Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Társulás csak területfejlesztésre

Pénteken valamennyi érintett település elfogadta a Mosonmagyaróvár környéki többcélú kistérségi társulás létrejöttét. A szerveződés teljes körűen csak a területfejlesztési célokat vállalta. Az elnök Stipkovits Pál lett.
Hosszas előkészítés után a mosoni kisrégió valamennyi, huszonhat települése elfogadta a kistérségi társulás alapító okiratát. A belépők mindegyike csak a területfejlesztésre szövetkezett, a többi feladat közös, vagy részben közös vállalását majd a szervezeti és működési szabályzatukban fogják falvanként pontosítani.

Tegnap Botos Gábor, az alakuló ülés levezető elnöke hangsúlyozta: az önkormányzatok előzetes állásfoglalása alapján a kistérség megalakításának minimumfeltételei megvannak: tizennégy önkormányzat ugyanis a belépés mellett foglalt állást. A több közjátékkal tarkított tanácskozáson Pap János országgyűlési képviselő elfogadott törvény hiányában „nagy felelőtlenségnek" nevezte a megalakulást. Széles Sándor máriakálnoki polgármester az oktatásügy és a társulási finanszírozás rendezetlen kérdéseire mutatott rá. Böősy Imre ásványrárói elöljáró pedig, noha a belépést elfogadta, nem volt hajlandó szavazni az elnök személyére.

Az eredeti elképzelés annyiban változott, hogy az alakuló ülésen a korábbi lélekszámarányos voksolás elve helyett az „egy település – egy szavazat" normát fogadták el. A részleges társulás – mely három évre szól – elnöke Stipkovits Pál lett. A pénzügyi bizottság tagjai: Juhász József, dr. Kurunczi Károly, Török Sándor, Tóth István és Vincze Zoltán. A társulás működésének rendjét és kereteit megszabó szervezeti és működési szabályzat kidolgozására, illetve az alelnökök jelölésére a Széles Sándor, Csaplár Zoltán, Tóth István, Botos Gábor és dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta összetételű bizottság kapott megbízást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat építenek a kivágott fák helyén

A mosonmagyaróvári Mosonyi utcai védett fasor két vadgesztenyéjét útépítés miatt kellett kivágni.… Tovább olvasom