Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

PPP helyett más alternatívákat is megvizsgálnak

Évek óta „téma" Mosonmagyaróváron egy többfunkciós, korszerű sportcsarnok megépítése a Mosoni-Duna és a Lajta torkolatában.
Évek óta „téma" Mosonmagyaróváron egy többfunkciós, korszerű sportcsarnok megépítése a Mosoni-Duna és a Lajta torkolatában. A sportcsarnok PPP-konstrukcióban történő – vagyis a közbeszerzéssel kiválasztott befektető megépíti a csarnokot és 15 éven keresztül üzemelteti azt – megépítéséért négy cég szállt versenybe, de a Wallis–TCW konzorcium kérelmére a Közbeszerzési Döntőbizottság nemrégiben megsemmisítette az önkormányzat jelentkezést lezáró döntését. A határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Nem volt következetes

2005 végén indított tárgyalásos közbeszerzési eljárást a mosonmagyaróvári önkormányzat a városi 1100 személyes sportcsarnok PPP-konstrukcióban történő megépítésére és üzemeltetésére. A felhívásra négy cég, illetve konzorcium nyújtott be jelentkezést: a Porr GmbH–Viadom Zrt.–UBM konzorcium, a Kész Kft.–Mi-Be Kft. konzorcium, a Bauunternehmung Granit GmbH, valamint a Wallis Ingatlan Rt.–TCW Ingatlanszolgáltató Rt. konzorcium.

Kovács Gergely alpolgármester néhány hónapja a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: az önkormányzat számára szerencsésebb lett volna, ha több pályázó marad versenyben és tesz ajánlatot, hiszen így kedvezőbb feltételeket tudtak volna elérni. Az értékelés során az önkormányzat a „Porr-konzorciumot" tartotta egyedül alkalmasnak arra, hogy ajánlatot adjon be. A második és harmadik helyen szereplő céget alkalmatlannak találta, míg a sorban negyedik konzorcium jelentkezését érvénytelennek nyilvánította.

A Wallis Ingatlan Rt.–TCW Ingatlanszolgáltató Rt. konzorciuma sérelmezte jelentkezésük érvénytelenítését és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult jogorvoslatért. Azt kifogásolta, hogy az önkormányzat nem volt következetes: az egyetlen alkalmas konzorciummal szemben elnéző volt. A döntőbizottság úgy találta, hogy a Wallis–TCW konzorcium több formai hibát is vétett a jelentkezéshez csatolt dokumentumokban, márpedig egy hiba is elég ahhoz, hogy érvénytelen legyen a jelentkezése. A döntőbizottság azonban megvizsgálta azt is, hogy a nyertes Porriadom–UBM konzorcium jelentkezésében nem volt-e hasonló hiba. Kiderült, hogy az önkormányzat nem vizsgálta, hogy ez a konzorcium becsatolta-e a 10 százalék feletti alvállalkozókkal kapcsolatos valamennyi dokumentumot. Márpedig így ezt a csoportot is ki kellett volna zárnia. A döntőbizottság emiatt megsemmisítette a Porr–Viadom–UBM konzorcium jelentkezésének érvényességére vonatkozó, valamint minden ezt követő önkormányzati döntést.

Állami és önerőből?


Stipkovits Pál polgármestert tegnap külföldön értük utol. Elmondta: a döntőbíróság határozata miatt újraindították a közbeszerzési eljárást, erről a legutóbbi testületi ülésen már szó esett. Információi szerint múlt héten már új ajánlatokat is kaptak. Véleménye szerint, hogy „ne legyenek kiszolgáltatva, más alternatívákat is meg kell nézni a jövőben". Korábban erről úgy nyilatkozott: a PPP-konstrukció helyett állami támogatással, saját erőből kellene megvalósítani a beruházást, így elkerülhetnék a közbeszerzési eljárás utáni vétókat. Már felvették a kapcsolatot másik három város önkormányzatával, ahol szintén hasonlóan PPP-program keretében valósítanák meg a beruházást. Az önkormányzatok tárgyaltak a Belügyminisztériummal arról, hogy az állami támogatás megtartása mellett a települések saját erőből valósítsák meg a csarnokot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évi hetvenezer látogató

Az iskolai felmérések arról tanúskodnak, hogy gyenge a diákok szövegértése. A gyerekek inkább számítógépeznek, mint olvasnak, a kötelezőket is többnyire rövidített változatban veszik kézbe, vagy egyszerűen megnézik filmen. A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár igazgatója szerint óriási a szülők felelőssége, hogy a kicsiknek keveset mesélnek. Tovább olvasom