Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Tájsebeket gyógyítanak a Szigetközben

Illegális szemétlerakók, folyóba ömlő szennyező anyag, kiszáradt morotvató, orvhalászok és vadászok, quadosok, repedező hidak: a Kisalföld politikusoknak és szakembereknek mutatja be a Szigetköz begyógyításra váró sebeit. Kérjük olvasóink segítségét is.

„Nem bírom tovább nézni ezt a természetkárosítást, ha napokon belül semmi nem változik, feljelentést teszek. Legalább tízen hívtak hétvégén, hogy nincs víz a mellékágakban, minden halivadéknak vége" – mondta elkeseredve egy szigetközi állat- és környezetbarát a napokban.
„Az orvhalászok szervezett bandákba verődtek, nem tisztelik az ellenőröket sem. Nem rettennek vissza semmitől: minden második tettenéréskor életveszélyes fenyegetést kapunk" – nyilatkozta lapunknak Szilágyi Gábor, a győri Előre Htsz ügyvezető elnöke, amikor 2006 áprilisában a Duna hullámterében kardokkal támadtak halászati ellenőreire.

„Júniusban még volt víz a tóban, ám augusztusra teljesen kiszáradt a meder: ilyen még sosem fordult elő. Kiépítettük a tanösvényt, megépült a madárles: fotósok, gyerekek figyelték innen a madarakat. Mára a vízzel együtt az összes állat eltűnt" – panaszolta a Kisalföldnek tavaly szeptemberben Babos Attila dunaszegi polgármester, amikor Alsó-Szigetköz legnagyobb állóvize, a védett dunaszegi morotvató kiszáradt.

„Szűk, beláthatatlan földúton motorosok hangjára lettem figyelmes. Félreállni sem tudtam, csak lelassítottam: két felnőtt motoros nagy sebességgel valahogy kikerült és eltűnt, ám egy tíz év körüli kisfiú elesett s az utánfutóm alá került" – mesélte Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vezetője is, aki tavaly a töltésről lekanyarodva a dunaszigeti denkpáli hallépcső felé tartott.

„Tizenhat éve szakadt le a halászi híd, helyére ideiglenes vasúti műtárgyat hoztak, az akkori tervek szerint két(!) évre. Hiába volt azóta aláírásgyűjtés, ígéretek, a tárca szerint újabb öt évig, 2013-ig a halászi híd nem szerepel a felújítandók között" – fakadt ki nemrégiben Majthényi Tamás halászi polgármester.

Szigetköz fájó sebeit mutatják a Kisalföld hasábjain tett kifakadások: ez csak néhány az évek, évtizedek óta halmozódó, megoldásra váró feladatok közül. Most arra vállalkozunk: politikusoknak, szakembereknek a helyszínen mutatjuk meg a legégetőbb gondokat, kritikus pontokat, s közösen – akár jogszabályi – megoldást keresünk ezekre.

Rozsdásodik a halászi híd: Majthényi Tamás polgármester nem érti, a műtárgyra miért nem jut pénz a következő öt évben.
Rozsdásodik a halászi híd: Majthényi Tamás polgármester nem érti, a műtárgyra miért nem jut pénz a következő öt évben.


Kérjük olvasóink segítségét is: bemutatásra érdemes helyekről, a térséget érintő, megoldásra váró konkrét ügyekben várjuk felvetéseiket. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium egyik államtitkára és egy országgyűlési képviselő is jelezte már: vendégünk lesz egy „Szigetkörre", de terveink szerint a parlament környezetvédelmi bizottságának elnökét, Katona Kálmánt, térségi rendőri vezetőt és környezetvédelmi szakembert is meghívunk egy-egy „terepbejárásra". Tapasztalatainkat és olvasóink felhívásait összegyűjtve szervezzük majd a bemutatóutakat. Felvetéseiket várjuk az acsefalvay@kisalfold.hu e-mail címre, levélben a Kisalföld mosonmagyar-
óvári szerkesztőségébe (Régi Vámház tér 14.), illetve telefonon a 96/577-579-as számon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszacsábítanák az utazókat

Kistérség - Mosonmagyaróvár és környéke tömegközlekedésének felülvizsgálatát és korszerűsítését… Tovább olvasom