Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Százezrek és pofonok röpködtek az állatvásárban

Üzletek köttettek, pofonok repkedtek a szerdai lébényi országos állatvásárban. Egy tizennégy évesnek mondott patásért kétszázezret, a kiscsikóért ennek felét kérték, a bárányt tizennyolcezerért árulták.

˝Takarodj innen, teee...˝ – már délelőtt fél tízkor kiabálástól volt hangos a szerdai lébényi országos állatvásár. A szóváltás két férfi között tettlegességig is fajult: röpködtek a pofonok a lovak előtt. Vélhetően üzleti vita állt a háttérben. Néhány mondatfoszlányt sikerült csak elcsípnünk: ˝nem loptam a lovat˝, ˝meg ne lássalak többet˝. Sőt: a nézelődők szörnyülködő sorfala mellett a haragos lótartó ostorral kergette meg a már vérző, felrepedt szájú vitapartnerét. Rendőrautót – a tavalyi rendezvénnyel ellentétben – szerda délelőtt nem láttunk a környéken. Ez a kis ˝intermezzo˝ azonban nem nyomta rá bélyegét az állatvásárra: a helyi óvodások is megnézték például az eladásra felkínált kiscsikókat, bárányokat.

Számos üzlet köttetett a szerdai lébényi országos állatvásárban.
Számos üzlet köttetett a szerdai lébényi országos állatvásárban.

˝Nyomott áron kínálják a négylábúakat – mondta a Tejfaluszigetről családostul érkező Erdős Tibor. – Nem sok pénz kétszázezer forint ezért a lóért – mutatta. – Igaz, tizennégy évesnek mondják, de az is lehet, hogy idősebb. Gazdája azt állítja, be lehet fogni, eke elé állítani: előfordulhat, hogy valamilyen szőlősből való. Nehéz járású ló ez, lassú: öreg bácsikáknak megfelelő, a fiataloknak kevésbé. Az a jó ló, amelyiknél kapaszkodni kell a kocsi ülésébe˝ – mondta a hat lovat is tartó gazda. Hozzátette: kicsit sajnálja, hogy nem hozott ki magával eladásra egy-két négylábút.

Erdős Tibor szép lovakat is látott szerdán a vásárban, többek közt a felvételen szereplő patást.
Erdős Tibor szép lovakat is látott szerdán a vásárban, többek közt a felvételen szereplő patást.

A lébényi sokadalomra egyébként Szigetközből, Rábaközből, sőt, még Sárvárról is érkeztek. Az első üzletek már kora reggel megköttettek: egy szerencsés három megvett (vagy elcserélt) patással már délelőtt hazaindult. Érdeklődő esetén a lovakat megfuttatták, majd jött az alkudozás: egymás tenyerébe csapva csökkentette az összeget az eladó, s növelte a vásárló. Kínáltak egyébként tegnap pónit és kiscsikót is 80–100 ezerért, valamint bárányt 18 ezer forintért. A vásárok ismerői azt mondják: egy-egy üzlet megkötésekor oda kell figyelni a kézhez kapott pénzre is, ˝nehogy átverés legyen a vége˝. ˝Már nem először vagyok ebben a vásárban, sok ismerőssel találkozom. Most is láttam szép lovakat: sok a nézelődő. Az üzletek során gyakoriak a cserék, egy-egy állatra sokszor rá is kell fizetni: hogy ki jár vele jól, ki rosszul, az csak később derül ki˝ – mondta Erdős Tibor. 

Olvasóink írták

 • 3. meir 2010. április 09. 14:58
  „Ugy egy hete en is lattam a varosban egy igazan csodalatra melto pofont elcsattanni!!!!
  aki kapta ugrott is tole egy szep szabalyos tripla leszurt rittbergert!!!”
 • 2. buxa 2010. április 08. 18:52
  „Láttam a verést, és szerintem a menő csávó a tesóival csak azért utazott Lébénybe, hogy XY-t elkalapálja.
  Sikerült neki megalázni szegényt a környékbeli kupecek előtt. Jah, oka biztos volt...”
 • 1. meir 2010. április 08. 14:13
  „Ja kerem!! nem lehet minden pofon melle egy kozlekedesi rendort allitani!!!
  -es ezt mar Ofelsege Elso St Fulliggg James is megmondta!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészség városi és civil érték is

Mosonmagyaróvár civil szervezetekkel karöltve rendez egészségügyi programokat 2010-ben a megelőzés… Tovább olvasom