Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Százhúszezer darabos a múzeumi készlet

Az állandó kiállításokon bemutatott néhány száz műtárgy mellett több ezer darabot őriznek a Hansági Múzeum raktáraiban. Ezen régészeti leletek, tárgyak, műalkotások döntő többségét még soha nem látta a nagyközönség, pedig számos értékes darabot is rejt a gyűjtemény.

A Hansági Múzeum fizikai korlátai nem teszik lehetővé, hogy a gyűjteménye minden darabját bemutassák. Ráadásul sok műalkotás restaurálásra is szorul. Ezeket speciálisan kialakított raktáraiban őrzi a múzeum. Ezekbe most Székely Zoltán igazgató kalauzolásával nyerhetett betekintést a Kisalföld.

A raktárban őrzött „kincsek" közül igyekeznek minél többet megmutatni különböző időszaki kiállításaikon.

A raktárak több mint nyolcvanezer tárgyat, huszonhétezer dokumentumot és tizenkétezer fényképet rejtenek. A tárgyak többsége ásatások során előkerült régészeti lelet, ám nagyon sok képzőművészeti alkotás, néprajzi, iparművészeti érték is fellelhető itt – tudtuk meg az igazgatótól. Képzőművészeti alkotásokból – festményekből, grafikákból, plasztikákból – több mint ezerhétszáz található a múzeum padlásain, raktáraiban. Közel ezerdarabos az iparművészeti gyűjtemény is. Ezek közt egyaránt megtalálhatók a méretes bútorok, kisebb porcelánok és ezüsttárgyak is.

A néprajzi gyűjtemény még ennél is nagyobb: több mint kétezer-háromszáz darabot számlál. Összetétele meglehetősen sokszínű, a halotti lepeltől egészen a festett népi szekrényig.

Több száz festményt tárolnak a raktárban, sok közülük restaurálásra szorul – mutatja Székely Zoltán igazgató. Számos múzeumi festmény díszíti a helyi intézmények falait.
Több száz festményt tárolnak a raktárban, sok közülük restaurálásra szorul – mutatja Székely Zoltán igazgató. Számos múzeumi festmény díszíti a helyi intézmények falait.

Székely Zoltán elmondta: a raktárban őrzött „kincsek" közül igyekeznek minél többet megmutatni különböző időszaki kiállításaikon. Sajnos ezt sok műtárgy állapota nem teszi lehetővé. Több ezek közül már eleve rossz állapotban került a múzeum gyűjteményébe, így menekülvén meg a végső enyészettől. Állagmegóvást ugyan folyamatosan végeznek a múzeum munkatársai, ám sok műtárgy esetében teljes restaurálásra lenne szükség. Ezt csak külső szakember igénybevételével tudják megoldani, mivel a múzeumnak nincs restaurátorműhelye. Az ilyen beavatkozások viszont meglehetősen költségesek. Az intézmény folyamatosan pályázik támogatásért ezen munkákhoz, ám ebből a pénzből elsősorban az állandó kiállításon szereplő tárgyakat hozzák helyre. Jelenleg is egy tizennyolcadik századi festmény keretének restaurálása folyik, aminek költsége több százezer forint. Az igazgató hozzátette: a hatvanas-hetvenes években kevés gondot fordítottak a régi anyag restaurálására. E mulasztást egyszerre nem lehet pótolni.
Székely Zoltán elmondta: az előző rendszerben történt államosítások nyomán sok olyan tárgy is bekerült a múzeum gyűjteményébe, ami nem igazán képvisel muzeális értéket. Ilyenek például a korábban különböző hivatalokat díszítő festmények vagy egyben megkapott hagyatékok néhány darabja. Azonban a gyűjtemény ezen darabjait sem adhatja el, nem bocsáthatja aukcióra a múzeum. A jogszabályok ugyanis nem teszik lehetővé a műtárgyak eladását. Emellett etikai kérdéseket is felvetne egy ilyen ügylet. Lehetőség van viszont műtárgyak cseréjére akár más múzeumokkal vagy műkereskedőkkel. Ám erre is ritkán akad példa hazánkban. A múzeumi raktárak „kincsei" azonban nem maradnak teljesen rejtve az érdeklődők elől. Számos festmény díszíti a helyi intézmények – így például a városháza vagy a bíróság – falait. Ezeket kölcsönbe kapták a múzeumtól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós beruházás, ötmillió palack víz

Ötmillió palack Szigetközi Friss Vízre kötött szerződést csütörtökön az Aqua Kft. a Panta Rhei Víz Kft.-vel. Tovább olvasom