Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Százhatvanmilliós fejlesztés

A helyi gyerekeknek csak öt és fél százaléka nem fogyaszt tejet.
Hetvenöt százalékos uniós támogatással százhatvanmilliós fejlesztésbe kezd a Dunakiliti Agrár Zrt.: hatszáztizenöt tehénnel 5,6 millió liter tejet termelnek évente. A helyi iskolások tejfogyasztása jóval az országos átlag felett van.

A tej világnapja alkalmából a napokban tartott dunakiliti rendezvényen Kerecsényi András, az Agrár zrt. elnök-igazgatója elmondta: hazánkban csökken a szarvasmarhatartás, most az 1938-as szintre ért. Ez azonban nem érvényes a Dunakiliti Agrár Zrt.-re, mely hatszáztizenötre növelte szarvasmarha-állományát, a tejtermelést pedig évi 5,6 millió literre.

Eddigi legjobb évét zárta a „szövetkezet": tavalyi árbevételük 636 millió forint volt, a mérleg szerinti eredmény 67 millió forint.
Legutóbb húszmilliós beruházást végeztek önerőből a telepen, most azonban – 75 százalékos uniós támogatással – 160 milliós fejlesztésbe kezdenek. Ebből többek közt – ötvenmillió forintból – a gépparkjuk is megújul. Emellett a helyi munkaerőképzésben is részt szeretnének vállalni. Suri Antal ágazatvezető kiemelte: a Hódmezővásárhelyen nemrégiben megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok holstein-fríz tenyésztési díjai közül jó néhány Dunakilitire került.

Az országos átlag szerint a gyermekek 46 százaléka nem fogyaszt tejet. Dunakilitin az Agrár zrt. felmérést végzett a helyi általános iskolások között. Kiderült: itt sokkal jobb az átlag, csak 5,5 százalék. A lehetőség ugyanis adott: a tehenészeti telep legjobb életteljesítményét ugyanis a tízéves „Kata" tartja több mint 80 ezer kilogramm tejjel.

Cséfalvay Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Társasház a panelok között

Az ingatlanpiacon az új lakások iránti kereslet egyre több vállalkozót késztet újabb és újabb telkek becserkészésére. Míg Mosonmagyaróváron korábban elsősorban az új városrészekben, utcákban készültek ilyen házak, addig az utóbbi időben egyre többen építkeznek a város olyan pontjain, amikről a környéken élők néhány éve még elképzelhetetlennek tartották, hogy valaha is beépítik. Tovább olvasom