Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Sok hurcolkodás után újra otthon a kötetek

Jánossomorja - Sok évtizedes otthonkeresés után remélhetőleg hosszú időre megoldódott a jánossomorjai könyvtár sorsa. Az avatóünnepség alkalmából a téka lelkét, Horváth Katalint munkásságáért „Jánossomorja kultúrájáért" díjjal tüntették ki.

A kisvárosban az ötvenes évek eleje óta működik intézményes keretek között könyvtár, ezt megelőzően csak magángyűjtemények álltak a könyvszerető olvasók rendelkezésére. Hosszas költözködéssorozat után talált végre otthonra az intézmény az egykori mozi épületében. Csak a nyolcvanas évek derekától ötször tették át a székhelyet egyik épületből a másikba, hol beázás, hol tulajdonosváltás miatt. Legutóbb a művelődési ház alig több mint nyolcvan négyzetméteres termében kapott helyet a közel húszezer kötetnyi téka.

Fets József, az egyik hűséges olvasó, akárcsak Horváth Katalin, elégedett a megfiatalodott, tágas könyvtárral.

A volt mozi épületét 1910-ben emelték, sokáig a Strecker család látta itt vendégül a mozgófilmek kedvelőit – avat be az épület történetébe Lőrincz György, a művelődési ház igazgatója. A rendszerváltás után az önkormányzat tulajdonába került, diszkóként is működtették, később ide költözött a német kisebbségi önkormányzat. Mai formáját harminckétmillió forintból nyerte el: húszmillió forintot a Közkincs hitelprogram hosszú lejáratú, kamatmentes hiteléből fedezte az önkormányzat, a fennmaradó rész saját tőke. A 284 négyzetméteres épület teljes tetőszerkezete, fűtés-, világításrendszere megújult, szigetelték, új (akadálymentesített) illemhelyeket és egy galériát (mely a gyerekbirodalomnak ad otthont) alakítottak ki. A húszezer kötetes könyvtárterem mellett egy tágas olvasóterem áll a látogatók rendelkezésére, harminc folyóirattal, magazinnal, német nyelvű könyvekkel és helytörténeti kiadványokkal. A könyvtári órák mellett író-olvasó találkozók szervezésére is lehetőséget tudnak nyújtani és hat számítógép áll az internetezők szolgálatára. A pusztasomorjai fiókkönyvtár megszűnt, a köteteket ugyancsak ide szállították.

Horváth Katalin könyvtáros huszonöt éve került a könyvek csodálatos birodalmába. Örömmel meséli, hogy amióta átköltöztek ebbe a tágas, kényelmes épületbe, majdnem megháromszorozódott a forgalom. Tavaly több mint ötszázan iratkoztak be, de reméli, ez a szám idén nőni fog. Bár a könyvtár hivatalosan hétköznap 9–17 óra között tart nyitva, a könyvtáros akár hétvégenként is kiszolgálja az érdeklődőket. Horváth Katalin tevékenységét a magyar kultúra napja alkalmából a „Jánossomorja kultúrájáért" díjjal ismerték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökbefogadókat keresnek a sírokra

Mosonmagyaróvár - „Fogadj örökbe egy sírt" címmel indított kezdeményezést az önkormányzat a… Tovább olvasom