Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Sok munkával újult meg a szobor

Mosonmagyaróvár - Néhány héten belül befejeződik a Deák téren álló Nepomuki Szent János-szobor restaurálása. A szakembereknek rengeteg lefagyási sérülést, mállást kellett kijavítaniuk a szobron, a további állagmegóvás érdekében pedig speciális párologtató rendszert építettek a műemlék talapzatába.
A tervek szerint a szakemberek néhány héten belül végeznek a mosonmagyaróvári Deák téren álló Nepomuki Szent János-szobor teljes restaurálásával. A város egyik legjelentősebb barokk emlékének számító alkotást 1744-ben állították Hugenstein Károly jószágkormányzó költségén. Nepomuki Szent János három mellékalakkal körülvett obeliszken áll, alatta az emlékmű talapzat feletti részén lévő domborművek a szent életéből vett jeleneteket ábrázolnak.

Amint arról lapunkban már több alkalommal is beszámoltunk, az emlékművön már hosszú ideje nem végeztek felújítási munkálatokat, így mára igencsak leromlott az állapota.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, költségvetésében különít el pénzt erre a célra. A szobor felújítása már a múlt év őszén elkezdődött. Ekkor a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. közreműködésével szétszerelték és elszállították a szobor körüli korlátot a munkálatokat végző restaurátorhoz. A korlát szétszerelése azért is vált szükségessé, mert a szobor alapzata erősen vizesedett. Így a felújítás mellett megoldást kellett találni a megfelelő szigetelésre is. Az oszloptörzs tavasszal kezdődött restaurálása során derült ki, hogy az emlékművön Nepomuki Szent János és a három mellékalak, Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Boromei Károly szobra csupán másolat. A két évtizeddel ezelőtti felújításnál cserélték le, hogy megóvják az eredetieket. Ezek közül azonban ma már kettőt nem találnak, a meglévők egyikét pedig a Hansági Múzeum kölcsönadta egy belvárosi üzletháznak.

Restaurálták: A szobrot nemcsak felújították, de meggátolták a további vizesedését is.
Restaurálták: A szobrot nemcsak felújították, de meggátolták a további vizesedését is.

Az oszloptörzs restaurálása mára elkészült, a szakemberek most a körülötte lévő korlát összeállításán dolgoznak. Amint azt Szűcs László restaurátor a Kisalföldnek elmondta: a szobortesten számos lefagyási sérülés volt, az alsó kétméteres részén felületi mállásokat kellett kijavítani. Az eredeti barokk kori domborművek sok helyen sérültek, az alakokon a fejeket és kezeket pótolni kellett. Az emlékművön lévő három vázából kettő hiányzott, így az egy meglévőt kellett leszerelni, öntőformát készíteni róla, majd legyártani a két másolatot. Az oszloptörzsön lévő fő- és három mellékalak szobrát – noha mintegy huszonöt éves másolatok –, is megviselte az időjárás, így szükségessé vált a javítás. Az oszloptörzsön megmaradtak az eredeti latin feliratok, ezek tökéletesen olvashatók.

A szobor körül lévő korlátot még tavaly elbontották, ekkor már olyan rossz állapotban volt, hogy elemeire esett szét. A restaurálás során a szakemberek speciális technológiával és anyagokkal összerakták, anyagában megerősítették és felületkezelték, majd az elkövetkezendő napokban kezdik visszatenni a helyére.

A felújtási munkálatokból a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. is kivette a részét. Kosár Tibor ügyvezető elmondta: megoldást kellett találni a szobor megfelelő szigetelésére is, ezért az alapzatba elektromos szondás párologtató rendszert építettek be.

Emellett vízelvezető rendszert is kialakítottak, ami a felülről érkező nedvességtől óvja majd a műemléket.

Az elemek összeállítását követően kockakő burkolatot kap az oszlop és a korlát közti terület. Az impozáns szobor a teljes rekonstrukció mellett egyedi díszkivilágítást is kap. Ezt az elkövetkezendő hetekben építik ki. A tervek szerint három pontból világítják majd meg a műemléket, figyelve arra is, hogy az erős fény ne zavarja az arra közlekedőket.

Olvasóink írták

 • 6. Sebald 2008. október 30. 11:16
  „Valóban tök jó hogy felújítják a szobrot. Jó látni ahogy szinte mindig dolgoznak rajta, folyamatosan halad a munka. Na de ki volt az az állat aki azt a póznát odarakatta? A vár felől öröm a bíróság felé kanyarodni. Ha biztonságosan ki akarok látni, a kocsi eleje már a Fő úton van...”
 • 5. 126 2008. október 20. 20:26
  „Én sem értem ezt a dinót. Biztos bevan állva.
  De azt sem értem hogy most mi van akkor a mellékalakkal, mi az hogy kölcsönadják??
  Ezt mégis ki tette, az szdsz-es??? Minimum 10 évet adnék neki, a csillagba, ezért.”
 • 4. asdasd 2008. október 20. 19:19
  „dino mi a faszt irkálsz? semmi értelme.milyen lecet fürészelsz? és mér mósónmagyaróvár? tiszta értelmetlen”
 • 3. dinó 2008. október 20. 17:03
  „Hát a szobor felújitásának örül mindenki szerintem...de nézzük csak meg mivel dolgoznak szegény munkások!!!
  Mintha otthon 1 darab lecet kellene elfürészelni......
  Nah ennyi MÓSÓNMAGYARÓVÁR-ezt szándékosan ,igy írtam................”
 • 2. Tapló 2008. október 20. 14:23
  „És egy kis Shell reklám:)!!!”
 • 1. szadesz 2008. október 20. 12:03
  „No akkor hová is tűntek a szobrok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A régi javíthatatlan, bérelniük kell a buszt

Doborgaz - Elromlott, s hetek óta javíthatatlan a felvízcsatornától elvágott két kis-csallóközi… Tovább olvasom