Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Rászakadt egy épületrész a munkásra Mosonmagyaróváron - A munkás meghalt

Az eset tavaly nyáron történt: a segédmunkások hazaindultak, de indulás előtt egyikük visszament az épületbe. Az acélszerkezet második szintje ekkor leszakadt, és maga alá temette.
Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség közleménye szerint a munkálatok során tavaly nyáron egy fémdarab esett a bontásért felelős vállalkozó egyik lábára, amely miatt a sérült végtagot térd alatt amputálni kellett. Két nap múlva ráborult az épület egy része az egyik ott dolgozó munkavállalóra. A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség a bontás tényleges vezetőjével szemben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot. A vádirati tényállás szerint a bontással egy egyéni vállalkozó lett megbízva, aki a munkálatok irányításának feladatát a vádlottra ruházta át. Az épület fő tartó szerkezeti elemeit bontani a bontási terv alapján csak daru segítségével lehetett volna. Erre a felelős műszaki vezető figyelmeztette is a vádlottat.
Az ügyészség felvétele
A vádlott ennek ellenére a szakképesítéssel nem rendelkező segédmunkásokat a fő tartó acél szerkezeti elemek elvágásával, vagyis az épület „borításával" bízta meg. A munkavállalók ezt ötletszerűen megpróbálták végrehajtani, ezért lángvágóval kezdték meg a fő tartó elemek bevágását.

Miután három fő tartó oszlopot elvágtak, és az épület nem dőlt el, a segédmunkások hazaindultak, de indulás előtt egyikük még visszament az épületbe. Az acélszerkezet második szintje ekkor leszakadt, és maga alá temette a sértettet, aki a helyszínen életét vesztette. Sérülései olyan súlyos fokúak voltak, hogy életét a legkorábban érkező orvosi segítség sem tudta volna megmenteni.

A vádlott terhére rótt bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - közölte az ügyészség.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklivel, kajakkal a Szigetközben

Újabb három évre folytathatja munkáját a Szigetköz Turizmusáért Egyesület - TDM vezetősége. Az éves… Tovább olvasom