Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Szlogen: Szigetköz, természetesen

A 13 települést magában foglaló felső- és közép-szigetközi akciócsoport a Leader+ programban 90 millió forint támogatást nyert.
Tizenhárom önkormányzat, két térségfejlesztési társulás, öt vállalkozó és öt civil szervezet részvételével alakult meg két éve a Felső- és Közép-szigetközi Leader Akciócsoport. Vezetőül a hédervári, gesztornak pedig a kimlei önkormányzatot választották.

A Leader-programban jó lehetőséget láttak az uniós támogatási források elnyerésére, a helyi fejlesztések megvalósítására, az elfeledett népi mesterségek újraélesztésére, a térség többnemzetiségű és sokszínű kultúrájának bemutatására, a falusi turizmus hálózatának továbbfejlesztésére, a Szigetköz természeti értékeinek megőrzésére és bemutatására, valamint a vízi és lovasturizmus hálózatának kiépítésére.

Az akciócsoport helyi vidékfejlesztési tervének a „Szigetköz, természetesen" elnevezést adta. A program az alulról jövő kezdeményezésekre épít, partnerséget biztosítva a tervezésben és a megvalósításban a köz-, civil és a vállalkozói szférának. Megvalósulásához elengedhetetlen a helyiek bevonása a fejlesztési folyamatokba. Balsay Zsuzsanna, Kimle polgármestere elmondta: az akciócsoport 90 millió forint támogatásban részesült az AVOP Leader+ programban saját programjának megvalósítására. A szerződéskötés után írják ki a pályázatokat az egyes tervek megvalósítására, amelyre a 13 részt vevő önkormányzat területéről pályázhatnak a civil szervezetek, vállalkozások és az önkormányzatok.

– A program már jól működik Spanyolországban, Hollandiában és Ausztriában is. A csoporton belül más nagyobb projektek megvalósítására is lehetőség nyílik. Tervezzük a közös arculat – internetes honlap és különböző kiadványok – megjelenítését. 2007-től újraindul a Leader-program, reményeink szerint még több támogatással és újabb lehetőségekkel – mondta Balsay Zsuzsanna.

Juhász József hédervári polgármester hozzátette: az elnyert összeg első hallásra soknak tűnhet, ám ha belegondolunk, hányan vesznek részt a projektben, akkor már más a kép. Ennek ellenére az akciócsoport munkája példaértékű összefogás lehet a Szigetközben. Az együttmunkálkodás elősegíti a későbbi pályázati lehetőségeket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezenyére ''igazolt'' a polgármester?

A kereszténydemokraták pénteki sajtótájékoztatóján Csorba Dezső elnök elmondta: a város idei… Tovább olvasom