Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Rossz pálya, elégedetlen jet-skisek

Az utóbbi időben egyre többen űznek vízi sportokat. Ezek közé tartozik a népszerű jet-skizés. A sport eme fajtája egyre több problémát vet fel Mosonmagyaróváron és a környék holtágain.

Csak Dunaremetén

Lapunk korábbi számában már beszámoltunk arról, hogy a mosonmagyaróvári önkormányzat a rendőrséggel egyeztetve Dunaremetén jelölt ki pályát a jet-skisek számára. Pk viszont nem értik, miért csak ott, egy megközelíthetetlen partszakaszon hasíthatják a vizet. Az önkormányzat nemrég újabb terepbejárást tartott, ami után eldőlt: a Mosoni-Dunán egyelőre nem jelölnek ki pályát. Így e vízi sport kedvelőinek maradna a Duna dunaremetei szakasza, ám ők elfogadhatatlannak tartják, hogy megkérdezésük nélkül jelölték ki ezt a szakaszt. Egy névtelenségét kérő jet-skis elkalauzolt minket erre a helyre, s lapunkkal megosztotta problémáit a pályával kapcsolatban.

„Bennünket nem kérdeztek"

– Én már jó néhány éve vagyok szerelmese a vízi sportoknak – kezdte a fiatalember. – Eleinte vízisíztem, majd két éve vásároltam egy jet-skit. Tudni kell, hogy ezek újan több százezer forintba kerülnek, tehát az embernek meg kell gondolnia egy ilyen kiadást. A vezetéséhez szükséges tanfolyam és vizsga hatvanezer forintba került, s úgy gondoltam, minden akadály elhárult kedvenc hobbim űzése elől. Abban reménykedtem, hogy távol a fürdőzőktől, bárhol nyugodtan űzhetem eme sportot. Mint később kiderült, ez nem így van: az önkormányzat, a környezetvédők és a rendőrség közösen megegyezett, hogy egyetlen pályát jelöl ki jet-skizésre, azt is Dunaremetén. Erről a közös megbeszélésről bennünket nem értesítettek, a médiában sem tették közzé ennek időpontját. Pedig mi is szerettünk volna beleszólni a dolgokba, hiszen leginkább minket érint ez a probléma.

„Nem lehet vízre tenni"

- Itt a Lajta partján körülbelül húszan lovagoljuk meg ilyenformán a vizeket. Eleinte a Mosoni-Dunára jártunk, távol a fürdőzőktől. Ezen a szakaszon senkit nem zavartunk. Stéget építettünk ki, rendbe tettük a partszakaszt. Később elzavartak bennünket innen, ekkor Dunakilitin próbálkoztunk, ám ez is csak rövid ideig tartott. A rendelkezés után hiába mentünk a számunkra kijelölt dunaremetei pályára, az a hely teljesen alkalmatlan jet-skizésre. A víz rendkívül erős sodrású, a part annyira meredek, hogy képtelenség levinni oda a járművünket. Arról nem is beszélve, hogy háromméteres gaz, csalán borítja a szűk lejárót. Szeretnénk, ha a Mosoni-Dunán, mindenkitől távol, ahol nem zavarunk senkit, kijelölnének számunkra egy helyet. Mi még azt is vállalnánk, hogy saját költségünkön kitennénk a bójákat a vízfelületre.

„Használható pályát szeretnénk"

Tudom, hogy van néhány ember, aki felelőtlenül, a fürdőzőket veszélyeztetve „ mutogatja magát " . Úgy gondolom, nagyon meg kellene büntetni ezeket az embereket, mert őket nem a víz szeretete hajtja. Azt szeretnénk, ha lenne egy megfelelő pályánk, ahol kedvünkre sportolhatnánk. Sokan rengeteg pénzt beleöltek a jet-skizésbe, s most nem tudják, mit tegyenek. Eladni sem lehet ezeket a járműveket, mert mindenki tudja, hogy a környéken nem lehet használni őket. A magánkézben lévő bányatavak tulajdonosait is felkerestük, de mindenhol nemleges választ kaptunk pályaigényünkre. Egyébként ezek a járművek megmozgatják, felfrissítik, oxigéndússá teszik a vizeket, úgyhogy ilyenformán semmiféle kárt nem okoznánk – mondta a fiatalember.

Korábban:

Jet-skivel csak Dunaremeténél (2002.06.12.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentkuti lehet az új kormánybiztos ?

Információink szerint Szentkuti Károlyt jelölték a dunai kormánybiztosi posztra. Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom