Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Szlovák ingatlanvásárlási láz Rajkán

A fővároshoz közeli kertes házat kereső pozsonyi elit körében hatalmas az érdeklődés a rajkai ingatlanok iránt.
A bő egy évtizeddel ezelőtti „osztrák nyugdíjasroham" után úgy tűnik, Felső-Szigetközben egy éve a szlovákok ingatlanvásárlási láza lett egyre erőteljesebb. Ráadásul a pozsonyi értelmiségi elit réteg az, amely a határ magyar oldalára költözik: ellentétben az osztrákokkal, németekkel, akik egy része korábban csak nyaralót keresett a Duna partján. Amíg egy pozsonyi belvárosi 60–70 négyzetméteres ingatlan 30 millió forintnak megfelelő koronába kerül, addig a tizenhat kilométerre lévő Rajkán alig több mint feléért kertes házat kaphatnak. Szigetközben egyébként Dunakiliti is népszerű a szlovákok körében.

– Hetven család, nagyjából kétszáz Szlovákiából érkező lakosa van már Rajkának – magyarázza Varga Kálmán polgármester. – Többségük Pozsonyból érkezik valamelyik társasházból.

Amíg egy pozsonyi belvárosi 60–70 négyzetméteres ingatlan 30 millió forintnak megfelelő koronába kerül, addig a tizenhat kilométerre lévő Rajkán alig több mint feléért kertes házat kaphatnak. Szigetközben egyébként Dunakiliti is népszerű a szlovákok körében.
– Hetven család, nagyjából kétszáz Szlovákiából érkező lakosa van már Rajkának – magyarázza Varga Kálmán polgármester. – Többségük Pozsonyból érkezik valamelyik társasházból. A betelepülők megfizethető, a szlovák fővároshoz közeli kertes házat keresnek, így találtak rá településünkre.

A házaspárok valamelyik tagja általában beszél magyarul: értelmiségiek, vezető beosztású emberek. Akad közöttük gyermekorvos, bíró, üzletkötő, gyógytornász, tanár, bőrgyógyász. Naponta ingáznak pozsonyi munkahelyük és Rajka között. Egyelőre gyermekeiket is viszik magukkal iskolába és óvodába, ám többen érdeklődtek az itteni intézményi lehetőségek felől. Úgy tűnik, ősszel néhány bölcsődés már hozzánk fog beiratkozni. Felmerült az is, hogy a schengeni csatlakozás után autóbusz vihetné a gyerekeket a másfél kilométerre lévő Dunacsúnyba. Sőt, a Szlovákiából érkező családokat a nyelvünk is érdekli, ismerőseiket kérik meg, hogy tanítsák őket magyarul.

Vámosok helyett szlovákok

– A faluban nincs „szlovák tömb", elszórtan élnek a településen: abban a kis utcában például, ahol lakom, három szlovák, sőt, két iraki család is él. A nagy érdeklődés tavaly 30–40 százalékkal felverte az ingatlanárakat. Ez egyrészt kedvező, mert jó pénzért el tudják adni házaikat az itteniek. Másrészt viszont a fiataloknak egyre kevesebb esélyük marad lakásvásárlásra: most 20 millió forint körül mozognak az árak. Magyarok és szlovákok között nincs békétlenség: mindössze egy úrnak akadtak gondjai a szomszédjával, de majd összebarátkoznak. A határon működő vám megszűnésével néhány éve kevesebb lakónk lett, nagyjából 150–160 emberrel. A szlovákokkal a legnagyobb gondunk, hogy nehézkes és lassú a bejelentkezés. Akik érkeztek, mindannyian „elsődleges lakhatási céllal jöttek". Végül is így nem lettünk kevesebben, inkább kicserélődött a lakosság – tette hozzá a polgármester.

Rajkán van szlovák térerő

Takács Tibor, egy mosonmagyaróvári ingatlanközvetítő ügyvezetője elmondta: a hozzá érkező e-mailekből kiderül, hogy a szlovákok számára Rajka kiemelt szerepet kapott, de keresik még Dunakilitit, Dunaszigetet és Feketeerdőt is. „A visszajelzésekből úgy tudom, Rajka azért is fontos számukra, mert ott például még szlovák térerővel tudnak telefonálni. Van, aki 40 ezer eurós házat keres, más 40 millió forintért vásárol: de eladtak állítólag egy 80 milliósat is a határszéli településen. Tavaly egyszerre 15 szlovák család költözött Rajkára."

Tiszta, olcsó, biztonságos

A rajkai Szent István utcában lakó Dusan Gnoth két éve vette meg házát a településen. A révkomáromi származású férfi Pozsonyból költözött két éve feleségével a magyar községbe.

– Ennek több oka is volt: egy tiszta, bűnözéstől mentes településre jöttem, s nem mellékesen olcsón vettem lakást Pozsonyhoz viszonylag közel. Németországban dolgozom, a gyermekeim már ott élnek. Az ideköltöző szlovákok közül néhánnyal felvettem a kapcsolatot, például a szembe szomszédom is a fővárosból jött. Jól döntöttem, szeretek itt élni. Hogy van-e szlovák térerő a telefonomon? Természetesen, emiatt is jó helyre költöztem – mondta mosolyogva.

Az osztrákok fizetnek a fű nyírásáért

Az osztrák nyugdíjasok számára már kevésbé vonzó Szigetköz, mint egy évtizeddel ezelőtt. Néhányan már megszabadulnának lakásaiktól. A hétvégére vagy csak nyárra érkező külföldi tulajdonosok azonban jó néhány embernek nyújtanak keresetkiegészítést a Szigetközben. A fűnyírást, locsolást, sövénymetszést, a ház körüli munkát általában valamelyik utcabeli vállalja néhány ezresért.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a futball-vb-re (is)

A sport iránt mindig is érdeklődött. Korábban szülőfalujában, Szárföldön sportelnök, majd labdarúgó-szakosztályvezető volt. Utóbbi tisztséget jelenleg Mosonszentmiklóson is betölti. A helyi focicsapatot eddig szinte minden idegenbeli mérkőzésre elkísérte, természetesen két keréken.
Bella Jenő kezdetben csak Mosonszentmiklóson és környékén biciklizett. Az első hosszabb útja Szárföldre vezetett. Tovább olvasom