Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Rajkánál 19,5 milliárdból kétszer két sávosra bővítik az M15-ös autóutat 2020-ra

Rajkánál 19,5 milliárdból kétszer két sávosra bővítik az M15-ös autóutat 2020-ra
Rajkánál tették l az alapkövet csütörtökön.
Tizennégy és fél kilométer hosszan, 19,5 milliárd forint európai uniós és hazai költségvetési forrásból kétszer kétsávosra bővítik 2020 tavaszára az M15-ös autóutat az M1-es autópálya és a magyar-szlovák határ között - hangzott el a beruházás alapkőletételén csütörtökön Rajka közelében

Pántya József, a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi kétszer egysávos autóút határ felé vezető oldalán alakítják ki a plusz két sávot, emellett felújítják a már meglévő sávokat is. A kétszer kétsávos úton a megengedett maximális sebesség 130 kilométer/óra lesz.

A határ akadálymentesítésével gyorsul majd a határátlépés Magyarország és Szlovákia között, emellett teljes értékűvé válik az az európai uniós közúthálózati folyosó, amelynek része az M15-ös út és ennek kivételével minden szakasza kétszer két sávos autópálya.

Rajkánál 19,5 milliárdból kétszer két sávosra bővítik az M15-ös autóutat 2020-raA kivitelezés során hét új felüljárót építenek, 19 műtárgyat újítanak fel és két külön szintű csomópontot építenek át, Rajkánál és Hegyeshalomnál. Jelenleg a kiviteli tervek véglegesítése történik, de a töltési munkálatok már tavaly ősszel megkezdődtek. 

Az igazgató beszélt arról is, hogy a bővítés része annak az útfejlesztési programnak, amelynek keretében Győr-Moson-Sopron megyében mintegy 200 kilométer útfejlesztés valósul meg több mint 610 milliárd forintból.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kelet-nyugati irány mellett az észak-déli irányú teher- és személyforgalom is erősödik. A gazdasági fejlődés érdekében szükség van az út bővítésére - tette hozzá.

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott azt mondta, hogy ez a bővítés a biztonság növekedését is szolgálja egy olyan úton, ahol az elmúlt években sok baleset történt.

Kiss Vince, Rajka független polgármestere arra emlékeztetett, hogy az M15-ös tervezésekor már autópályát terveztek, de csak az autóút épült meg. A bővítéssel könnyebbé válik majd a felvidéki magyarsággal való kapcsolattartás, a rajkai csomóponttal pedig megadatik az a lehetőség is, hogy közvetlen út épüljön az ausztriai Németjárfalura (Deutsch Jahrndorf).

A Magyar Közlönyben tavaly augusztus 14-én jelent meg, hogy a kormány döntött az autóút autópályává való bővítéséről.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári horgászat - Dr. Késmárki István negyven év után lemondott elnöki tisztségéről, dr. Koltai Gábor váltja

Mosonmagyaróvári horgászat - Dr. Késmárki István negyven év után lemondott elnöki tisztségéről, dr. Koltai Gábor váltja
Dr. Koltai Gábor váltja a Mofém Horgász Egyesület elnöki tisztségében dr. Késmárki Istvánt, aki négy… Tovább olvasom