Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Szennyvíztisztító uniós forrásból

Mintegy 118 millió forint uniós támogatást nyert Hegyeshalom a település szennyvíztisztítójának rekonstrukciójára, mivel létesítmény technológiája mára elavult.
A beruházás azért vált szükségessé, mert a közel harmincéves létesítmény technológiája mára elavult és nem képes megfelelően kezelni a szennyvizet.

Hegyeshalom egyike azon hazai településeknek, ahol elsőként épült ki az egész községre kiterjedő szennyvízcsatorna-hálózat és az ehhez tartozó feldolgozó is. A hálózatot 1978-ban kezdték kiépíteni és a rendszerváltás idejére fedte le a teljes települést. Az elsőbbség azonban mára a község hátrányává vált, hiszen a majd harmincéves szennyvíztisztító mára elavult és jelentős felújítást igényel.

Vincze Zoltán polgármester a Kisalföldnek elmondta: a legnagyobb problémát az okozza, hogy az elmúlt évtizedek alatt – mióta működik a tisztító – jelentősen megváltozott a szennyvizek összetétele. A háztartások lényegesen kevesebb vizet és több vegyszert használnak, így a kibocsátott szennyvíz sokkal agresszívebbé vált, mint korábban.

A jelenlegi szennyvíztisztító már nem képes ezt megfelelően feldolgozni.
A település mindenképpen tenni akart valamit a probléma megoldására, ezért a Burgenland–zurndorfi Egyes Számú Lajta Vízi Egyesülettel együttműködve – mivel a szennyvíztisztító befogadója a Lajta folyó – pályáztak a szennyvíztisztító rekonstrukciójára. Az önkormányzat a közelmúltban kapott értesítést arról, hogy az Interreg határon átnyúló kapcsolatok programon 118 millió forintot nyertek a korszerűsítésre.

A település sikeresen pályázott továbbá a Belügyminisztériumnál, ahol 7,8 millió forint önrész-kiegészítő támogatást kaptak, így az önkormányzatnak csupán mintegy 5 millió forintjába kerül a beruházás. A polgármester szerint várhatóan a napokban írják alá a támogatási szerződést és még ebben az évben megindulhat a kivitelezés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Símaszkban raboltak kaszínót

Két fegyveres, sötét símaszkot viselő támadó rontott be csütörtök hajnali négy óra körül Mosonmagyaróváron, a városközpontban működő játékterembe. Az elkövetők pisztolyukkal megfenyegették a kaszinóban lévő női alkalmazottat és a biztonsági őrt, miközben követelték az aznapi bevételt. A támadók, miután megszerezték a pénzt, megkötözték az alkalmazottat és a biztonsági őrt. Tovább olvasom