Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Tanévnyitó vegyes érzelmekkel

Szülők, pedagógusok és gyerekek vegyes érzelmekkel vágtak neki az új tanévnek a mosonmagyaróvári Bartók-iskolában. Az önkormányzat ugyan eldöntötte már az intézmény „jövőjét”, az érintettek harcolnak a megmaradásért.
Az idei nyár más volt, mint a többi, a felhőtlen pihenést beárnyékolta a bizonytalan jövő – ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi beszédét Csicsai Ferenc, a mosonmagyaróvári Bartók-iskola igazgatója az intézmény tanévnyitóján. Az ünnepség hangulatát áthatotta a bizonytalanság, mivel az iskola most megkezdett negyvenötödik tanéve lehet, hogy egyben az utolsó is lesz.

Nem tudták, hány elsős lesz

Mint ismert, Mosonmagyar- óvár képviselő-testülete a nyári szünet előtti utolsó ülésén döntött az általános iskola jogutód nélküli megszüntetéséről a tanév végével. Az érintett szülők, pedagógusok azonban nem törődtek bele a döntésbe, látnak még reményt az iskolamegmentésre. Az igazgató elkeseredésének adott hangot amiatt, hogy néhányan úgy vitték át gyermeküket más iskolába, hogy nem kérték ki a távozási papírokat a Bartókból. Emiatt az évnyitón még nem tudták, pontosan hányan is kezdik meg az új tanévet az intézményben.

– Összesen negyven elsős tanulót írattak be szüleik hozzánk, ám belőlük mindössze alig harmincan kezdik nálunk az iskolát. A kialakult helyzet ellenére az alakuló értekezleten azt kértem a kollégáktól, zárják le a múltat és tiszta lappal indítsuk a tanévet. Nem szabad, hogy ez az ügy kihasson a tanórákra – hangsúlyozta Csicsai Ferenc.

Németh György pontosan harminc évvel ezelőtt kezdett tanítani a Bartók-iskolában és mint mondta, a három évtizeddel ezelőttihez hasonló izgalommal indul neki az idei tanévnek. Bár vészes felhők gyülekeznek az iskola fölött, mégis bízik abban, hogy sikerül megmenteni a Bartókot. A pedagógus szerint elkeserítő, hogy a mosoni városrész önkormányzati képviselői közül mindenki igennel szavazott az iskolabezárásra.

„ Hamarosan rengeteg iskolaköteles lesz"

Bálló Attila szerint lesz jövője a Bartók-iskolának, ezért is íratta ide a most első osztályba lépő gyermekét. Az optimista szülő szerint a mosoni városrész elég nagy ahhoz, hogy fenntartsák ezt az iskolát.
– Egyre több új lakóház épült a környéken, s ezekbe főként fia- talok költöztek. Meggyőződésem, hogy rövid időn belül rengeteg iskolaköteles gyermek lesz ezen a területen, akiknek a város távolabbi részeibe kell majd iskolába járniuk. Bízom a Bartók fennmaradásában, ezért meg sem fordult a fejemben, hogy a kisfiamat más iskolába írassam – vélekedett Bálló Attila.

Nagyné Tóth Éva szintén bizakodik a tanoda jövőjében, ezért most negyedik osztályba lépő gyermekét sem vitte máshová. Szavai szerint a szülők többsége azonban pesszimista és mindenki fél a döntés végrehajtásától. A bartókos szülő szerint az iskola bezárásával azon túl, hogy nehéz helyzetbe kerülnek, még Moson fejlődését is ellehetetlenítik.
A Mosoni Polgári Kör tájékoztatása szerint szeptember 18-án délután demonstratív sétájuk során a Bartók-iskolától a városháza elé vonulnak, hogy átadják a város vezetőinek a Bartók bezárása ellen összegyűjtött mintegy hatezer tiltakozó aláírásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszázmillió a bankszámlán

A nyári szünet után megkezdi az érdemi munkát Mosonmagyaróvár önkormányzata. A vakáció előtti utolsó… Tovább olvasom