Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Szükség lenne a turisztikai koncepcióra

A mosonmagyaróvári városatyák zárt ajtók mögött döntöttek több gazdasági és személyi kérdésben. Tizenkilenc napirendre vett témát tárgyalt képviselő-testülete e havi ülésén.
Napirend előtt Hernádi Béla (MSZP) a Gorkij és Királyhidai utcák környéki vállalkozások nevében hívta fel a figyelmet arra, hogy a Gorkij utca kivezetésének megszüntetésével ezen cégek helyzete ellehetetlenülne. Nyitrai József (Labe) az építési engedélyek kiadásával kapcsolatban emelte fel a szavát. Nagy Sándor (Civil Fórum) a zászlóparkból ellopott három lobogó, illetve a közterületekre kihelyezett virágok sorozatos eltűnése miatt szólt a lakók felelősségérzetét emlegetve. Knausz Ferenc (Polgári Koalíció) a mosoni üzletház építéséről kért tájékoztatást. Stipkovits Pál polgármester elmondta: az építkezéshez minden készen áll, ám még el kell végezni a terület régészeti feltárását.

Vita az idegenforgalomról

A turisztikai koncepció elkészítése váltotta ki az egyik legnagyobb vitát. Nagy Sándor szerint szemléletváltozáson kell átmennie az önkormányzatnak, mivel ez az ágazat nem kapta meg a szükséges támogatást, így a város elvesztette a földrajzi fekvéséből és természeti kincseiből adódó helyzeti előnyét. A környéken gomba módra szaporodó turisztikai beruházások ma még kiszámíthatatlan hatással lesznek Mosonmagyaróvárra – hangsúlyozta a képviselő. Knausz Ferenc is úgy vélekedett, hogy a város nem használja ki ebbéli lehetőségeit, pedig központi szerepet kellene ellátnia a térségben. Csorba Dezső (MKDSZ) nehezményezte, hogy az elmúlt négy évben nem születtek eredmények e téren, sőt, a multik betelepítésével a kisvállalkozók helyzete ellehetetlenült.
Nyitrai József szerint viszont nem szabad nagyobb támogatást adni az idegenforgalomnak, mivel eddig sem mutatott fel eredményeket. A termál felújítására sem szabad nagy összeget fordítani, amíg nem rendezettek ott a tulajdonviszonyok. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) úgy vélekedett, hogy a képviselő-testület a hátralévő néhány hónapban már nem tud megfelelő koncepciót elkészíteni. A határozat szerint a város készítsen el egy idegenforgalmi hatástanulmányt a térségi társulások célkitűzéseinek figyelembevételével és ennek ismeretében készüljön el a koncepció.

Kényszerek és szorítások

A testület zárt ülésén fogadták el két önkormányzati tulajdonú társaság éves beszámolóját. A Movinnov Kft. 47 millió forintos eredményt produkált az elmúlt esztendőben. Ezt az összeget az önkormányzat további városfejlesztési beruházásokra a társaságnál hagyta. A Városüzemeltető és Fenntartó Kft. 19 millió forintos eredményével jelentős növekedésről adott számot. Két ingatlan értékesítéséről is tárgyaltak a városatyák a zárt ülésen. A Vízpart utcai piac eladásáról döntés született olyan feltételekkel, ha az ottani bérlők legalább háromnegyede kinyilvánítja vételi szándékát. A mosoni Tourinform-iroda megvételét hosszas vita után egyelőre elvetették. Sürgősségi indítványként szavazott továbbá a testület négy hídelem kedvezményes megvásárlásáról a félbehagyott Lajta-átkelőhöz.

Kinevezések

Nyilvános ülésen szavazták meg a képviselők Szirányi Péternét a Haller-iskola, Weisz Jánosnét pedig a Lurkóvár Óvoda élére. Zárt ajtók mögött tárgyaltak az Éltes-iskola és az Pzikés Óvoda vezetőjének kilétéről. Míg az előbbi esetében Vargáné Éder Etelka megkapta a városatyák támogatását, az utóbbinál Rácz Gáborné nem.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar lomisok Ausztriában

Egy magát megnevezni nem kívánó „ lomis ” elkalauzolt bennünket egy ausztriai… Tovább olvasom