Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Szakmai és politikai lobbi 18 milliárd forintért

Két héten belül eldől, hogy a Mosoni-Duna komplex rehabilitációja bekerül-e a Nemzeti Fejlesztési Terv II-be.
Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő szakmai és politikai lobbit „folytat". Szerinte a szigetközi nemzeti park kérdését csak a 18 milliárdos beruházás megvalósulása után lehetne napirendre venni.

„ Felpörögtek az események a Mosoni-Duna rehabilitációját illetően" – kezdte Tóth Tiborné dr. mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő. Ugyanis válasz érkezett a térség vezető politikusainak és a civil fórumok vezető tisztségviselőinek tárcákhoz írott levelére, melyben a Mosoni-Duna rehabilitációjának a Nemzeti Fejlesztési Tervbe való bekerülését kérik.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, Szaló Péter úgy fogalmazott: a környezeti és energetikai operatív program kiemelt területe az Európában egyedülálló értéket képviselő holtágaink és mellékágaink – így szigetközi – rehabilitációja. Sőt, egy 2004. decemberi kormányhatározat is van a Duna és mellékágai, valamint a kapcsolódó térségek tájrehabilitációs kötelezettségeiről. „A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is kiemelt fejlesztései között tartja számon a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációját, nem látom akadályát, hogy a 2007–2013-as tervezési időszakban a régió megvalósítsa a térségbeli szükséges beruházásokat" – áll a levélben.

Két nagyprojekt „ütheti egymást"

– A komplex fejlesztési alap – mely figyelembe veszi az összes érintett település igényeit – rendkívül fontos, erre lehet építeni a regionális alapokra benyújtott projekteket – kezdte Tóthné dr. – Ha a 18 milliárdos rehabilitációs projekt megvalósul, utána pályázhatunk regionális fejlesztési pénzekre, s beszélhetünk natúrparkról vagy nemzeti parkról a térségben. A két projekt – rehabilitáció és nemzeti park – egymásmellettisége „ütheti egymást": egységes, összehangolt álláspont kell, nehogy „túllőjünk a célon". Ki kell mondani: jelenleg az államháztartás helyzete miatt nem biztosítható egy szigetközi nemzeti park központi finanszírozása. Ha a Mosoni-Duna-projekt mégsem kerülne be az NFT II-be, akkor a regionális fejlesztési alapok kerülhetnek szóba. Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármesterrel is tárgyaltam, ő is támogatója ennek az ügynek.

Nem szabad a politikai döntésig várni

– A keddi parlamenti vitanapon Persányi Miklós miniszter után felszólaltam a rehabilitáció fontosságáról, ugyanis veszélyben érzem bekerülését az NFT-be. Elmondtam: harminc települést és 100 ezer embert képviselek. A Duna elterelése megváltoztatta az itteniek életminőségét, amit a politika eddig nem vett figyelembe.
A pártoktól független térségi összefogás már megvalósult, s a 18 milliárdos beruházásnak számos kihatása lehet a régióra.

Nem szabad megvárni a politikai döntést Bős–Nagymaros ügyében. Kerényi A. Ödön, az MVM Rt. volt vezérigazgató-helyettese (ő vette át Mosonyi Emil Széchenyi-díját) nemrégiben levelet írt Sólyom László köztársasági elnöknek. Ebben az áll: törvénysértő magatartást állapíthatna meg magyar részről a hágai bíróság, ha újabb állásfoglalását kérnénk az ítéletének végrehajtását gátló, megegyezési vita lezárásához.

Nagyberuházások listája

– A Mosoni-Duna ügyében amit lehetett, megtettem, a szakmai lobbit lezártam, jövő héten még „politikailag próbálok" nyomást gyakorolni. Két héten belül kiderül, melyek azok a nagyprojektek – legalább 12 milliárdos beruházások –, melyek bekerülhetnek az NFT II-be – mondta Tóth Tiborné dr.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életszerűség az oktatásban

A mosonmagyaróvári Fekete István Általános Iskolában folytatódtak a tavaly elkezdett projektnapok. Tovább olvasom