Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Szétválaszthatatlan, ami összetartozik

A német újraegyesítés 20. évfordulója kapcsán invitálta a Majna partjára testvérvárosait Hattersheim.

A településen a francia Sarcelles, a volt keletnémet Mechterstädt és Mosonmagyaróvár delegációi találkoztak egymással.

Hattersheim vendégeinek és meghívóiknak több rendezvényen is alkalmuk nyílt felidézni emlékeiket a húsz évvel ezelőtti történésekről. A szervezők felelevenítették a második világháború után szétszakított nemzet egymásért folytatott küzdelmét, a keletiek helytállását, a nyugatiak kitartó segítőkészségét. Filmet vetítettek a Páneurópai Piknikről, az akkor szolgálatban lévő határőrök s az elsőként Ausztriába jutó NDK-sok visszaemlékezéseiről. Mindannyian kivételes szerencsének tartották, hogy a pattanásig feszült helyzet végül békésen, vérontás nélkül oldódott meg. Az persze máig vitatott, hogy voltak-e klasszikus értelemben vett hősei e különös forradalomnak, vagy az események sodrában döntéshelyzetbe kerülők azt tették csupán, amit emberségük diktált.

A különleges ceremónián a városvezetők beírtak a hattersheimi Aranykönyvbe.
A különleges ceremónián a városvezetők beírtak a hattersheimi Aranykönyvbe.

A határnyitás előtt tisztelgő ünnepségen a mechterstädtiek vezetője, Dieter Specht a hattersheimiek azonnali segítségnyújtását idézte fel.

Mosonmagyaróvár polgármestere, Szabó Miklós szavait elismerő taps követte, miután kifejtette, nem véletlen, hogy a német nép hatalmon kívüli tagjai egyetlen percig sem fogadták el a vasfüggöny könyörtelen rendszerét. Mert még a diktatúra sem képes különválasztani, ami összetartozik, mint ahogy egybetartani sem azt, aminek sosem volt köze egymáshoz. Az utca politikai kultúrája vezetett a felismeréshez: erőszakkal nem lehet az emberek szabadságát elvenni. Hattersheim első embere, Hans Franssen ezt a gondolatmenetet erősítette meg, amikor kiemelte az odaát sokáig csak félve ízlelgetett ˝Mi vagyunk a nép˝ szlogen lélekerősítő szerepét.

A beszédeket különleges ceremónia követte, amikor a városvezetők beírtak a hattersheimi Aranykönyvbe. Magyar részről Szabó Miklós, Stipkovits Pál és Plutzer István hagyta ott kézjegyét.

