Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Szélerőmű a határban

Mosonszolnok közigazgatási területén legalább öt „ szélmalommal ” szélerőpark kialakítását tervezik. Míg a szomszédos Ausztriában, a határtól néhány kilométerre, Zurndorf és Gols környékén egyre szaporodnak a szélerőművek, addig hazánkban erre eddig csak elvétve találunk példát.
A korántsem mutogatnivaló honi statisztika a közeljövőben kedvezően módosulhat a mosonszolnoki beruházással. A közüzemű Kulcs községbeli – mely nagyjából fedezi a község energiaellátását – és az Inotán termelő, ipari célú energiát előállító szélerőmű után harmadikként Mosonmagyaróvár mellett forog majd széllapát az országban.
Az első fázisban az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. beruházásában, a Lajta – Hanság Rt. támogatásával erőművet emelnek a 86-os számú főúttól és a mosonszolnoki bekötőúttól néhány száz méterre. A 70 méter magas, 36 méter lapátátmérőjű létesítmény a szél hasznosításával 1,5 – 2 millió kilowattóra éves teljesítményre lesz képes. Ez közel ezer család éves energiaellátását fedezi majd. Egy erőmű felállításának költsége 250 – 300 millió forint között mozog, s az ár közel 10 év alatt térül meg. A turistalátványosságnak is beillő projekt tervéről Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere tájékoztatta lapunkat.
A szélerőmű építésének ötletét úgy másfél évvel ezelőtt fogalmazták meg az ÉDÁSZ-on belül szerveződött Erőmű Szolgáltató Kft. szakemberei. Az alapgondolatot az európai normákhoz való csatlakozás generálta, miszerint a villamosenergia-termelés hat százalékát megújuló energiaforrásból kell származtatni. Ez az arány jelenleg nálunk még jóval alacsonyabb: a Gazdasági Minisztérium által kiadott adatok szerint is talán 2004-re éri el a 4 százalékot. Az ÉDÁSZ-nak tehát lépnie kell, ebben a régióban pedig alternatív energiaként a szél kihasználása látszik a leginkább megvalósíthatónak. Annál is inkább, mert Mosonszolnok, Mosonmagyaróvár, Levél, Várbalog térsége beletartozik abba a szélcsatornába, amit Zurndorfban már „ meglovagoltak ” .

35 millió már megvan

Az erőmű felállításának költségeit az áramszolgáltató próbálja előteremteni a jelentős önerőn túl a Széchenyi-tervre, a Környezetvédelmi Minisztérium és nemzetközi pályázati lehetőségeket is kihasználva, sőt, Phare-pályázatra is adtak be anyagot. A Széchenyi-terven már nyertek is 35 milliót, amiből már az idén elindulhat a munka. A szélkerék felállításához területre is szükség van, így lépett be partnerként a projektbe a Lajta – Hanság Rt. A szélerőmű telepítésének vizsgálatához az ÉDÁSZ Rt. 8 hónapon át szélsebességmérést végeztetett az építési területen. Ez alapján ki tudták számolni a termelhető energiamennyiséget is. A megvalósíthatósági tervtanulmányt ezután a konzorcium készíttette el. A társak a már kész üzleti tervvel keresték meg a mosonszolnoki polgármesteri hivatalt, hisz e község közigazgatási területére kerülne az erőmű. A testület körében kedvező fogadtatásra talált a beruházás, s a projektet bemutató lakossági fórumon sem ütközött ellenállásba az elképzelés. Az önkormányzat egyébként az erőmű által befolyó iparűzési adóval a lakosság energiafizetési terheit kívánja majd csökkenteni.

Hamarosan Levélen is ?

Az építési engedély megadása előtt szakhatóságként a Fertő – Hanság Nemzeti Park az elsősorban kijelölt helyet megvétózta, mondván, ott fészkel a fokozottan védett túzok. A társaságok ezután új terület után néztek. Az erőmű felállításának tervezett helye a megfelelő védőtávolságokat betartva így a 86-os főút mellé került. Ezt a verziót a nemzeti park is elfogadta. Az új hely azért is megfelelő, mivel nem messze haladnak el a távvezetékek, amelyekre ki lehet építeni a rácsatlakozást. A polgármester reméli, hogy az első szélerőmű felállítását folyamatosan követi majd a többi, s így néhány éven belül valóban egy környezetbarát szélerőműpark szolgálja az energiát.

Biztató vállalkozás

Érdekességként Török Sándor elmondta: időközben jelentkezett egy újabb cég is, amely hasonló projektben gondolkodik, ez a beruházás Levél és Mosonszolnok közigazgatási területeit érintené. Ezek a tárgyalások még a kezdeti stádiumban vannak, ám a háttérben egy befolyásos, világszerte ismert cég áll, így reményteljesnek tűnik ez a vállalkozás is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédő horgászok

A mosonmagyaróvári Mofém Horgászegyesület a közelmúltban tartotta hagyományos, évi első… Tovább olvasom