Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Püspöki áldás a templomra és az üvegablakra

Meghitt, bensőséges ünnepre gyűltek össze a várbalogiak szombat délelőtt a római katolikus templomban.

Egy baráti társaság és a hívek adományaiból megújult a várbalogi templom. A felújított isteni hajlékot és a Boldog Apor Vilmos püspököt ábrázoló színes üvegablakot dr. Pápai Lajos megyés püspök áldotta meg szombaton.

Meghitt, bensőséges ünnepre gyűltek össze a várbalogiak szombat délelőtt a római katolikus templomban. A községbe látogatott dr. Pápai Lajos megyés püspök, és szentmise keretében megáldotta a felújított római katolikus templomot, valamint a korábban Várbalogon szolgálatot teljesítő Bognár Vilmos plébános kezdeményezésére készült Boldog Apor Vilmos püspököt ábrázoló színes üvegablakot. A szentmisén közreműködött a bécsi katolikus magyarok kórusa, a Liszt Ferenc Kórus.
Pápai Lajos beszédében elmondta: a 2006-os engesztelő imaév keretében kerül sor a felújított várbalogi templom megáldására. A megyés püspök hosszasan méltatta Boldog Apor Vilmos vértanú püspök életútját és munkásságát, amelyből három dolgot emelt ki: a szent katolikus hitet, a papság kegyelmét és az áldozat ajándékát. Pápai Lajos hangsúlyozta: nagy problémával néz szembe magyar kereszténységünk: sokan azt mondják, hogy hívő keresztények, hívő katolikusok, de mintha abban már nem hinnének, hogy lehet is keresztény módon élni. A megyés püspök végül azt kívánta, hogy „a szép, megújult templomhoz méltóan mi magunk is lélekben, igazságban megújuljunk".

A templom felújítását a helyi egyházközség kezdeményezte. A munkálatokat a kezdetektől Bertalan Attila irányította, aki egykor Várbalogon született. Bertalan Attila a Kisalföldnek elmondta: az isteni hajlék nagyon rossz állapotban volt, ráfért már egy alapos külső és belső felújítás. Költségeit – melyet szeretnének titokban tartani – javarészt egy baráti társaság állta, de hozzájárultak a hívek is adományaikkal. A munkálatok során újrafestették a templom belső terét, felújították a tetőszerkezetét, tornyát, harangját és belső berendezéseit.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lehető legkíméletesebb beavatkozás szükséges

A mosonmagyaróvári kórház adósságcsökkentő intézkedési tervében a labordiagnosztika funkcionális privatizációja szerepel. Az alpolgármester szerint az osztályösszevonásokról és az ágyszámok átcsoportosításáról olyan koncepció kell, mely „a legkisebb konfliktussal jár". Az igazgató az adható pótlékok részt visszavonta a szerződésből, az érdekképviselet jogi útra terelné az ügyet. Tovább olvasom