Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Semjén Zsolt kitüntetése a mosonmagyaróvári Giesswein-emléknapon

Pályafutásával példát adott az európaiság, a szolidaritás, a keresztény humánum és kölcsönös nemzeti felelősségvállalás szükségességéről, ezért tüntette ki idén a magyaróvári egyházközség Giesswein Sándor-emlékbizottsága emlékéremmel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest.

Giesswein Sándor iránymutatása a mai napig örök érvényű és meghatározó – hangsúlyozta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, miniszterelnök-helyettes tegnap Mosonmagyaróváron a Giesswein-emléknapon. Giesswein Sándor egykori Moson megyei keresztényszocialista politikus és pap, a keresztényszocializmus egyik meghatározó személyisége Magyaróvár országgyűlési képviselője volt több cikluson keresztül. A tudós nyelvész és történész a hazai keresztény szakszervezet alapítója és a keresztényszociális tanítás – keresztényszolidarizmus – megalapozója volt.

Vida István (balra), az egyházközség elnöke, Nagy József plébános és Csapó István (jobbra), az emlékbizottság elnöke adták át a Giesswein-emlékérmet Semjén Zsoltnak.
Vida István (balra), az egyházközség elnöke, Nagy József plébános és Csapó István (jobbra), az emlékbizottság elnöke adták át a Giesswein-emlékérmet Semjén Zsoltnak.

A magyaróvári egyházközség Giesswein Sándor-emlékbizottsága évente emlékplakettet adományoz azoknak, akik a névadó szellemisége szerint tevékenykednek. Az első díjazott dr. Pápai Lajos győri megyés püspök és dr. Kovács K. Zoltán voltak. Az emlékbizottság idén Semjén Zsoltnak adományozta ezt az elismerést. A díjazott tudósként és közéleti emberként mindig kiemelt figyelmet fordított a szolidaritás, a szubszidiaritás, a keresztény humánum és az emberi méltóság mint alapértékek tiszteletére, védelmezésére. A bizottság azért tartotta méltónak a Giesswein Sándor-emlékéremre, mert pályafutásával példát adott az európaiság, a szolidaritás, a keresztény humánum és a kölcsönös nemzeti felelősségvállalás szükségességéről.

Semjén Zsolt és Pápai Lajos leplezték le Kovács K. Zoltán emléktábláját.
Semjén Zsolt és Pápai Lajos leplezték le Kovács K. Zoltán emléktábláját.

– Próféta volt Giesswein Sándor abban az időben, amikor a keresztényszociális gondolatot megteremtette. Politikai értelemben reménytelen küldetés volt ez akkor – hangsúlyozta Semjén Zsolt. A kitüntetett elmondta: ha az emberiség jobban megérti akkor az üzenetét, sok szenvedéstől menekült volna meg az ország. Giesswein volt az első, aki a keresztényszocialista gondolatokat összekapcsolta a politikával. Ez a kísérlete akkor nem hozott sikert, ám fontos tett volt ez, iránymutatása ma is meghatározó. A miniszterelnök-helyettes kiemelte Giesswein egyházhűségét, amit mindenkinek tanulnia kellene. „Fontos továbbá, hogy az egyház szabadságát mindenkor biztosítani kell és ebbe beletartozik az is, hogy társadalmi tanításait szabadon hirdethesse" – hangsúlyozta Semjén Zsolt.

Az emlékbizottság a Giesswein-emléknapon egy adósságát is törlesztette: ígéretéhez híven emléktáblát avatott a plébánia falánál Kovács Károly Zoltán, a magyar kereszténydemokrácia jelesének, az emlékbizottság örökös tiszteletbeli elnökének munkássága előtt tisztelegve. Ezt követően a templomkerti Giesswein-szobor megkoszorúzása után Pápai Lajos megyés püspök felszentelte a Lotz Károly utcában most elkészült, felújított magyaróvári katolikus közösségi házat, benne a megszépült kápolnát és a Giesswein Sándorról elnevezett kultúrtermet. Az épület felújításának körülményeiről Nagy József plébános beszélt. Elmondta: egy évtizede szereztek tudomást arról, hogy az egyház visszakaphatja ezt a kápolnát és az egykori menházat. Éltek is a lehetőséggel és visszaigényelték, hogy abban szolgálati lakásokat és egy közösségi helyet alakítsanak ki. Az egyházközség évekkel ezelőtt gyűjtésbe kezdett a felújítás költségeinek megteremtésére, így azt saját forrásból tudták megvalósítani. A mostani felszenteléssel tettek pontot ennek a folyamatnak a végére, ám kettőspont ez, hiszen most indul az élet ebben az épületben – hangsúlyozta a plébános.

