Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Rázsó-szobrot avattak a Műegyetemen

A napokban avatták fel a Budapesti Műszaki Egyetem mezőgazdasági géptan tanszéke korszakos, meghatározó vezetője, Rázsó Imre akadémikus mellszobrát.
Rázsó Imre 1922-ben érettségizett a magyaróvári felsőgimnáziumban. Apja, id. Rázsó Imre, a Magyaróvári Gazdasági Akadémia igazgatója volt, majd 1919. június 30-án Óvár első dékánjává választották. Magyaróváron a Csaba utcában lakott a család.

Rázsó Imre mellszobra
Rázsó Imre mellszobra


Rázsó Imre a Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevél birtokában 1929-ben került Magyaróvárra fizetés nélküli gyakornoknak a műszaki tanszékre, egyúttal asszisztensnek a gépkísérleti állomáshoz. Magyaróvárra érkezése után alig két év alatt elvégezte az akadémiát és részére 1931. október 28-án „Kitűnően minősített" oklevelet adtak át. Rázsó Imre (akit a tanári kar túlságosan fiatalnak ítélt a tanszékvezetői állásra) 1939-ben Budapestre távozott. 1949-től tanszékvezető a Műegyetemen, ugyanabban az évben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották.

A mostani szoboravató ünnepségen az 1959-ben végzett volt tanítványok nevében megyénkből Borvendég Mihály, Geisbühl István és dr. Kocsis Sándor helyeztek el koszorút Rázsó Imre mellszobránál, amelyet Velich Sándor – ugyancsak volt tanítvány – alkotott.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A társulás jövőjéről tárgyalnak

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás szerdán délelőtt 9 órakor tanácsülés tart a… Tovább olvasom