Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Szakértők mérik fel a lerakott hulladék tömegét

A jánossomorjai lerakó tulajdonosai munkacsoportot hoztak létre, hogy folyamatosan nyomon kövessék beszállított hulladék összetételét.
A lapunkban az osztrák hulladékimportról megjelent írások nyomán foglalkozott Mosonmagyaróvár képviselő-testülete márciusi ülésén a kérdéssel (Kisalföld, 2006. március 22.). A képviselők elfogadták azt a javaslatot, miszerint a testület bekéri a Rekultív kft.-től a jánossomorjai hulladéklerakóba – annak megnyitása óta – beszállított anyag mennyiségét éves bontásban. Írásbeli tájékoztatást kérnek továbbá az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől a hulladékbeszállítás vizsgálatának eredményeiről, valamint egyeztetnek a közös depónia többi tulajdonosával a külföldi beszállítások későbbi ellenőrzéséről. Emellett előírták, hogy a környezetvédelmi, városfejlesztési és európai integrációs bizottság, valamint a tulajdonosi bizottság a későbbi külföldi hulladékbehozatalt megelőzően kapjon tájékoztatást az illetékes kft.-től. A képviselő-testület a vizsgálat eredményeiről, a javaslatokról tájékoztatja a környezetvédelmi és vízügyi minisztert.

Kovács Gergely alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: a Rekultív kft.-től kapott tájékoztatóból az derült ki, hogy a más régióból beszállított hulladék mennyisége nem haladta meg a szerződésben megállapított mennyiséget. A tájékoztató ugyanakkor nem tért ki az Ausztriából érkezett zöldlistás hulladékszállítás részleteire. A környezetvédelmi hatóság jelenleg is vizsgálja ennek jogszerűségét. Az eredményről írásbeli tájékoztatást még nem kapott az önkormányzat.
A tulajdonosi bizottság javaslatára felmérik, hogy a jánossomorjai depóniában lerakott anyag mennyisége egyezik-e a nyilvántartásba vett adatokkal. Ennek kiderítésére az alpolgármester több független akkreditált szakértőtől kért árajánlatot. A közülük kiválasztott cég június közepéig felméri a lerakóban lévő anyag térfogata és átlagos sűrűsége alapján az ottani szemét tényleges tömegét. A depónia tulajdonosai – a mosonmagyaróvári, a jánossomorjai, illetve a csornai önkormányzat – megállapodtak továbbá abban is, hogy felmérik, a lerakó jelenlegi nyilvántartási rendszere a megfelelő információkkal szolgál-e a beszállított hulladék összetételéről és származási helyéről. Ezt annak kiderítésére kezdeményezte a tulajdonosi bizottság, mert a Rekultív beszámolója alapján két év alatt megduplázódott a régióból kiszállított hulladék mennyisége.

A tulajdonosok létrehoztak továbbá egy munkacsoportot a lerakó üzemeltetésének folyamatos vizsgálatára. A munkacsoportban mindhárom önkormányzat képviselteti magát: Mosonmagyaróvárról dr. Tóásó Gyula, Jánossomorjáról Fazekas Imre, Csornáról pedig Pap Imre. A testület feladata lesz a depónia működésének folyamatos nyomon követése az oda beszállított hulladék összetételére, mennyiségére és nem utolsósorban származására vonatkozóan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármesterek kitették a táblát

A Novákpuszta és Hédervár közötti útszakaszt tavaly javították meg, ám mára ismét elképesztő lett az… Tovább olvasom