Olvasóink írták

 • 8. Abrafax 2010. november 27. 21:29
  „7 Boli
  Nehogy már te beszélj a fideszes szavazók nevében!
  Ja, igen: 2010 november: Fidesz 66%, MSZP 17%. Nem kell a kormánynak megtorpannia, nincs rá igény.”
 • 7. Boli 2010. november 26. 23:12
  „Ajánlom minden fideszfan és a Polgármester Úr figyelmébe:
  Tisztelt Képviselő Úr!
  "Én, .............., a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküszöm, hogy ............ munkám során választóim akaratához és megbízatásomhoz híven,
  lelkiismeretesen járok el, és minden igyekezetemmel azon leszek, hogy a Magyar Köztársaság fejlődését előmozdítsam, népének boldogulását elősegítsem.
  (A képviselő meggyőződése szerint)
  Isten engem úgy segéljen!"

  Ismerős Önnek ez a részlet? Igen, Ön ezt az esküt tette 2010. május 14-én. Ön a mi, a választói szavazatával jutott be az Országgyűlésbe, hogy ott választói akaratához híven és lelkiismeretesen járjon el.

  Kérem, gondolkozzon el egy pillanatra a magánnyugdíjpénztári törvénytervezet kapcsán: ez az Ön választóinak az akarat? Ez a törvény összhangban van a lelkiismeretével? Ön szerint ez a törvény valóban a Magyar Köztársaság népének boldogulását segíti elő?
  Amennyiben bármelyik kérdésre NEM a válasza, úgy kérem, ne degradálja magát a Fidesz szavazógépévé - annál is inkább, mivel képviselői esküjében nem szerepel se a párt- se a frakcióhűség - hanem lelkiismerete és választói akarata szerint NE szavazza meg azt a törvényt, amelyik 3 millió magánnyugdíj-pénztár tagot foszt meg az öngondoskodás lehetőségétől.
  (http://varanus.blog.hu/2010/11/26/levelezzunk_kepviseloinkkel#comments)”
 • 6. csambo 2010. november 26. 19:13
  „A ´Vida´ nem hiányozhat egyetlen ´híresebb´ emberről készült fotóról sem. :-)”
 • 5. lampi 2010. november 26. 05:29
  „Végre egy tábla, amelyiken nincsen helyesírási hiba, mint a ház másik oldalán lévőn. S mint a legtöbb mosonmagyaróvárin.”
 • 4. ivankovicsj 2010. november 25. 09:29
  „295. Az évszámok után a következő esetekben nincs pont:

  a) Ha az évszámot (évszámcsoportot) névutó vagy névutóból képzett melléknév követi, vagy ha az évszám (évszámcsoport) birtokos jelzője egy másik szónak, nem teszünk utána pontot:

  1848 előtt 1526 augusztusában 1914 késő őszén
  1848 előtti 1848 hősei 1848 első felében
  1849 után 1849 mártírjai 1849 tavaszi hónapjai
  1867 és 1896 1703-1711 1944/45 nehéz telén stb.
  között stb. szabadságharca stb.

  üdv: a szerk.”
 • 3. janika 2010. november 25. 06:34
  „Manapság dívik a bohóckodás.”
 • 2. Goldhofer-Anhängerbau 2010. november 24. 20:25
  „A táblán van egy apró hiba:

  a hatályos magyar! helyessírási szabályok szerint az évszám után pontot kell tenn! (Nem kell vésetni, elég alkoholos filccel kitenni.)
  Hol vannak a magyarosok.....?”
 • 1. coment 2010. november 23. 22:00
  „Giesswein Sándor szégyellné magát, hogy egy ilyen alakhoz hasonlítják...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékérem és püspöki szentelés Mosonmagyaróváron

A magyaróvári Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközség Giesswein Sándor Emlékbizottsága idén is… Tovább olvasom