Olvasóink írták

 • 10. RickCartman 2009. november 20. 15:26
  „KoPi,így már árnyaltabb,amit írtál.Természetesen egy határon túli magyar sem "érdemli meg sorsát",de nem érdemelték meg a Magyarországról kitelepített németek sem,a Magyarországról kitelepített szlovákok sem.Az Unió ilyen dolgokkal nem foglalkozik(szerintem helyesen,erőszakkal nem lehet,és nem is látnak bele igazán),mindenütt az adott országokra bízza vitáik megoldását,sérelmeik orvoslását.Vagyis valóban a mindenkori magyar kormány feladata(lenne)ez,oly sok minden más mellett.Az elmúlt 90 év kormányai mind elégtelenül végezték (nem végezték)feladatukat,nagyon sokféle okból ez ügyben.Nem is igazán hiszek benne,hogy más megoldás létezne, mint hogy megbékélve,együtt éljünk,és ne egymás mellett végre itt a Duna-medencében.Politikai határok úgyis alig vannak már,az etnikai határokat pedig ezen a vidéken pontosan kijelölni lehetetlenség.(lásd a "minap"a délszláv háborút,és annak pillanatnyilag is eleven következményeit.Higgadt érvelésedet méltányolva üdvözöllek.”
 • 9. KoPi 2009. november 20. 06:16
  „RickCartman:
  Egy szóval sem kértem számon Szabó Miklós polgármesteren azt, hogy Hattersheimbe ment és az ünnepségen részt vett. Mosonmagyaróváron ugyanis Szabó Miklós polgármestersége idején állítottak Trianon keresztet, méghozzá olyan körülmények között, ami a szoc-liberális oldalnak nem válik dicsőségére.
  A cikk pusztán asszociációt váltott ki bennem, ugyanis a magyarországi sajtóban hajlamosak mindenkit sajnálni, mindenkivel együtt érezni, csak a magyarsággal nem.
  Ami Ausztriát illeti, talán inkább a te állításod sántít. Ugyanis Ausztria is és Magyarország is vesztes volt, sőt, igazából a háborút a Habsburg ház robbantotta ki, mégis, Ausztriának területeket adtak Magyarország rovására. Ez szerinted igazságos és normális dolog?
  Aztán nézzük a vesztes és nyertes dolgot Szlovákiával kapcsolatban. A második világháborúban a csehországi megszállással létrejött Szlovákia volt a hitleri náci Németország egyik fő csatlósa, mégis, hogy-hogy nem, a nyertesek oldalán kötött ki, Csehszlovákia kebelén belül. Azután eljött Szlovákia elszakadása és nagyvonalúan megtarthatta az elcsatolt magyar területeket, holott sem a trianoni, sem pedig a párizsi békeszerződés egyetlen szóval sem említ Szlovákia nevű államalkulatot, csakis Csehszlovákiát. Vagyis egy sosemvolt ország kaphatta meg azt, ami nem neki jár. Ahelyett, hogy kezdeményezték volna a határkérdés rendezését a nemzetközi felek.
  Hát igen, a háború nem babazsúr, a győztesek diktálnak. Mindez történt 90 éve. A trianoni békediktátumban azonban a nyertes és területeket kapott államoknak kötelezettségeket is előírtak, a hozzájuk csatolt magyar népességgel kapcsolatosan. E kötelezettségeknek a mondott államok a mai napig nem tesznek eleget. Az EU-n belül területek visszaszerzésének mára nincs realitása, azonban az anyaországnak mindenkor kötelessége küzdeni a határokon túlra került magyarság mindenkori jogaiért. Vagy úgy gondolod, hogy a vesztes első és második világháború következményeként a szlovákiai magyarok megérdemlik büntetésül a 2009-es nyelvtörvényt, vagy netán megérdemelték a benesi dekrétumokat, esetleg a "vesztes" magyarokat Vajdaságban, vagy Kolozsváron agyba-főbe kell verni, ha az utcán magyarul merészelnek beszélni? Nos ezekről van szó és nem másról.”
 • 8. RickCartman 2009. november 19. 20:57
  „KoPi, most nem tudom,tudatlan vagyok-e,vagy ellenséges érzelmű,tehát távozzak,vagy antiszemita szemmel nézve antimagyar,teljesen összekeveredtem.Ismereteimet magam is az internet előttről szereztem, igen sok esetben személyes tapasztalatok során,ezért nem érzem magam tudatlannak.Hozzászólásod annyiban hamis,hogy azt sugallja(nekem, az antimagyarnak),hogy: Ne má hogy Hattersheim fontosabb legyen, mint Erdély,és a többi részek,miért ezzel foglalkozik a polgármester, miért nem az "ideiglenesen" elszakított területekkel.Ezt hallottam ki belőle,nem értettem,hogy került a csizma az asztalra.
  A trianoni békeszerződésről írottak is sántítanak:a Monarchia bukása után Magyarországgal(előtte külön Ausztriával) aláiratott)béke veszteseknek íródott,mert hazánk vesztes volt a háborúban.A háború pedig olyan, hogy a győztesek diktálnak.Nem babazsúr,nem fair play játék,nincs sportszerűség.Halottak vannak,fegyverekkel játszanak,a győztes kap jóvátételt, területet,diktálja a feltételeket.Fordítva sem lett volna másként.Háború után nincs "igazságosság".Az, hogy ideiglenesen elválasztott nemzettestekről írtál,szörnyű,vajon ki,hogyan,mikor fogja ezeket visszaszerezni?Még belegondolni is rossz....”
 • 7. KoPi 2009. november 19. 08:29
  „RickCartman:
