Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Sok uszadékot hoz a mesterséges ár

A Duna szigetközi hullámterének elárasztása egy hete tart: a felső szakasz megtelt vízzel.

A Duna szigetközi hullámterének elárasztása egy hete tart: a felső szakaszon az ágrendszerek megteltek vízzel. A kenusokat nem zavarja az ár, mely rengeteg hordalékot hoz magával. A  védműveket azonban a vízügyeseknek folyamatosan takarítani kell.
Motorcsónakosok, kenusok járták a hullámtér felső szakaszát csütörtök délután: a tavalyi tapasztalatok alapján – amikor a helyi vállalkozók bánatára elriasztották a szakemberek a vízi turistákat erre a két hétre – ebben az évben már az elárasztás kezdetekor nyilvánvaló volt, hogy a mesterséges árhullám ideje alatt is biztonságosan lehet hódolni a vízi sportoknak. Nagyobb óvatosság most csak a védműveknél szükséges. Az egy hete tartó elárasztás során rengeteg uszadékot hozott magával a Duna: a terhelés miatt a műtárgyakat folyamatosan takarítani kell, nehogy kárt okozzon a védművekben.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője korábbi közleményében hangsúlyozza: az elárasztás a normál üzemelésen túl számos többletfeladatot jelent számukra, mivel a vízpótló rendszer művei „ideiglenes jelleggel" készültek. Ezek nagyobb igénybevételnek vannak most kitéve, ezért fokozatosan figyelik állapotukat. Az elmúlt napokban nagy mennyiségű fauszadék érkezett és akadt fenn, mely jelentős terhelést okoz a műtárgyaknál. Ezért a vízügyeseknek meg kell oldaniuk az uszadék folyamatos eltávolítását mindaddig, amíg   a művek megközelíthetők. Emiatt első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az elárasztás ideje alatt. Tavaly egyébként Denkpálnál megrongálódott egy árapasztó bukó, s több mint egy méter mély eróziós kimosódás történt. Ezt a „vájatot" akkor  terméskövekkel pótolták. A vízügyi igazgatóság jövő kedden tart sajtótájékoztatót és terepbejárást az elárasztott területeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a rászorulóknak

Lapunkban korábban már több alkalommal beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyaróvári ipartelepen eddig működő magán távfűtési rendszeren lévő lakások fűtése a szezon végével megszűnt. A városrészben 252 lakás vásárolt közvetlenül hőenergiát korábban a Motim rt.-től, most pedig a MESZ Kft.-től. A vezetékrendszer az érintett lakók pénzén épült ki, amely már akkor sem felelt meg az előírásoknak. Tovább olvasom