Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Perre mentek a gazdák

A Mosonmagyaróvári Vízi Társulat a napokban tartotta tisztújító közgyűlését: az új elnök Fazekas Imre lett.
A Mosonmagyaróvári Vízi Társulat 1961-ben alakult közfeladatok ellátására. Illetékességi területén vízrendezést, kárelhárítási feladatokat, belvízmentesítést végez. Összesen negyven település tartozik hozzá: Hegyeshalomtól Vénekig, Jánossomorjától Börcsig: 110 ezer hektáron. A szervezet néhány hete tartotta tisztújító közgyűlését, ahol a korábbi vezetés teljesen kicserélődött. Az új elnök a jánossomorjai Fazekas Imre lett, az elnökség tagjai közé Hancz Zoltánt, Horváth Lászlót, Pribánszki Györgyöt és László Istvánt választották, az ellenőrző bizottság elnöke Rácz Róbert lett. Mandátumuk öt évre szól.

Évi 60–70 millióból

Az első kibővített intézőbizottsági ülésen csütörtökön áttekintették a szervezet gazdasági helyzetét, az eddig megvalósult feladatokat, jövőbeni terveket. A társulás vagyonát a magángazdáktól és az önkormányzatoktól befolyó érdekeltségi hozzájárulás mellett állami támogatásokból szerzi. Évente 60–70 millió forintból gazdálkodik.

Próbapert indítottak

Fazekas Imre elmondta, peres ügyeik is vannak:
– A negyven idetartozó önkormányzatból vannak olyanok, amelyek területén nincs olyan csatorna, árok, vagy valamilyen mű, melyet a vízi társulat kezelne, rendez ne. Emiatt egy-két gazda – elsősorban Mosonszolnokról, Várbalogról – nehezményezte, hogy nekik is ugyanannyi hozzájárulást kell fizetniük, mint például a belvízzel sújtott területek földbirtokosainak. Emiatt próbapert indítottak a társulás ellen: döntés még nincs, a szakértő annyit már megállapított, hogy mi a szakmai feladatunkat elvégeztük.

Folyamatos tájékoztatás

– Egyébként a közgyűlés korábban úgy határozott, hogy a nekünk befizetendő hektáronkénti 550 forint plusz áfás hozzájárulást – hozzánk tartozó „mű nélküli" önkormányzati területen – negyvenszázalékos kedvezménnyel kompenzáljuk. A mostani közgyűlésen Bezenye kapott ilyen engedményt, hisz egyetlen idetartozó csatornájának kezelését az ottani önkormányzat vette át – mondta Fazekas Imre.

A vízi társulat a bizottsági ülésen a leendő pályázati lehetőségeket is átnézte, leltárba vette az ingóságait, szót ejtett a tiszteletdíjakról. A munkaterv szerint, bár csak negyedévente lenne bizottsági ülés, sűrűbb megbeszélésekről állapodtak meg. Helyszíni bejárást tartanak – legközelebb májusban Ásványrárón –, s szeretnék folyamatosan tájékoztatni a gazdákat, mire költik az általuk befizetett összeget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabil az önkormányzat vagyoni helyzete

A jánossomorjai képviselő-testület legutóbbi ülésén először a város tavalyi költségvetését módosította, majd egyhangúlag elfogadta. Itt elhangzott, hogy az általános iskolában létszámcsökkentés történt, amit egyrészt a gyermeklétszám drasztikus csökkenése tett szükségessé, másrészt az, hogy a közoktatást a kistérségen belül mikrotársulás formájában látják el. Tovább olvasom