Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Perre megy a Motim Rt.

A mosonmagyaróvári Motim Rt.-nél szakszerve- zeti bólintással vették vissza a kollektív szerző- dés szerinti végkielégítés mértékét. A heti mun- kaidőt felemelték 36-ról 40 órára.
Utóbb a szakszervezet meggondolta magát, a munkavé- delmi főhatóság is nekik adott igazat. A Gyurcsány-érdekeltségű rt. viszont perre készül.

A Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter érdekeltségébe tartozó Altus-csoportos Magyaróvári Timföld és Műkorund (Motim) Rt.-nél az elbocsá tások után heti 36 óráról 40 órára emelték a munkaidőt. A döntést a timföldgyár vezetése azzal indokolta, hogy a csökkentett munkaidőre vonatkozó rendelet a hatvanas években született, amikor még egészségre ártalmas anyagokat használtak a technológiában. Ma már ezekkel az anyagokkal nem dolgoznak.

A vegyészszakszervezet viszont a munka védelmi felügyelőséghez, majd az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelethez fordult az ügyben. Paszternák György elnök a Kisalföld megkeresésére elmondta: – A Motim Rt. timföldgyártó részlegének megszüntetésekor jelentkezett szakszervezetünk a cégnél egy munkaerő-szolgáltató iroda létrehozásával.

Ekkor derült ki, hogy az érintettek a kollektív szerződésben korábban rögzítettnél lényegesen kevesebb végki elégítést – csak A munka törvénykönyvében előírt összeget – kapták. Úgy érzem, ez a kétoldalú módosítás erős munkáltatói kény szerrel jött létre, hiszen a szakszervezet ön magától nem ment volna ebbe bele. Később a céghez tartozó többi kft.-ben is hasonló döntést hoztak, mivel az rt. szintjén már ilyen megállapodás volt érvényben.
 A vezérigazgató a Kisalföld érdeklődésére elzárkózott mindenféle nyilatkozattól. Mint mondta, ezt az ügyet már két éve lezárta és sokkal fontosabb dolga is van annál, mint hogy ezzel foglalkozzék. A Motim Rt. szakszervezeti vezetőjét, Egyed Józsefet is megkérdeztük a történtekről, ám ő sem kíván megszólalni az ügyben.

A törvény szerint harminchat óra A 40 órás heti munkaidő bevezetésével kapcsolatban az elnök elmondta: a jelenleg is érvényben lévő törvény szerint a Motim Rt. üzemeiben – műkorund, kádkő – előállított termékek ma is egészségre káros körülmények között ké szülnek és erre 36 órában határozzák meg a heti munkaidőt. A szakhatóságok – az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelet és a munkavédelmi felügyelőség – elfogadták az érdekképviselet ezen érveit, a Motim Rt. azonban perre készül az ügyben.

A Motim Rt.-nél még azóta sem vezették be a 36 órás munkahetet, mivel vita esetén, annak lezárultáig a munkáltató korábbi döntése van érvényben. Paszternák szerint, amennyiben a bíróság is a szakszervezetnek ad igazat, úgy a dolgozókat kártérítés illeti meg az elmaradt túlórapótlék, illetve a törvénytelen foglalkoztatás miatt.

Megváltoztak a munkakörülmények

Gerezdes János, a Motim Rt. vezérigazgatója az országos sajtóban az ügyről úgy nyilatkozott, hogy a vonatkozó törvény régi, elavult és nem is tartható be.
Mind azonáltal a Motim vezetése az ÁNTSZ-t kérte fel a munkakörülmények vizsgálatára, a jelentést azonban a munkaügyi felügyelet figyelmen kívül hagyta. A vegyész szakszervezet szerinte csak jogsértésre hivatkozhat, a cég ugyanis új technológiákat vezetett be, amelyekkel kiküszöbölték azokat a munkafolyamatokat, amelyek veszélyeztették a dolgozók egészségét. A csökkentett végkielégítésekkel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy még 2001-ben a helyi szakszervezettel közösen módosították a kollektív szerződést annak érdekében, hogy ne kerüljön veszélybe a maradók bérfejlesztése. Így a végkielégítésre az eredeti kollektív szerző dés szerint kifizetendő 300 millió forint helyett csak 150 millió forint többletki adással kellett számolniuk.

„A vitának már semmi köze a valósághoz" – állítja egy régi motimos vezető, aki neve elhallgatását kérve tárta fel a per gyökerét. A vezető szerint a másfél éves ügy hátterében személyes ellentétek is meghúzódnak. Ugyanakkor a timföld leállása nyomán várható elbocsátások előtt a szakszervezetnek nem kellett volna beleegyeznie a kollektív szerződés módosításával a végkielégítés csökkentésébe. Ma a Kádkő és Szemcse kft.-k 500–600 dolgozóját érinti az ügy, ám megoszlanak a dolgozói vélemények a mostani érdekekről. Korábban a 36 órás munkaidő a kohászati jellegű üzemekben volt kötelező, a Motimnál inkább engedmény volt. Különösen úgy, hogy a 8 órás műszakok után szabadnap járt. Ha most visszaállítanák a 36 órás munkahetet, akkor hatnapi 6 órás munkavégzéssel tennék, s ezt a dolgozók egy része már nem akarja.

Az is tény, hogy aki nem kérte akkoriban a végkielégítést, hanem a timföldüzem után átment másik részlegbe, mintegy 10 százalékos óra béremeléssel kezdhetett. Mára e pénz elolvadt, s a 36 órával még kevesebb lenne, a dolgozók féltik a megélhetésüket.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyiek kiállnak a nemzeti park mellett

A Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottsága néhány új taggal bővülhet a közeljövőben. Hamarosan… Tovább olvasom