Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Sikertelen pályázatok, csökkenő bevételek

Rajkát nem érintette annyira hátrányosan hazánk uniós csatlakozása, a csökkenő bevételek és a sikertelen pályázatok ellenére azért kisebb fejlesztésekre is futotta.
Rajkán a májusi csatlakozást követően a határforgalomban és a közlekedésben nem történt jelentős változás. A nyári csúcsforgalomban viszont a hegyeshalmi helyett többen a rajkai határátkelőt vették igénybe. A határállomáson dolgozó, munkájukat vesztett alkalmazottak többsége – néhány hölgyet kivéve – újra el tudott helyezkedni. Varga Kálmán polgármester reméli: a közeljövőben ők is találnak végzettségüknek megfelelő munkahelyet.

Gazdasági szempontból nem vált a község előnyére a csatlakozás. Mintegy 17 millió forinttal csökkent a település iparűzésiadó-bevétele. A polgármester nem lát esélyt a gazdasági hátrányok kompenzálására. Kisebb cégek megtelepedtek ugyan a faluban, de bevételeik csak később gyarapítják a község költségvetését.

A képviselő-testület a közelmúltban tárgyalta a költségvetés első félévi teljesítését. Kitűzött céljaikat elérték, a kiadási oldalon csak a tervezett költségek szerepelnek. A nagyobb beruházásokat a második félévre halasztották. Nem túl fényes a település anyagi helyzete, de kisebb fejlesztéseket így is meg tudtak valósítani. Pályázati segítséggel építettek egy EU-kompatibilis játszóteret, ami 4 millió forintba került. A gyerekek birtokukba is vették a létesítményt. Elkészült a római katolikus templom díszkivilágítása, ami kedves színfoltja a településnek, s jól illeszkedik a korábban felújított Szabadság térhez.

Jelenleg tizenegy építési telket alakítanak ki: az elektromos hálózat már kész, a víz- és szennyvízhálózat kiépítése még hátravan. Szeretnék önerőből megvalósítani e beruházást, de félő, hogy hitelfelvételre szorulnak. Az Ifjúság és a Duna utca novemberben szilárd burkolatot kap, és megoldják a csapadékelvezetést is. Annak ellenére, hogy nem fényes a község anyagi helyzete, a pénzügyi bizottság jóváhagyásával, a képviselő-testület félmillió forintos támogatást szavazott meg a helyi civil szervezeteknek. A polgármester szerint kiemelkedő az önkéntes tűzoltó-egyesület működése. A tűzoltók pályázati és önkormányzati segítséggel, valamint jelentős társadalmi munkával felújították szertárukat. A szertár előtti térre is készítettek egy beépítési tervet, még az idén elkezdődik, és jövőre befejeződik ennek felújítása, szépítése, hogy méltó színhelye legyen a tűzoltók versenyének.

Az önkormányzat pályázati forrásokkal próbálna javítani anyagi helyzetén, Benyújtott pályázataik többségét azonban nem részesítették támogatásban. Sikertelen volt az iskola felújítására, az akadálymentesítésre, valamint útfelújításokra benyújtott igényük. A polgármesteri hivatal korszerűsítésére 2,5 millió forintot nyertek, azonban három évre elosztva kapják csak meg, holott rossz állapotban van az irattár és a tetőszerkezet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Natúrpark előtti védelembővítés

A szigetközi hullámtér felső és alsó része védelem alá kerülhet: a tervek szerint első lépcsőben… Tovább olvasom