Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Szenvedélybetegsége volt a közéletiség - interjú Stipkovits Pállal

Stipkovits Pál harmincévi főállású politizálás után most végleg visszavonul.

Szenvedélybetegséggé vált benne a közéletiség, ám mára ebből kigyógyult. Visszatért a Dunához, a Szigetközhöz: a vízparti tanya, a család, az első unoka, Viktória érkezte feletti öröm és a természet közelsége élteti.


– Időnként és koronként szokás Magyarországon átfogalmazni egy-egy önéletrajzot. Ön kihagyna-e valamit a sajátjából?

– Nem. Amilyen büszke vagyok a most átvett tisztikeresztre, ugyanolyan büszkeséggel tölt el a szövetkezeti mozgalomért kapott több díjam, vagy a Munka Érdemrend ezüst fokozata, amit igen fiatalon értem el. Az életem pedig eddig mindig a Duna és a Szigetköz körül forgott. Kimlén a vízparton nőttem fel, aztán 1968-ban egyetemistaként kétszer is megválasztottak a Szigetköz hercegének, 1989-ben lettem a Szigetköz párttitkára, 1994-ben a Szigetköz fővárosának polgármestere, 2002-ben meg Szigetköz parlamenti képviselője. Most meg a Szigetköz nyugdíjasa lettem: van egy tanyánk Tejfaluszigeten. Az engem eddig is mindenben támogató feleségemmel ott töltöm szinte minden időmet a vizek, halak, vadak közelében.


– A három évtizedes politikusi pályájának bizonyára voltak nagy kudarcai is...

– A rendszerváltást közvetlenül megelőzően igen rosszul esett, hogy falubelijeim nem kértek belőlem a téeszelnök-választáson. Utólag viszont hálás vagyok ezért, mert így nem kellett asszisztálnom az ország legjobb téeszének elherdálásához. Nehezen viseltem a kudarcomat a 2006-os polgármester-választás után is. Ám utólag jó, hogy így alakult. Akkorra ugyanis szenvedélybetegségemmé vált a közéletiség. Ebből csak úgy lehetett kigyógyulni, hogy egy csapásra hátat fordítottam a helyi közéletnek. Nemzetpolitikai tanácsadói három évem alatt aztán sikerült is ebből kigyógyulnom. Mostanra meg nyugdíjasként átformálódott az értékrendem.


– Az sem fáj, hogy pártja, az MSZP most még névváltoztatásra is készül súlyos választási veresége nyomán?

– Természetesen én mindig baloldali maradok, s a tiszteletre méltó baloldali értékeket igen fontosnak tartom. E választási eredmény azonban nem objektív, mert mi az elmúlt nyolc évben ennél sokkal jobban kormányoztunk. Aztán a válság meg egyes párttársaim botrányai elhomályosították ezt a munkát. Ha letisztul a politikai mező, újra meghatározó erő lesz a baloldal Magyarországon. Hogy milyen néven, az nem fontos.

Stipkovits Pál – A Munka Érdemrendre és a tisztikeresztre egyaránt büszke.
Stipkovits Pál – A Munka Érdemrendre és a tisztikeresztre egyaránt büszke.

– Nos, többek közt önnek is meghatározó szerepe volt Gyurcsány Ferenc kormányra juttatásában. A végkifejlet ismeretében ezt hogyan értékeli?

– Én őt ma is az egyik legtehetségesebb, karizmatikus magyar politikusnak tartom, hibáival együtt is. Megtagadni sosem fogom. Eszméletlen össztűz zúdult rá jobbról, de párton belülről is. Láttam, ahogy hozzákezdett a MSZP-n belüli rendcsináláshoz, ezért innen is kapott támadásokat. Ahogy egyre fogyott körülötte a levegő, már kapkodott, s végül hibázott is. Így bukása elkerülhetetlen lett.


– Mosonmagyaróvár élén tizenhat évet töltött. Ön szerint hol látszik leginkább a városon a keze nyoma?

˝Mindig baloldali maradok, s a tiszteletre méltó baloldali értékeket igen fontosnak tartom. E választási eredmény nem objektív, mert mi ennél sokkal jobban kormányoztunk˝ - mondta Stipkovits Pál.
 
