Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Rafinált bolti szarkák

A mosonmagyaróvári üzletekben kifinomult módszereket alkalmaznak a tolvajok. Sok mindent csennek, főleg élvezeti cikkeket: whiskyt, finomkozmetikumokat, csokit. Tej, kenyér szinte senkinek sem kell...

A Lajta-parti boltokban havonta többször előfordul, hogy megkérik a tisztességtelen szándékkal betérő vásárlót: fáradjon az üzlet irodájába. A mosonmagyaróvári áruházláncok üzletvezetőitől megtudtuk: a notórius tolvajok már tisztában vannak jogaikkal.


Van, aki azt mondja: kényszerítették

– A lopott áruk jellege szezononként változó – mondta a névtelenséget kérő üzletvezető.
– Ami állandó, az a márkás italok, a dohány és a kozmetikumok eltulajdonítása. Ma már odáig jutottunk, hogy a whiskyknek csak a dobozát tesszük a pultra, s kérésre raktárról kaphatja meg a vevő. Az iskola megkezdésével nagyon sok diák is lop, csokit, hajcsatot, fésűket keresnek. Sajnos – és ez nagyon szomorú – sok ilyen kis tolvaj azzal védekezik, hogy őt veréssel fenyegették meg, ha nem „szállítja le" a kívánt terméket. Van, aki az elszámoltatáskor azt mondja, nem is tudja, miért tette.

Egy hónapban általában tízezer forint alatt marad a kárösszeg, de ez máskor sokkal nagyobb tétel is lehet. Rosszabb esetben minden harmadik napra jut egy-egy ilyen eset. Az elkövetők között sok a kisebbségi.

Csak tízezer forint alatt
– A „visszatérő vendégek" zöme tisztában van a jogaival, gondosan ügyel arra, hogy ha megfogják, akkor a lopott áru értéke ne haladja meg a tízezer forintot, mert ez már szabálysértésnek minősül. Ha valaki nem tudja igazolni magát, akkor rendőrt kell hívnunk az adategyeztetés végett a jegyzőkönyv felvétele előtt, amit aztán később a központba küldünk. A módszerek rafináltak: mostanában az a legnépszerűbb, hogy az illető a bejárati ajtón akar távozni.
Mi vel az ajtó kifelé indulók számára nem nyílik, ezért megvárják, míg valaki belép a boltba. Nemrég több rúd szalámival távozni kívánó illetőt csíptünk meg, aki ezt a módszert alkalmazta. Próbálkoznak még a csapatosan érkező tolvajok közül néhányan lekötni az eladók figyelmét, ám a régóta a szakmában dolgozók észreveszik a szándékot.

Késő ősszel előkerülnek a nagykabátok, amelyek még nagyobb zsebeibe sok minden elfér. Többségük nincs rászorulva erre az áru beszerzésre. Őket szerintem a sikerélmény hajtja, esetleg kleptomániások. Aki már eleve úgy jön be a boltba, hogy az eladókat figyeli, az felhívja magára a figyelmet – tudtuk meg az üzlet vezetőjétől.

Piacra is dolgoznak
Egy másik Lajta-parti nagy üzlet vezetője szerint két csoportra oszthatók a tolvajok: a megélhetési és a piacra dolgozó szarkákra.
– Sokan értékesítésre lopnak. A kozmetikai szereket, a márkás italok minőségét a piac diktálja. Szerencsére az utóbbi időben nagyságrendekkel kevesebb a lopás üzletünkben, mint az elmúlt években. A kamera, a szakképzett biztonsági őr jelenléte sokat javított a lopási statisztikán. Az őr feladata a megelőzés. Több esetben előfordult, hogy valaki nem a kihelyezett árut, hanem a vásárló értéktárgyát tulajdonította el, loptak már pénztárcát, mobiltelefont, útlevelet is.

A legfiatalabb négy és fél éves

– A számomra legmegdöbbentőbb eset is hasonló körülmények között történt. A tolókocsis férjével érkező asszony bevásárlókosarába tette a lakáskulcstól tömött pénztárcáját. Jó zsákmánynak vélve egy másik vásárló ezt a saját kocsijával kicserélte, s rápakolt a bukszára. Miután az asszony észrevette, értesítettük a biztonsági őrt, aki a kijáratnál lefülelte a hölgy utolsó ezresét tartalmazó tárca eltulajdonítóját.
– A tízévesnél fiatalabbak körében folyamatosan emelkedik a lopások száma. Szomorú, hogy ők is az alkoholt és az élvezeti cikkeket részesítik előnyben. A legfiatalabb szarkánk egy négy- és hatéves testvérpár volt. Egyébként üzletünkben a megélhetési lopások száma elenyésző.

Gyakran előfordul, hogy az emberek kíván csiságból megkóstolnak egy-egy joghurtot, tejfölt az üzletben, majd a dobozát elrejtik. Általában olyanok teszik ezt, akik nincsenek erre rászorulva. A szegényebb, elesett ember jobban fél az igazságszolgáltatástól, a biztonsági őrtől, a megszégyenüléstől. Hosszú évek tapasztalata alapján mondhatom: ők sokkal jobban tisztelik a törvényt – mondta az üzletvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálvíz 58 fokon

Gyógyászati célra is alkalmas vizet találtak Hegyeshalom határában. Mindez igen jó előjel egy… Tovább olvasom