Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Szinte minden iskola szervez sítábort

Mosonmagyaróvár - Ausztria síterepei után az olaszországiak a legkedveltebbek a a mosonmagyaróvári iskolások körében. Vannak, akik Szlovákia mellett voksolnak évek óta. Negyven- és hetvenezer forint között mozog az ár. A Hunyadiban a diákok ekkorra összeget nem tudnak kifizetni.

A sítáborok a legtöbb mosonmagyaróvári iskolában idén sem maradhatnak el. Január végétől március közepéig folyamatosan indulnak a csoportok, a diákok minimálisan 40-70 ezer forintos (ez általában tartalmazza a szállás, étkezés, síbérlet, esetleg biztosítás díjait is) költségre számíthatnak. Emellett a megfelelő felszerelésre is gondolniuk kell: ez egy hétre kikölcsönözhető tizenötezer forintért. Sílécet használtan tízezer, újat harmincötezer forinttól vásárolhatunk. Egy közepes minőségű felszerelést átlagosan százezer forintért vehetünk meg, míg a síruhához pénztárcától függően tízezer forinttól  százötvenezerig juthatunk hozzá.

A sítábort szervező iskolákban ingyen lehezz a felszereléshez hozzájutni


- Diákjaink fele rendelkezik saját felszereléssel, a többiek itthon vagy  a helyszínen bérelnek, de az iskolában is rendelkezésükre áll egy közel harminc darabos készlet. A használt léceket, bakancsokat az osztrák testvériskolánktól „örököltük„ és gondolkodunk felújításukon - magyarázta György Zsolt, a Kossuth Lajos Gimnázium tanára, a sítábor szervezője. A gimnázium közel negyven diákja immár ötödik alkalommal az ausztriai Karintia tartományba készül január végén, a hatnapos tábor összköltsége hatvanezer forint. Az ausztriai sítáborokat a szlovákiaik előzték meg, azokat a pályákat viszont idővel „kinőtték„.

Az Ujhelyi-iskola diákjai is kezdetben az északi szomszédunknál kezdték csiszolgatni tudásukat, azóta azonban igény mutatkozott a nehezebb sípályák feltérképezésére is. Bár megmaradtak a szlovákiai „kiruccanások„ (ezek mára egynaposak), a paletta újabb helyszínekkel bővült. Németh László testnevelő tájékoztatása szerint a nyolcnapos olaszországi és az ötnapos osztrák sítábor költsége közel azonos, azaz hetvenezer forint. Az előzőre a diákok mellett szülők is jelentkezhettek, személygépkocsikkal jutnak el a helyszínre, míg Ausztriába busszal készülnek. A sítáborokba eddig harmincöt tanuló jelentkezett.
A legkedvezőbb áron (mintegy negyvenezer forintból) a Haller-iskola diákjai hódolhatnak a téli sportnak. Amint azt Némethné Fucsik Edit igazgató-helyettestől megtudtuk: az itt tanulók a szenci testvériskola diákjaival közösen a Körmöci-hegységben január 27-től gyakorolhatják a sízést. Az iskolában közel huszonöt felszerelés is rendelkezésükre áll, melyeket folyamatosan gyarapítanak, újítanak.

Talán a leggazdagabb sífelszerelés kínálattal a Bolyai- iskola rendelkezik. Látogatásunkkor diákok és szülők egyaránt válogattak a hatvan pár síbot, bakancs és léc között, míg Gláser István tanár „személyre szabta", igazítgatta őket. A sítáborozás itt negyed évszázados múltra tekint vissza.
- Idén Olaszországba készülünk, az ötnapos táborba harminckét diák és sok szülő is jelentkezett. A sítáborunk harminckilencezer forintba és hetven euróba kerül - hangsúlyozta Gláser István, aki a sport szerelmeseként úgy látja, hogy a sízés nagy bátorságra, önfegyelemre neveli a gyermekeket.

A Piarista-iskolában sítáborokat nem, viszont téli túrákat minden osztálynak szerveztek. A Hunyadiban néhányszori próbálkozás után, anyagi források híján már nem próbálkoznak a sítábor szervezéssel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mártír lelkipásztor emlékére avattak táblát

Mosonmagyaróvár - Gulyás Lajost sohasem hagyta érintetlenül népe, hazája, egyháza sorsa -… Tovább olvasom