– 1994-ben egy infrastrukturálisan igen elmaradott várost vettem át. Például a csatorna kiépítettsége alig harmincszázalékos volt. Se szennyvíztisztító, se gáz. Két cikluson át föl volt túrva a város, de a teljes közművet kiépítettük. Ezt ma már nem lehet látni, hiszen a földbe temettük. Végigcsináltuk a kórház-rekonstrukciót, iskolafejlesztéseket. A pedagógusok különben is a szívem csücskei voltak. Tíz év alatt a kötelezőn felül 700 millió forinttal tudtuk elismerni a munkájukat. Persze, hogy ők hogyan gondolnak erre vissza, azt nem tudom. Arra is ügyeltem, bár ezt ma is sokan a szememre vetik, hogy az ipartelepítés során mindig tekintettel legyek a tradicionális városi cégek érdekeire. Már akkor elindult a nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer. A mostani elnököt, Árvay Istvánt még én neveztem ki. Elismerve a Mosoni Polgári Kör erőfeszítéseit, minden erőmmel melléjük álltam a mosoni városrészi rehabilitáció érdekében. Erőteljesen támogattam a civil szervezeteket és az egyházakat. Például saját pénzemből mindkét katolikus templomunknak harangjátékot ajándékoztam. Sajnálom, hogy a tervezett helyen nem épült meg a rendezvény- és sportcsarnokunk, pedig a szükséges engedélyek és a finanszírozás lehetősége is megvolt hozzá. Mindig törekedtem a várospolitikában a lehető legteljesebb konszenzusra.


– Mulasztásai is vannak a várossal szemben?

– Sajnos nem tudtunk élni az idegenforgalmi adottságaink kínálta lehetőségekkel. A különféle peres ügyek miatt a termálfejlesztési lehetőségek is sorra meghiúsultak. Sokan bírálnak a Flexum-részvények eladása miatt is, de aki ismeri a valós körülményeket, az beláthatja: ez volt az egyetlen járható út.


– Sokak szerint levezetésként töltött még el három évet a Miniszterelnöki Hivatalban...

– Nem, sőt, ha érdemi munkát nem végezhettem volna, nem is vállalom. Még idénre is elém tették a megbízási szerződést, de mivel tudtam, hogy a választások miatt már kicsiny a mozgástér, az idei évet már nem írtam alá. Büszke vagyok rá, hogy közreműködésemmel sikerült új alapokra helyezni a határon túli szervezetek támogatási rendszerét. A sokféle átláthatatlan alapítvány helyett a Szülőföld Alap korrekt elszámolási rendszere lett a meghatározó. Elmondhatom azt is, hogy munkám eredményeként a kisebbségi magyar szervezetek is egyre nagyobb elfogadással és bizalommal tekintettek a szocialista kormányra. Sőt, noha egyáltalán nem volt jellemző, hogy a kétharmados ügyekben együtt tudott volna működni a kormány és az ellenzék, nekem két kétharmadot igénylő törvénymódosítást is sikerült előkészítenem és elfogadtatnom a határon túli magyar szervezetek támogatása érdekében.


Névjegy

Stipkovits Pál 62 éves. 1980 óta főállású politikus. Az MSZMP, majd az MSZP helyi vezetője. 1994 és 2006 között három cikluson át Mosonmagyaróvár polgármestere. 2002-től egy ciklusban országgyűlési képviselő. 2006-tól a Miniszterelnöki Hivatal Külkapcsolatok és Nemzetpolitikai Ügyek Szakállamtitkársága tanácsadója. 2010-től nyugdíjas. Idén március 15-én vette át az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Olvasóink írták

 • 17. janika 2010. április 26. 20:40
  „Hát igen "Ludmilla" Ilyen egy herceg, ha már vörös és a gatyája meg lehet, hogy sárga?”
 • 16. Ludmilla 2010. április 25. 22:27
  „Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