  Úgy tűnik, hogy a történelmi ismereteid vakóban pótlásra szorulhatnak, lehet, hogy az internetről, lehet, hogy máshonnan. Igaz, én a történelmi ismereteimet még abban az időben szereztem, amikor még sem internet, sem pedig (a nagyközönség számára elérhető) számítógép nem létezett. Ezért kérlek, hogy szíveskedjél az általam közöltek közül csak egyetlenegyet is megnevezni, hogy miért hamis. Természetesen ezt forrásokra hivatkozva tedd meg. Egyébként nem csak Erdélyt említettem, hanem körös-körűl Magyarország minden volt területét. Ugyanis Magyarország egy olyan ország, amelyet körnben a saját - korábbi- országrészeri vesznek körül. Ez olyan cáfolhatatlan tény, amivel nem igazán érdemes vitatkozni. Magyarország területének kétharmadát elcsatolták, igazságtalanul és ezt senki a világon nem fájlalja. Természetesen a németeknek igazuk van abban, hogy ünnepelik a saját újraegyesítésüket, hiszen Németország kettészakítása is igazságtalan volt. Igen, akár ünnepeljük ezt velük együtt, azért is, mert Magyarországnak is jelentős szerepe jutott a német újraegyesítés folyamatában. De Trianont és Párizst egy pillanatra sem szabad elfelejtenünk, mert e döntések következménye képpen ma is magyar emberek milliói élnek elszakítva hazájuktól, rendszeres attrocitásoknak, hátrányos megkülönböztetéseknek vannak kitéve (lásd: szlovák nyelvtörvény, ukrajnai iskolabezárások, kolozsvári, délvidéki magyarverések, stb.). Aki ezek ellen nem emeli fel a szavát a lehetséges fórumokon, az magyar ellenes, vagyis antimagyar. Sajnos közöttünk, magyarországiak között is sok ilyen ember van. Ezek viselkedlése sok esetben tudatlanságból, agymosottságból fakad, sokaké azonban kifejezetten a magyarság elleni beállítottságukból. A tudatlen embereket fel kell világosítani, az ellenséges érzelműeket pedig rá kell bírni arra, hogy oda távozzanak, ahol jobban érzik magukat.”
 • 6. RickCartman 2009. november 18. 20:20
  „KoPi
  történelmi ismereteimet szerencsére nem internetes fórumokon szereztem,kedvességedet köszönöm,nem szorulok rá a közölt(nagyrészt hamis)információkra.
  Az antiszemita szót ismerem,az antimagyar továbbra sem világos,feltételezem,te találtad ki,nem baj,nyelvújítókra szüksége van az antiszemitáknak is.
  Hozzászólásodra csak azért reagáltam iróniával,mert ha valakinek Hattersheimről (is) Erdély jut eszébe, az földrajzilag joggal nevezhető tájékozatlannak.
  kérdésedre válaszolva:Európa tág fogalom.Kérdésed:"kiállt-e értünk az elmúlt 90 évben?"KI?Melyik országra gondolsz?Mert pl.egy Adolf Hitler nevű segített visszaszerezni az általad emlegetett Felvidéket,és Erdélyt.Ő igenis kiállt értünk!Vagy mégsem?:-))))”
 • 5. KoPi 2009. november 17. 18:04
  „4. Griffin
  Aki ismeri az antiszemita szó jelentését, az tisztában kell, hogy legyen az antimagyar kifejezéssel is. Persze te is tisztában vagy vele, csak úgy teszel, mintha nem....
  Ami pedig a cikkhez való hozzászólást illeti, úgy ebben az esetben az elvonatkoztatásra való képességeiddel lehet a probléma. Ugyanis nézzük csak a tényeket. Magyarországot az első világháborút követően igazságtalanul szétszaggatták, elválasztották egymástól azokat a magyar embereket, akik összetartoznak. Még Ausztria is kapott tőlünk területeket, az az Ausztria, amelyik az Osztrák-Magyar Monarchián belül ugyanolyan háborús vesztes volt, mint Magyarország.
  A második világháború után Németország is a szétszakítottság sorsára jutott. Most már mindenki kimondja, hogy ez igazságtalan volt, együtt ünnepelünk az egyesített Németországgal. Azzal a Németországgal, amelyik a háborút kirobbantotta és Magyarországénál sokkal súlyosabb bűnök terhelték. Mégis, a párizsi békediktátum ismét minket sújtott, illetve tovább sújtott.
  Lépjünk tovább: a benesi dekrétumok révén magyar családok tízezreit deportálták Csehszlovákiából, vagyonuktól megfosztva. A sunnyogó Európa erről sem kíván tudomást venni.
  Akkor most nekünk miért is kell ünnepelnünk. Kiállt-e Magyarországért az utóbbi 90 évben valamikor is Európa? Történt-e bármi a jogtiprások megszüntetésére, a károsultak kártalanítására? Megkövette-e a világ a határon túlra száműzött 3 millió magyar embert?
  Nos Kedves antimagyar Griffin, erről szólt a beírásom.”
 • 4. Griffin 2009. november 17. 17:20
  „3.és milyen igaza volt!
  Nagyon okos vagyok, köszönöm, drága, aranyos tőled,az, hogy antimagyar,nem lelem a szótárban, te alkottad ezt szót?vagy felcserélted?Magyar Anti,olyan van, a magyar Antal beceneve.
  Kár, hogy a hírhez te sem tudtál hozzászólni, leülhetsz,legközelebb készülj fel jobban.”
 • 3. KoPi 2009. november 17. 13:35
  „Griffin:
  Ja és persze Izraelt se hagyjuk ki igaz? Nagyon okos vagy! De legfőképpen antimagyar. Mert hogy nekünk mindenki más egyesülésén, boldogulásán kötelességünk örvendezni, csak a magyarság sérelmeit ne szabad felemlítenünk. Tudod mit? Gyurcsány megmondta: ha nem tetszik, el lehet menni.”
 • 2. Griffin 2009. november 17. 12:34
  „1.Japánt ki ne feledd,mint ősi magyar földet!(és Jézust, a bizonyíthatóan párthus,azaz magyar származású herceget,akinek hamarosan születésnapja lesz)”
 • 1. KoPi 2009. november 17. 05:23
  „Igen! Szétválaszthatatlan, ami összetartozik. Szétválaszthatatlan Magyarország és a Felvidék, Magyarország és a Fertő tó vidéke, Magyarország és a Vajdaság, Magyarország és Erdély, Magyarország és Kárpátalja. Ideiglenesen szét lehetett ezeket az összetartozó testeket választani, de belenyugodni nem lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékérem Tatának

Giesswein Sándor szellemiségének fenntartásáért Tata várost tüntették ki idén a pap-politikusról… Tovább olvasom