Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Sebeket gyógyító szomszédság kell

„Kölcsönös megértésre, okos tárgyalásokra, és nem sebeket ejtő, hanem sebeket gyógyító szomszédságra van szükség" – mondta dr. Nagy Frigyes, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke, volt földművelésügyi miniszter, aki segíti népi kezdeményezésünket.
– Alig hiszem, hogy Európa közepén található még egy olyan csoda, mint az Öreg-Duna szigetközi világa, ahol a folyó főmedre mellett ágakra bomlik, és alsó szakasz jelleget ölt – kezdte. – Igazi vízi világ ez, ahol a természet még háborítatlan, a fauna és flóra dúsgazdag lelőhelye. Száz évvel ezelőtt még halászok, rákászok, aranymosók éltek szinte megközelíthetetlen helyein. Ilyen még csak Gemencen van, sehol máshol Európában. Apám a túlsó parton született 1901-ben egy kis Árpád-kori faluban, Keszölcésen, anyám pedig 1909-ben az innenső parton, Lipóton. Így hát tőlük hallottam sok mindent erről a vadregényes vidékről, az „ágdunák" rejtelmeiről. 1944-ben ide menekültünk a bombázások elől. Itt éltek eleim ősidők óta. Tudatom mélyén e táj „messzeringó gyermekkorom világa" – mondta dr. Nagy Frigyes.

Dr. Nagy Frigyes
Dr. Nagy Frigyes

– Ezt a természeti csodát, amely mindig újraéleszti önmagát, csak az ember tudja tönkretenni – mondta dr. Nagy Frigyes. – Végigéltem a kilencvenes években a folyó tragédiáját, elterelését, politika játékszerévé süllyesztését. Döbbenten hallgattam olyanok szónoklatait, akik erre soha nem is jártak, és kiváló vízügyeseink vergődését azért, hogy mentsék a menthetőt, magát a természet csodáját – jelentette ki. Hozzátette: – Talán még most sem késő. Nem igaz, hogy nem lehet békésen megegyezni a Duna vízellátásában. Kölcsönös megértésre, okos tárgyalásokra, és nem sebeket ejtő, hanem sebeket gyógyító szomszédságra van szükség. Ezért nemcsak jómagam, hanem az Óvári Gazdászok Szövetségének közgyűlésén jelenlévők is egyhangúlag csatlakoztak a Kisalföld kampányához: köszönet a kezdeményezésért!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gumicukrot is gyártanak a bővítés után

Ingatlanügyekről, a rendezési terv módosításáról, kerékpár-
út-építésről is szó esett a… Tovább olvasom