Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Szlovák traktorok magyar földeket szántanak

Szigetköz - Szlovák rendszámú traktorok tűntek fel a szigetközi földeken.

A dunaszerdahelyi agrárkamara elnöke szerint tilos „maszekolniuk" a támogatott üzemanyaggal dolgozóknak. A piros gázolaj literenkénti adótartama 10 koronával alacsonyabb a normál üzemanyagénál és csak a mezőgazdaságban és az erdőgazdaságban, a törvényben leírt célokra használható.

A regisztrált, igazolvánnyal rendelkező szlovák gazdák a kijelölt kutakon tankolhatnak a pirosra színezett üzemanyagból. Azonban a határok megnyílása után néhány hónappal már a szigetközi földeken is feltűntek a szlovák rendszámú traktorok. A tavaszi munkák közepén többek közt Rajkán, Vámosszabadinál, Véneken, Zsejkepusztán és Dunaszegen is láttak már ilyen szántást végző dunaszerdahelyi rendszámú haszongépjárműveket.

A képlet egyszerű: vélhetően jóval olcsóbban szántanak, mint a háromszáz forint feletti gázolajat tankoló magyar „kollégáik".
Patasi Ilona, a dunaszerdahelyi regionális agrárkamara elnöke elmondta: náluk  a piros üzemanyag kérdése sok gondot okoz. A regisztrált mezőgazdasági vállalkozók nem használhatják a támogatott üzemanyagot Magyarországon. „Nemrégiben egy szlovák vállalkozót »maszekolás« miatt 300 ezer koronára büntettek" – mondta.

Munka közben: A határok megnyílása után az olcsóbb szlovák vállalkozók is besegítenek a tavaszi munkákba. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
Munka közben: A határok megnyílása után az olcsóbb szlovák vállalkozók is besegítenek a tavaszi munkákba. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum


Ebből is látszik, lebukás esetén hatalmasak kint a büntetési tételek. „Ha nem a saját földjeiken dolgoznak a gazdák, azt be kell jelenteniük a vámhivatalba, s nyilatkozniuk, hogy nem támogatott gázolajat használnak. Itt negyven koronába kerül ez az üzemanyag, a piros 30 korona körül mozog literenként. Szlovák oldalon szigorúak az ellenőrzések, magyar részen viszont ezt nyilván nem vizsgálják, hisz nem az ottani államkasszát károsítják meg" – mondta.

A szigetközi szántókon a „bérföldművelésnek" pontos tarifái vannak: ezt veszik alapul a magyar vállalkozók. A 22–25 centiméter mély szántás hektáronként 15 ezer forintba kerül, s ebben 24 liter gázolajjal számolnak. A huszonhat centiméter feletti szántás tarifája 18 ezer forint, a kapcsolt munkák (például egy kisebb tárcsa rákötése) tízszázalékos árnövekedést jelentenek.

A műtrágyaszórás 3500-ba, a mély lazítás 20 ezerbe, a nehézfogasolás négyezerbe, a tárcsázás hatezerbe, a kombájnolás 15 ezer 500 forintba kerül hektáronként. Makay Tamás dunakiliti gazda szerint falujukban valószínűleg még azért nem jelenhettek meg a szlovák traktorok, mert itt – az „önművelő" helyi szövetkezet kivételével – nincsenek nagy gazdaságok. „Százhúsz hektáron dolgozom, de háromszázra gépesítettem: országos relációban így is túlgépesítettek vagyunk, gépszövetkezetekre lett volna szükség" – mondta.

Olvasóink írták

 • 10. titus 2008. március 27. 22:27
  „Ilyen Valentin félék vezetik az országot.Továbbmegyek,talán a mezőgazdaság irányítását is ilyen hozzáértéssel végzik.”
 • 9. pan.cser 2008. március 27. 20:36
  „Te Valentin! Azt se tudod mit beszélsz. Odaát az üzemanyagot lényegesen olcsóbban kapják, azért olcsóbb a munkájuk, meg a mezőgazdasági terményük. A mezőgazdasághoz az ne szóljon hozzá aki azt hiszi lila a tehén! Képzeld a tojást sem futószalagon szerelik össze, hanem egy lyukon jön ki a tyúkból, azon a lyukon ahol tyuxar is! Látod érdemes volt ide látogatnod, máris mennyivel okosabb vagy!”
 • 8. titus 2008. március 27. 18:02
  „Állítom ezt városi létemre!”
 • 7. titus 2008. március 27. 18:00
  „Valentin!

  De nagy barom vagy!”
 • 6. Abrafax 2008. március 27. 16:42
  „Valentin, a politizálás - igazából - Neked sem való!

  Láttál már parasztot Jancsó-filmen kívül is?”
 • 5. Cseter János 2008. március 27. 15:28
  „A politika nem a városi emberek úri huncutsága, hanem minden ember megélhetésének a mérvadója! Persze, ha csak az ügyeskedő stréberek kezükbe kaparintják a politikai döntéshozást, akkor jutunk ide e rovatba és ugrunk össze szóbárbajokra! Mást már nem lehet ebben a rendszerben tenni, hisz a dolgozóktól minden jövödelmet elszivnaki az adórendszet feltalálók és a spekuláns pépnzügyi politikusok.”
 • 4. Gehun 2008. március 27. 13:02
  „Szlovák traktorok mindig magyar földet szántanak!”
 • 3. Valentin 2008. március 27. 11:51
  „Kérdezem én,akkor minek vásároltak a parasztok olyan csodagépeket? Csak azért,hogy elegánsan tudjanak felvonúlni a tüntetéskor és útelzáráskor? Továbbá,hogy tudjon sírni a részletfizetés miatt, meg az állami támogatás miatt?A földeken kellene dolgozni Uraim,nem pedig más országbeli embereket foglalkoztatni!Ezért is vannak többek között olyan magas árak.Nem árt néha az önkritika gyakorlása! A politizálás nem a falusi embernek való.”
 • 2. matriné 2008. március 27. 11:48
  „Már tíz éve a szomszédok dolgoznak a Magyar Földeken a nyugati határszéleken. Hisz felvásárolták már rég! Eladó itt az egész ország! E kormány nemjm is ért máshoz, mint akiárusításhoz! No meg a lakosság kifosztásához! A magas árakat is e kormány gerjeszi,hisz azzal az "áfájuk " is nő!”
 • 1. pan.cser 2008. március 27. 08:41
  „Nem a magyar paraszt a hülye, mert drágán termel., hanem a magyar államot vezetik bután. Ezt a cikken sok városi ember is elgondolkodhatna, mielőtt a parasztot szidná a magas árak miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elárasztásra vár a szigetközi élővilág

Szigetköz - Bár tavaly a tartósan alacsony vízállás miatt elmaradt, idén áprilistól – ha nem… Tovább olvasom