Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Tárgyalnak Máriafürdő másfél milliárdjáról

Máriakálnok - Ismét intenzívebbé váltak a tárgyalások a szaktárca és a projektfejlesztő-beruházó cég között Máriafürdő ügyében. Most egy 1,4 milliárdos állami támogatás a fő téma. Úgy tudjuk: a korábbi holland befektető, Henk van Giesen kiszállt a projektből.


Még 2002 márciusában Matolcsy György akkori gazdasági miniszter mellett Henk van Giesen, a befektető Gibros Holding igazgatója tette le az alapkövet Máriakálnokon, a Mosoni-Duna ölelte Aranyossziget-dűlőben. Úgy tudjuk, Giesen azóta kiszállt a projektből, nem úgy az üzemeltetésért felelős Robert J. Dogterom, aki a Kisalföldnek 2004 áprilisában biztosan állította, hogy felépül Máriafürdő. Igaz, akkor ezt egy éven belül ígérte, ám a magyar kormánnyal való tárgyalások akadoztak. Az állami szubvencióról s a cserébe kért hatástanulmányokról nem tudtak dűlőre jutni. Úgy tudjuk azonban, hogy nemrégiben újra egyeztetésekbe kezdett a két fél.

Máriafürdő kapcsán a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnak több kérdést is feltettünk: többek közt azt tudakoltuk, hogy megkötötték-e már a megállapodást az ügyben az állami támogatásról a beruházóval, mekkora összegről van szó, s a tárca újabb hatástanulmányokhoz köti-e azt.

Kútfúrás: 2002-ben 1200 méter mélyen 50 Celsius-fokos nátrium-hidrogén-karbonátos vizet találtak Máriafürdőnél. Jobb felső képünkön Robert J. Dogterom, aki 2004-ben azt ígérte, egy éven belül felépülh
Kútfúrás: 2002-ben 1200 méter mélyen 50 Celsius-fokos nátrium-hidrogén-karbonátos vizet találtak Máriafürdőnél.


Arzt Gergely, a minisztérium kommunikációs főosztályának munkatársa az alábbi tájékoztatást adta a Kisalföldnek. „Az állami támogatások odaítélésére, támogatási szerződés megkötésére minden esetben hatástanulmányok meglétét is igénylő gondos előkészítési folyamat után kerülhet csak sor. A Máriafürdő-beruházás kapcsán jelenleg is folyamatban vannak a megvalósítást célzó tárgyalások. Az állami támogatás tényéről és mértékéről csak azok lezárultát követően adhatunk tájékoztatást."

Információink szerint bár a tárgyalások jó úton haladnak, a beruházást is kedvezőtlenül érintette a gazdasági válság.
Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő a Kisalföldnek elmondta: nemrégiben segített „kapcsolatot teremteni" az Island Kft. és a gazdasági minisztérium között. „Egy 1,4 milliárdos állami támogatás és a beruházók által vállalt összeg a megbeszélések tárgya, a kölcsönös megegyezés folyamatban van" – tudtuk meg tőle.

Ami eddig történt
Negyvenkét hektáron az előzetes tervek szerint 32 milliárd forintba került volna a beruházás. Csak a közművek csatlakozási pontjainak kiépítésére 600 milliót áldoztak – még 2002-ben. Igaz, ugyanebben az évben a Széchenyi-terven a két kft. (Island, Gisland) már nyert állami forrást többek közt a termálfürdők fejlesztésére, kialakítására, valamint a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hol temetik be a kátyúkat? - Útjavításra szánt pénzek 2

Győr-Moson-Sopron megye – A kisebb városok közül egyedül Jánossomorján tud az önkormányzat 20… Tovább olvasom