így a Juole kft és a VÜF is. A trehány disznók a többiekkel akarják kifizettetni ami lemegy a torkukon, meg amit elpazarolnak. Üdvözletem a tisztességeseknek és elzárt fűtés a gazembereknek! Óvatosan a sajnálkozással is, ne higgy a csalóknak, felejtsük el ezt az álemberbaráti, a közösségre veszélyes szélhámosokkal való együttérzést!”
 • 7. gagarin 2009. március 22. 11:00
  „SOKSZOR NEM de Pancsernak igaza van! Én még megtoldanám azzal,hogy olyan is van köztük aki tudna de mégsem teszi!!! Szokás a bliccelés a gazdagoknál is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. zopika02 2009. március 22. 08:41
  „Az árak csökkentésénél kellene kezelni a problémát, más városban már rég nem engednék bele a forró termálvizet a Lajtába hanem hasznosítanák azt. Csak hát tömni kell a Fecó zsebét, mert olyan sok hozzátartozóját kell támogatnia hogy nem képződik neki megtakarítása. És a Fecó még az egyébként hulladékhőből is rendes hasznot húz. Ez kell a birka magyar embereknek. Bruhaha..... Ébresztő !!!!!!!!”
 • 5. Imcsi 2009. március 22. 08:12
  „Pancser! Te róluk beszélsz: "A szolgáltató 3800 fogyasztója közül több százan vannak, akik hosszabb ideje nem fizetik a fűtésdíjat."
  De vannak itt ilyenek is:"Az emberek egyre kevésbé tudják kifizetni a számláikat, a tartozók közül sokakkal ugyanis korábban nem volt ilyen jellegű probléma."
  Ők azok, akik csökkentett munkaidőben dolgoznak (csökkentett fizetést kapnak), vagy elvesztették a munkahelyüket! Legalábbis a nagy többség!”
 • 4. pampus 2009. március 22. 07:55
  „A távfűtés mindig is háromszorosába került a szilárd (szén,fa) központit egyedi fűtésnek. Mostanára már a gengszterek tettek róla,hogy ez is elérje távfűtés díját! Azzal kezdték hogy felszámolták a hazai szénbányászatot. Az állami erdőket magánosították! Így is felugrott a szilárd tüzelő ára, De most, hogy manipuláltál a forint és a deviza,valuta közötti árrést így a külföldről behozott tüzelő árát is ez egekbe emeleték! Ez az igazi terrorizmus a lakosság felé nem az Oszama bin Laden az afgán - kecske háton!”
 • 3. pancser 2009. március 22. 07:49
  „Nem kell velem egyet érteni kedves Imcsi? Nem kötelező. De az oktalan sajnálkozás fizetési trehányságokhoz vezet, az arra hajlamosaknál, hidd el. A távfűtő cég gazdálkodik, tönkre lehet tenni. Majd nem lesz pénz, karbantartásra, a dolgozók fizetésére egyáltalán üzemeltetésre. Akkor aztán hiába lehet kimenni az utcára, hőzöngeni. A megoldás el kell zárni a nem fűtők csapjait a nehézségekkel küszködő, de a fűtési díjat kiizzadó becsületesek érdekében! A trehány disznókat válság idején megvédeni sokkal nagyobb hiba, mint normális időben. Nem egy olyan embert ismerek aki még mindig azt hiszi, hogy a államnak, a városnak, vagyis a többi embernek kötelessége még a s....t is kitörölni. Direkt jól jött nekik a válság, van mire hivatkozni! Utálom ezt a mentalitást. Elzárni a csapjukat!”
 • 2. Imcsi 2009. március 21. 23:04
  „Pedig itt olcsóbb is lett a távfűtés!
  1. pancser! Nem értek egyet!”
 • 1. pancser 2009. március 21. 21:50
  „A kocsmára jut, fűtésre nem. A tartozók fele legalább azért tartozik, mert hallotta a médiában a folyamatos nyavalygást. Magyaróváron annak nincs munkája aki nem is akar. El kell zárni a fűtést, mindjárt fizetnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészséges városokért

Mosonmagyaróvár - Polgármesterek és egészségügyi szakemberek tanácskoztak a városokban élők… Tovább olvasom