Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Perlman tanítványa nyerte az első díjat

Mosonmagyaróvár - Itzhak Perlman tanítványa, Kállai Ernő nyerte el a 11. Flesch Károly-hegedűverseny első díját. Ez az első nagyobb nemzetközi verseny, melyről a fiatal tehetségnek a legjobb hegedűművésznek járó díjat sikerült hazavinnie. A vasárnapi gálaesten a mosonmagyaróvári kulturális központban díjazták a verseny további győzteseit és különdíjasait is.
– Egy nagy álom vált valóra két éve, amikor New Yorkban a Juilliard-zeneiskolában Itzhak Perlman tanítványává válhattam – meséli a 11. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny győztese. Az 1986-os születésű fiatalt a mosonmagyaróvári komolyzenei megmérettetésre a neves hegedűművész készítette fel. Kállai Ernő kedvencei Mozart, Brahms és a nagy romantikusok művei, a zene iránti szeretetét prímás édesapjától és klarinétos nagypapájától örökölte.

– Nagy elismerés és nagy öröm, hogy a zsűri nekem ítélte a verseny első díját, ez az első nagyobb nyereményem. Korábban az országos Zathureczky-versenyen kétszer is első helyezett voltam, míg egy spanyolországi vetélkedőn különdíjat vehettem át – folytatta a tehetséges hegedűművész, aki a döntőn, majd a gálaesten az 1864-es francia Vuillaume hegedűjével Brahms D-dúr hegedűversenyét szólaltatta meg nagy sikerrel. Mint mondta, igyekezett figyelni a hangzásra, zeneileg mindent kihozni és visszaadni a darabból, továbbá megfelelően közreműködni a zenekarral.

Kállai Ernő: Nagy elismerés és öröm, hogy nekem ítélték az első díjat.
Kállai Ernő: Nagy elismerés és öröm, hogy nekem ítélték az első díjat.

Perényi Eszter, a zsűri elnöke lapunknak hangsúlyozta: azokat a fiatalokat díjazták, akik tisztán, tökéletesen, pontosan adták elő a választott darabot, figyelték az előadás kidolgozottságát. Reményét fejezte ki, hogy a verseny azon hagyománya folytatódni fog, hogy aki itt helyezést ért el, a továbbiakban sikeres pálya előtt áll, akárcsak Kelemen Barnabás, Kokas Katalin vagy Banda Ádám esetében.

A neves szakemberekből álló zsűri értékelte továbbá a finn Simonen Sini-Maaria játékát –, második díjjal jutalmazta. Pusker Júlia és az orosz Movchan Ilya osztoztak a harmadik díjon. Számos különdíj is gazdára talált: Myslov Adeliát az Artisjus a mai magyar mű legjobb előadásáért díjazta. Pusker Júlia három különdíjjal is gazdagodott (Mosonmagyaróvár város különdíja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem versenyben legsikeresebben szereplő hallgatója, Győri Filharmonikus Zenekar koncertmeghívása). Movchan Ilya a Flesch család különdíját érdemelte ki, Zhang Jia „Dr. Sattler János egyesített város első polgármestere díját", Pintér Dávid és Szabó Aliz a Victoria Hangszerbolt vásárlási utalványát vehették át, Mavromoustaki Victoria EMB Editio Musica Zeneműkiadó-kottacsomagot. A győztes Kállai Ernő a Filharmónia Budapest Kht. 2009-es koncertmeghívása díjat és dr. Nagy Frigyes felajánlására egy festményt is átvehetett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetközi polgármesterek az illegális szemétlerakók ellen

Szigetköz - Sok az illegális hulladéklerakó a Szigetközben és a szemetet gyakran védett területen… Tovább olvasom