Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Sokan helyezkednének el kölcsönzött munkaerőként

Mosonmagyaróvár - Háromszor annyi állás nélküli érdeklődik a lehetőségekről a gazdasági válság kirobbanása óta a megkérdezett munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel foglalkozó mosonmagyaróvári cégnél.
A munkaerő-közvetítés és -kölcsönzés Európában már az 1950-es években megjelent, nálunk csak a ’90-es években kezdett teret hódítani. Kezdetben a külföldi tulajdonban lévő multik vették igénybe ezt a szolgáltatást, majd egyre nagyobb igény mutatkozott rá a kis- és középvállalkozások területén.

– Csak az állami, önkormányzati fenntartású intézmények, cégek nem veszik igénybe a munkaerő-kölcsönzést, minden más területen található kölcsönzött munkavállaló a segédmunkástól a speciális képzettségű szakemberekig – magyarázza Simon Zsuzsanna, a Négy-S Kft. cégvezetője, akinek elmondása szerint míg korábban havonta 15–20-an kerestek az irodájukban munkát, az elmúlt néhány hónapban ez a szám megháromszorozódott. A szakember megerősítette: a gazdasági válság legnagyobb vesztesei az építő- és autóiparban tevékenykedő cégek, a szállítóik, emellett a velük szerződésben álló munkaerő-kölcsönző vállalkozások. Jellemzően a képzettség nélküli munkavállalókat küldik el a cégek, hiszen ők előbb helyettesíthetők, mint a szakemberek. Az egyébként is a hiányszakmában (mint a lakatos, esztergályos, hegesztő, villanyszerelő) dolgozó szakembereket a cégek próbálják végsőkig megtartani.

– Sokat lehet arról hallani, hogy első körben az úgynevezett „külsős", kölcsönzött munkavállalóiktól válnak meg a cégek. Természetesen ilyenkor a kölcsönbe adó feladata, hogy a munka nélkül maradt munkavállalóval a köztük lévő szerződést megszüntesse vagy jobb esetben más munkalehetőséget ajánljon a munkavállaló részére. Sajnos a jelenlegi gazdasági környezet ezt nem mindig teszi lehetővé – hangsúlyozta Bozi Arnold, a Pannon-Work mosonmagyaróvári kirendeltségének vezetője, aki elmondta: szerencsés esetben – erre Mosonmagyaróváron is volt példa – a pénteken leépített munkavállaló hétfőn kezdhetett az új cégnél. A cég mosonmagyaróvári kirendeltségénél hetente 50–80 álláskereső érdeklődik. Jellemzően alacsonyabb vagy középfokú végzettségűek, nagyobb részben azok, akik az autóiparban dolgoztak összeszerelői, operátori munkakörben.

A kölcsönző cégek bizakodóak: a jelen körülmények között is van kereslet erre a foglalkoztatási formára, hiszen a vállalkozások most már minimális saját dolgozói állománnyal végzik a napi munkát és egy hirtelen jött nagy mennyiségű megrendelést nem tudnának kielégíteni, ha nem vennék igénybe a munkaerő-kölcsönző cégek segítségét.

Baranyai Ferenc alig egy hónapja dolgozik kölcsönzöttként egy mosonmagyaróvári cégnél, ugyanitt tevékenykedik három éve édesapja is. A levéli fiatalember a gazdasági válság következtében veszítette el korábbi munkahelyét, de reménykedik, hogy szobafestőként már tavasszal, a szezon kezdetén el tud majd helyezkedni szakmájában.

Statisztika

Hazai statisztika szerint Magyarországon 2–3 százalékra tehető a munkaerő-kölcsönzés keretein belül foglalkoztatottak száma, míg Európa nyugati országaiban ez eléri a 10 százalékot.


Olvasóink írták

  • 2. invektus 2009. március 22. 17:37
    „ENNÉL NAGYOBB ÜZLET NINCS A VILÁGON !!!
    Ja nem nekünk melosoknak !!!”
  • 1. pampus 2009. március 19. 06:31
    „Magyar munkások, kölsös, kölcsönzött sztb. miért nem lehet a valóság szerint a nevén nevezni? Bérrabszolga!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a halászi hidat: elkezdődik az építés

Halászi - Hétfő délben lezárták a halászi hidat: a felújítás után legkorábban novemberben nyithatják… Tovább olvasom