  Én úgy gondolom, azért az elég nagy "gáz" egy országban, azon vitatkozni, hogy egy történelmileg leépült, leszerepelt, értéktelen, a lakosságot, (az még hagyján, de ) az értelmiséget, demoralizálni képes, saját hatalmi útvesztőibe belebukott, lesüllyedt, korrupt, cionista, kapitalista, kommunista elit képviselőiről kell véleményt formálnunk..., akkor, amikor ezen dolgokon már régen túl kellene lenni...!”
 • 15. mosonmegye 2010. április 25. 20:07
  „pancser
  NEM, csak a pártját szavazták meg.
  Mint polgármester jelöltet a pártja (ami volt már KMP, MDP, MSZMP, a reformerek után MSZP, most is készül kettő-három szörnyszülött) vittek be az első közgyűlésre. ahol megszavazták Palit polgármesternek. A városi polgármesterek így lesznek. De jól kibabráltak vele, mert tudtommal külügyi szolgálatot ígért neki a haverja Horvátországba, amiből természetesen nem lett semmi.”
 • 14. pancser 2010. április 24. 00:14
  „Sajnálom, de nincsen igazad. Az sem igaz, hogy semmit sem tett a városért, nem volt ő buta, sem iskolázatlan. Sokan benne látták a jövőt, ezért választották meg újra és újra. Nekem egy dolog visszatetsző, az hogy dolga végeztével kapott egy alibi állást. Tetten érhető az egész MSZP-ét elárasztó korrupció. Na és Gyurcsányhoz való viszonya sem semmi, igaz ő juttatta magas helyre jó pénzért. Sajnálatos, hogy az MSZP-ét porig romboló Gyucsányt még mindig dicsérni kell, karizmatikusnak nevezi egy elmegyógyintézet leendő lakóját.”
 • 13. sicc 2010. április 23. 23:37
  „Pancser! Akik itt elötted írtak , biztos nem rá szavaztak, maximum egyszer. De az is igaz, nem volt más polgármesterjelölt. Valószínű utólag az óváriak többsége megbánta,hogy hagyta 16 évig vezetni a várost!
  16 év elég hosszú idő, mégis elég silánynak tűnik Stipkovics Úr felsorolása arról mit tett a városért!
  Elvesztegettünk 16 évet a város életéből, sokkal előrébb kellene lennie ennek a városnak. Sajnálom!”
 • 12. pancser 2010. április 23. 20:29
  „Tegyünk különbséget a mocskolódás és a kritika között. Ami itt folyik a szimpla mocskolódás. A mosonmagyaróváriak többsége választotta meg, tehát mégsem gondolták olyan sokan rossz embernek. Tanuljunk már meg végre árnyaltan gondolkodni és ne csak jobbikos módra!”
 • 11. Valaki 2010. április 23. 12:51
  „Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin a kommunistákról

  "A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak szermélyes boldogulása így kívánja."”
 • 10. Ludmilla 2010. április 23. 09:35
  „Ezek teljesen hülyének nézik az Embereket...!”
 • 9. Ludmilla 2010. április 23. 09:25
  „Komcsiból csak saját magának lesz szalonna, kedves barátaim...!”
 • 8. sicc 2010. április 23. 09:25
  „Magamutógató, bájgúnár volt, de semmit nem tett Óvárért csak a saját slepjééet !!!”
 • 7. janika 2010. április 23. 06:28
  „Nem ismerem közelebbről ezt az "Urat",de ahogy a Jobbik tenné az efféle politikusoknak csupán minimál nyugdíjat adnék és mellé adózandó közmunkát mig él!”
 • 6. civac 2010. április 22. 21:00
  „harangjátéknak nem, inkább hangosításnak nevezném, amit a katolikus templomoknak adományozott;
  amennyiben az a közéletiség, hogy mindenkire mosolygok, mindenkivel koccintok, akkor valóban jó közember volt;”
 • 5. akela4 2010. április 22. 20:13
  „Ettől a riporttól már igazán megkímélhettek volna bennűnket és ha van még egyáltalán őszinteség benne a riportalanyt is!
  Ahogy a földijei nem kértek belőle, úgy mi sem, csakhát a politika másképpen döntött!
  Egyetlen említésre méltó eseményt lehet a számlájára írni, azt is negatív előjellellel:
  A buszpályaudvar áthelyezése a tesco mellé!
  Igazi megélhetési politikus volt csak, akit felűlről toltak!”
 • 4. Szubert 2010. április 22. 12:18
  „Tisztelt Stipkovits Úr (elvtárs) !

  A cikben leírtakkal kapcsolatban egy dologban tudok Önnel egyetérteni. A választási eredmények valóban nem objektívek. Önök, az Ön párja által alakított kormány sokkal rosszabul kormányzott az elmúlt 8 évben, mint ahány szavazatot kaptak. Ez a baj Önökkel politikusokkal, hogy a parlament épületéből tényleg csodálatos az ország, de egy kicsit le kellene szállni a magas lóról és a realítások szintjén kell tekinteni az országra, az országban élő emberekre, - tudom Önöknek, MSzP-s politikusoknak kicsit furcsán hangzik ez - a honfitársakra.

  Ennek ellenére kívánok Önnek jó egészséget, "versenyképes nyugdíjat".

  Tisztelettel: Szubert”
 • 3. GD 2010. április 22. 11:41
  „Ő se zavart több vizet mint a Tótné........”
 • 2. vizsla 2010. április 22. 10:41
  „elbukta a pogármester választást ezért ajándekba kapta a feritől a következő himbilimbi munkát ahol nem csinált semmit csak a penzt vette fel. és erre még büszke is!”
 • 1. Pzoli 2010. április 22. 10:01
  „Hazudik mint a vizfolyás olyan mint Gyurcsány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Remekeltek a Haller-iskola diákjai: érmek a sütikért

A Haller-iskola diákjai szép eredményeket értek el az országos gasztronómiai versenyeken. Tovább olvasom