Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Százmilliókat emészt fel a szigetközi bizonygatás

Mosonmagyaróvár - Még mindig rendkívül „népszerű" kutatási terület a tudomány számára Szigetköz: évente közel egymilliárd forint „folyik ki" a tárca büdzséjéből tanulmányokra, monitoringokra. Ebből persze egy fillér sem érkezik a tájegység rehabilitációjára.
Az Állami Számvevőszék 2001-es vizsgálata szerint – akkori értéken – közel hárommilliárd forintot emésztettek fel a Szigetközt monitoringozó szakértők, tanulmányok. Megállapíthatjuk: nyolc év elteltével semmi nem változott. Kétrészes összeállításunkban az elmúlt években kifizetett összegeket, valamint az idei monitoringpénzeket vesszük számításba.

Bújtatott tételekben, a sorok között lehet csak megtalálni a szigetközi tanulmányokra fordított összegeket. Továbbra is elképesztő pénzek, évi közel egymilliárd forint jut az itteni kutatásokra – tudta meg lapunk egy informátortól.

Hajósy Adrienne: Az MTA-munkacsoport titkára is bő egy évtizede vizsgálja állami pénzből Szigetköz kárait.
Hajósy Adrienne: Az MTA-munkacsoport titkára is bő egy évtizede vizsgálja állami pénzből Szigetköz kárait.

Például a mosonmagyaróvári egyetemi karon helyet kapó Magyar Tudományos Akadémia Szigetköz-munkacsoportja tavaly a zöldtárca költségvetéséből 100 millió forintot kapott „a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer megvalósításának meghiúsulásával kapcsolatos környezeti adatgyűjtő és információs rendszer működtetésére, hidrológiai, vízminőségi, hidrogeológiai megfigyelésre". Emellett összesen 150 millió forint került „a Szigetközzel kapcsolatos működési kiadásokra".


A munkacsoport tevékenységében részt vevő intézményeket is „megfizette" a környezetvédelmi tárca. A tizenegy szervezet között mindössze egy helyit, a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karát találjuk. 2006 és 2008 között a Magyar Természettudományi Múzeum zoológiai munkájáért összesen 21 millió forintot kapott. A Magyar Földtani Intézetnek 18 millió, a Vituki Kht.-nak 62,6 millió jutott. Az ELTE növényrendszertani és ökológiai tanszéke botanika címszó alatt összesen 14 millió forintot tehetett zsebre, a Magyar Természettudományi Múzeum az „algák és mohák" témakörben közel tízmillióban részesült tanulmányaiért. Az MTA Szigetköz-munkacsoportja 13 milliót, az Erdészeti Tudományos Intézet 18 milliót, az MTA Duna-kutató állomása 22 milliót kapott munkájáért. Összesen 2006-ban 75 milliót, 2007-ben 58 milliót, tavaly 60,2 milliót fizetett ki ezeknek az intézeteknek a tárca.


A szlovákokkal való megegyezés helyett továbbra is „tudományos alapokra helyezve" az igazunkat bizonygatjuk a szigetközi károkat illetően. Még tavaly augusztusban Komáromban állapodott meg stratégiai vizsgálat elindításában Bős–Nagymaros ügyében a magyar és szlovák kormányküldöttség. Erdey György dunai kormánybiztos szerint tízmilliót költöttek az előkészítésre, s 2009-ben „százmilliós nagyságrendű" összeget fordítanak erre a célra. Azt azonban nem árulta el, hogy ezt a környezetvédelmi tárca tavalyi, vagy 2009-es keretéből finanszírozzák.

A kisebb tételek

A minisztérium „Zöld forrás" pályázatán tavaly ősszel a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány a „szigetközi kékfolyosók mint nem védett természeti területek feltárására" 838 ezer 500 forintot nyert. A Pannon Természetvédő Szövetség a „Szigetköz egyedi tájértékei – Alsó-Szigetköz 2." pályázatán 780 ezres támogatásban részesült.
Tavaly fél tucat kutatócsoport vizsgálta elektromos halászgéppel – pályázati pénzből – a szigetközi halakat: többek közt debreceniek, gödöllőiek, szarvasiak.


Olvasóink írták

 • 7. lackomacko 2009. február 02. 15:47
  „Sajnos a zöld szervezetek szépen élnek a felesleges tanulmányokból amit milliókért "szakértenek".Emlékeztek még a dübörgő szigetközre a gázolajjal müködő szivattyú vízátemelőkre.Valakik meggazdagodtak belőle.A csúcs a papirtigris "szakértő" aki ma is szépen él szakértéséből.A politika meg gyávaságból inkább fizet minthogy ezt a kérdést felvállalja.”
 • 6. atesz1980 2009. január 31. 21:36
  „Nem szakérteni ,hanem tenni kellene valamit kicsiny kormányunknak az ügy érdekében!”
 • 5. Muaddib 2009. január 30. 22:18
  „Ez a fonnyadt Liba mi a túrót tud szakérteni?”
 • 4. pancser 2009. január 29. 07:56
  „3-hoz! Nem tudja hol van!”
 • 3. matriné 2009. január 29. 06:13
  „Szerintem,nincs min csodálkozni,hisz nemcsak itt, hanem ott is pancserok vannak, ahol a bűnt és a bűnözést kellene üldöztetni.”
 • 2. pancser 2009. január 28. 22:22
  „Hogyan is mondta az egyik szigetközi polgármester? Ezer léhűtő akar a pénzünkből megélni. El a kezekkel A Szigetköztől, agyalágyult zöldek. Jó pénzért rohad szét a kiliti duzzasztó, kárba veszett milliárdok, hogy a jó Isten le nem sújt a sok ostobára!”
 • 1. myrosz 2009. január 28. 19:10
  „Hajós Adrienn üljön fel a PAPÍRTIGRISÉRE és oda menjen ahova én gondolom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap

Mosonmagyaróvár - A Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara január… Tovább olvasom