Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Támogatás a rászorulóknak

Kamatmentes kölcsönnel támogatják azokat, akik fűtésátalakításra kényszerülnek.

Lapunkban korábban már több alkalommal beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyaróvári ipartelepen eddig működő magán távfűtési rendszeren lévő lakások fűtése a szezon végével megszűnt. Mint ismeretes, a városrészben 252 lakás vásárolt közvetlenül – két kisiparoson keresztül – hőenergiát korábban a Motim rt.-től, most pedig a MESZ Kft.-től. A vezetékrendszer az érintett lakók pénzén épült ki alig egy évtizeddel ezelőtt, ám mint mára kiderült, már akkor sem felelt meg a műszaki szabványoknak. A rossz minőségű hálózat miatt az elmúlt években a folyamatos lyukadások miatt jelentős mennyiségű víz folyt el a rendszeren. A vezetékek tulajdonjoga máig tisztázatlan, így felelőse sincs a problémának. Az érintett lakók alig egy évtized után ismét jelentős kiadásra kényszerülnek fűtésük fenntartása érdekében.

Áprilisig működött

A Joule Kft. korábban megvizsgálta a rendszert. Kiderült, a teljes hálózatot ki kellene cserélni. A rekonstrukcióra költségtervezetet is készítettek. Eszerint még ha az összes korábbi fogyasztó meg is maradt volna a rendszeren, az egy lakóra jutó költségek több százezres nagyságrendet tettek volna ki. Időközben a lakók közül egyre többen átálltak az egyedi gázfűtésre. Ez az egy lakásra jutó rekonstrukciós terheket a többszörösére emelte. Emellett az elmúlt fűtési idényben már olyan mértékű volt a vízveszteség – naponta elérte a száz köbmétert –, hogy az időnként az energiaszolgáltató kazánrendszerének működését is veszélyeztette. A MESZ Kft. az üzemzavarok ellenére vállalta, hogy a rendszert idén áprilisig működteti, a későbbiekben azonban már csak a hálózat teljes újjáépítése után tudja a fűtést biztosítani. Az érintett lakóknak még a tél beállta előtt egyénileg kell megoldaniuk a fűtésüket.

Kamatmentes kölcsön

Az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött arról, hogy az új fűtési mód kialakításához kamatmentes szociális kölcsön formájában segítséget nyújt az érintett lakóknak. Ám mivel a felhasználható keretösszeg behatárolt, a támogatást különböző feltételekhez szabták. A kölcsönnel csak azokat a kérelmezőket támogatja az önkormányzat, akik e nélkül nem, vagy csak nagy anyagi erőfeszítéssel tudnák megoldani fűtésük kialakítását. A kamatmentes hitel felső határát 250 ezer forintban határozták meg, ám legfeljebb a fűtéskialakítás költségének negyven százaléka lehet.

A támogatáshoz megvizsgálják a kérelmezők hitelképességét, s a határozat szerint a mindenkori minimálnyugdíj összegének százötven százaléka – egyedül élőknél kétszáz százaléka – szükséges a kölcsön biztonságos visszafizetéséhez. A döntés értelmében a minimálnyugdíj kétszázötven százaléka feletti – egy főre jutó – jövedelem viszont már elég arra, hogy a lakók önerőből megoldhatják fűtésük átalakítását. A támogatás odaítéléséről a szociális bizottság dönt majd, s az érintettek legkésőbb október 30-ig megkapják a kamatmentes kölcsönt.

Személyi kölcsönből fedezték

Az érintett ipartelepi lakók örülnek, hogy az önkormányzat gondolt rájuk, ám többen úgy vélik: eléggé késve jött ez a segítség. Szokoli Józsefné  több utcabelijével együtt már az elmúlt év végén gondoskodott a fűtés átalakításáról.

A nyugdíjas asszony tavaly decemberben vett fel
300 ezer forint személyi kölcsönt, hogy a megszűnő távhőről gázfűtésre álljon át. Ez az összeg azonban csupán a beruházás felét fedezte, hiszen a teljes fűtésátalakítás mintegy 600 ezer forintba került.
Az asszony néhány hónappal ezelőtt megözvegyült, így egyedül kell visszafizetnie a jelentős kamattal terhelt kölcsönt.

– Több éve napirenden voltak már a távfűtés problémái, ám egészen a múlt év végéig nem mondta ki senki, hogy megszűnik ez a szolgáltatás. Az önkormányzatnak legkésőbb tavaly ősszel kellett volna már döntenie erről a támogatásról, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a távfűtésben ez az idény lesz az utolsó. Az utcánkban alig néhány olyan család él, ahol aktív keresők vannak, a legtöbben nyugdíjasok, és sok köztük az egyedülálló. Velünk együtt sokan már a múlt év végén átálltak gázfűtésre, s szinte mindannyian személyi kölcsönt vettek fel – mondja Szokoli Józsefné.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adattár és szövetség a helyi civileknek

Adattár megjelentetését és városi civil szövetség létrehozását tervezi a Mosonmagyaróvári Kulturális… Tovább olvasom