Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Szülőklub az autistákért

A mosonmagyaróvári Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány szülőklubot szervezett azzal a céllal, hogy a szülők és szakemberek közösen próbáljanak megoldást találni a képzési rendszerből kikerülő felnőtt autisták foglalkoztatására.
illusztráció
A téma naponta van jelen az országos médiában, több helyütt épülnek autistaotthonok, amelyek jelentős terhet vehetnek le az autista gyermeket, felnőttet nevelő szülők válláról. Mivel a sérültek nagy része egyáltalán nem képes az önálló életvezetésre, állandó segítséget igényelnek családjuktól. Mosonmagyaróváron is egyre több embert érint a kérdés. A szülők elvihetnék más városokban működő otthonokba gyermekeiket, de nem szívesen szakítanák ki őket a családi környezetből. Az állandó felügyelet csak úgy oldható meg, ha nevelője feladja munkáját.

Az önkormányzat képviselői és az intézményvezetők átérzik a problémát. A kínálkozó alternatívák között felmerült az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának (ÉNO) bővítése, amely lehetőséget adna az autista fiatalok napközijének kialakítására. Egy másik megoldási tervben a szociális foglalkoztató került szóba, mely napi négy órában kínálhatna elfoglaltságot a sérült fiataloknak az intézményen belül vagy az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában. Az Éltes-iskolai autistacsoport tantermének bővítése további egy évre jelentene megoldást, hiszen a fiatal sérültek elkülönítve a csoportban maradnának.
Hosszú távú megoldást kell találniuk. A szülők partnerek lennének bármilyen megoldásban anyagilag is. Ezen túl a társadalomnak is meghatározó feladata, hogy a csökkent munkaképességű emberekről megfelelően gondoskodjék.

Kapcsolódó cikkek >>

Gálaest és alapítvány az autisták javára (2003-03-04) >>
Bál az autistákért (2003-03-02) >>
Jótékony bál az autistaotthonért (2003-03-02) >>
Mit Tehetnék Érted? (2003-02-12) >>
Védőotthon autistáknak (2002-10-12) >>

Autistaotthont építenének (2002-12-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Területfejlesztési modellek kellenek

A napokban tartja alakuló ülését a Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottsága, melynek Szentkuti… Tovább olvasom