Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Szigorítják a belváros forgalmi szabályozását

Mosonmagyaróvár - Felülvizsgálják és szigorítják a magyaróvári belváros behajtási rendjét. Az elvileg korlátozott forgalmú övezetben ugyanis rengeteg gépjármű közlekedik. Az önkormányzat csökkenteni akarja a behajtási engedélyek számát.
Hosszú ideje megoldatlan probléma Mosonmagyaróváron a magyaróvári belváros korlátozott forgalmú övezetében a gépjárműbehajtások szabályozása. A nyolcvanas évek végén a belvárosi rekonstrukció utolsó fázisaként díszburkolattal lefedett Magyar utca a közhiedelemmel ellentétben nem sétálóutca. Annak csak középső, egészen rövid szakaszát zárták el a forgalom elől, a többit – igaz, csak korlátozottan és engedélyhez kötve – ma is használhatják az autósok. A magyaróvári belváros behajtási rendjének szabályozásáról és a behajtási engedélyek kiadásáról szóló helyi érvényű rendeletet azért alkották annak idején, hogy a történelmi városrészt tehermentesítsék a gépjárműforgalomtól. Ez azonban nem hozta meg a kívánt eredményt, egyrészt mivel a városháza korábban „boldog-boldogtalannak" kiadta a behajtási engedélyt, másrészt pedig az engedéllyel rendelkezők közül többen parkolóként használják a Magyar utcát. A járókelők pedig továbbra is alig győznek elugrálni a kamionok és a luxusautók elől. Az elmúlt időszakban a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően normalizálódott némileg a helyzet a Magyar utcán. Hétvégén, éjszaka azonban nem ritka, hogy egy-egy itt lévő étterem vendégei parkolónak használják a díszburkolatot, noha ebben az időben néhány méterrel arrébb már ingyenesen várakozhatnának az erre kijelölt helyen.

A városvezetés most úgy döntött, megfelelő megoldást keresnek a belvárosban évek óta zajló kaotikus állapotokra. Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek elmondta: még ebben az évben felülvizsgálják a terület forgalmi szabályozását és megteszik a szükséges változtatásokat. A problémát elsősorban az okozza, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a gépjárművek száma, amelyek rendkívüli módon leterhelik a belvárost. Szeretnék megőrizni a korlátozott forgalmi övezet – azon belül is a Magyar utca sétáló – jellegét. A helyi rendelet szerint négyféle behajtási engedély van érvényben. Kaphatnak engedélyt a bentlakók, ám ez sem jogosítja fel őket arra, hogy a Magyar és a Jókai utcákban parkoljanak. A szállítók és szolgáltatók számára kiadott engedélyek az egész övezetben csak a fel- és lerakodás idejére, de legfeljebb fél órára jogosítják fel a tulajdonosát a behajtásra. Kaphatnak engedélyt különböző időszakokra az üzlettulajdonosok is, ám ezzel sem parkolhatnak a Magyar és a Jókai utcákban. Mindezek mellett létezik úgynevezett ideiglenes engedély az eseti munkavégzők számára. A szabályozás és az engedélyek felülvizsgálatával el akarják érni, hogy kevesebb legyen a gépjármű ebben az övezetben. Ezt az engedélyek kiadásának korlátozásával tudják megvalósítani. A szabályozás módosítását megelőzően egyeztetnek az érintettek is és ezt követően döntenek. A polgármester hangsúlyozta: olyan szabályozást akarnak létrehozni, amit be is tudnak majd tartatni.

A rendelet módosításáig azonban a jelenlegi szabályozás érvényes. Ezt pedig a közterület-felügyelet és a rendőrség segítségével szigorúan be fogják tartatni. Szabó Miklós kiemelte: elvárják a belvárosban működő vállalkozóktól is a szabályok betartását.

Méhes Ákos
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a gyújtogatót

Hegyeshalom–Csemeztanya - Erdősávokat, hulladékot és szalmakazlakat gyújtott fel az elmúlt… Tovább olvasom