Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Pénztárcaapasztó nagybevásárlás iskolakezdés előtt

Kistérség - Bár még bő két hét van a vakációból a diákok, leendő elsősök pihenésére, nyaralására, de sokan már – szüleik oldalán – elindultak a tanévkezdéshez szükséges eszközök beszerzésére.

A kistérség önkormányzatai közül néhányat arról kérdeztünk, hogyan tudják segíteni a családokat az ezzel járó kiadások csökkentésében.

Füzetek, ceruzák, tolltartó, táska, sportfelszerelés – és még sorolhatnánk az iskolakezdéshez elengedhetetlen eszközöket, melyek megterhelik a családi költségvetést. Bár még bő két hetet tölthetnek nyaralással a gyerekek, a serényebbek már nézelődnek, sőt, vásárolnak is. Több önkormányzat is különített el költségvetésében beiskolázáshoz szükséges összegeket.

– A gyermekvédelmi törvény alapján a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek idén is térítésmentesen jutnak beiskolázáskor tankönyveikhez. A tanév során ingyen, illetve fél áron étkezhetnek és egy naptári éven belül két alkalommal pénzbeli támogatást is kapnak. A szülőknek mindemellett lehetőségük van az önkormányzattól rendkívüli gyermekvédelmi támogatást igényelni, melynek összegét a család szintén a gyermek beiskolázására fordíthatja – tájékoztatott Nagy István, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, aki hozzátette: a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásra jogosultak a családok átmeneti segélyét is igénybe vehetik, mely segélyezési formával szintén csökkenthetők a beiskolázási költségek.

Hegyeshalomban is kérhetnek a rászoruló családok átmeneti segélyt. Szőke László polgármester szerint egy helyi rendelet ezt az összeget tízezer forintban maximálja.

A kistérségi önkormányzatok közül többen döntöttek arról, hogy a közalkalmazottaikat és köztisztviselőiket segítik elsősorban. Így például Jánossomorja és Lébény is közel 22 ezer forintot ad az általános és középiskolás diákoknak fejenként, Lipót 15 ezer forintot. A kisvárosban 78, a szigetközi településen 8 gyerek után kaphatnak így támogatást a hivatali munkatársak. A dunakilitiek jóval bőkezűbbek: a helyi iskolások tankönyvcsomagjának 60 százalékát az önkormányzat állja, az első osztályosok 15 ezer forint iskolakezdési támogatásban részesülnek, a speciális nevelési igényű gyerekeknek 10 ezer, a középiskolásoknak 5 ezer, a felsőfokú intézménybe járó diákoknak 6 ezer forint jár. Szokoli Sándor polgármester szerint 2,1 millió forintot különítettek el erre a célra.

Jóval nagyobb támogatást tudnak nyújtani a mosonszolnokiak, akiknél ez a tétel mintegy négymillió forint.

– Mosonszolnokon ingyenes a tankönyv a diákoknak, 1500 forintos füzetcsomagot kapnak. Azokat a mosonszolnoki gyerekeket, akik nem helyben tanulnak, 5 ezer forinttal segítjük, a középiskolásokat 12 ezer, a felsőfokú intézménybe járó fiatalokat 18 ezer forinttal támogatjuk – világosított fel Török Sándor polgármester.

Búzás Dániel szeptembertől első osztályba készül. Édesanyjával, Évával időben beszerzik a szükséges taneszközöket, köztük a pókemberes iskolatáskát.
Búzás Dániel szeptembertől első osztályba készül. Édesanyjával, Évával időben beszerzik a szükséges taneszközöket, köztük a pókemberes iskolatáskát.

Már elkezdődött az iskolakezdés előtti vásárlási láz. A szülők a válság ellenére inkább a minőségre fektetik a hangsúlyt. Búzás Dániel szeptembertől készül első osztályba, ezért édesanyjával, Évával már most megvásárolják a szükséges eszközöket.

– A Móra-iskolában leszek első osztályos, már el tudok hatezerig számolni és ismerem a nyomtatott betűket – magyarázza Dani, miközben büszkén mutatja pókemberes hátitáskáját. Édesanyja szerint legalább húszezer forintot hagynak a boltban az iskolai csomagra.
 

Ki jogosult?

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapítását a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a nagykorú személy a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál kérheti. A kérelem letölthető Mosonmagyaróvár város www.mosonmagyarovar.hu honlapjáról vagy személyesen igényelhető a polgármesteri hivatalban (Fő út 11.). 

Olvasóink írták

 • 4. Sophia 2009. augusztus 14. 19:21
  „Bizony,bizony sajnos sok iskolában tapasztalható az "invektus" által leírt jelenség!Elszomorító!
  Ismerősöm kisfiát meg is verték az osztálytársai mert a tornacipője nem márkás,hanem márkátlan volt.A cipőt pedig bedobták a kukába.
  Amúgy ezért a szülők a hibásak teljes mértékben!”
 • 3. invektus 2009. augusztus 14. 17:15
  „Elnézést lehet hogy nem ide tartozik amit irok :)
  de elgondolkoztató .

  van egy ismerösöm és az ismerösömnek egy lánya az eset ezelött kb 3 éve történt
  lehetett kapni a plázába ezt a magas száru tornacipöt ? vagy hogy is nevezzem
  az ára emlékezetem szerint 14 999 Ft volt nagy divat volt a iskolás lányok körébe volt olyan iskolás hölgy aki felemásba járt egyik lábán zöld a másik piros

  Na konkrétan az eset
  ugyan ezeket a cipöket meglehetett vásárolni a piacon is 2500 FT ért
  mivel az ismeröseimet nem vetette fel a pénz igy az ifju hölgynek megvették a cipöt :)
  hepy ,,,,,,,,,,,,,, mindenki örölt a szölök azért mert olcson megkapták az ifju hölgy meg azért mert az iskolába már csak neki hiányzott :)

  és ami letaglozott ,,,

  ANYÚ NEM BAJ HA AZT MONDOM AZ OSZTÁLYTÁRSAIMNAK HOGY A PLÁZÁBA VETTÜK ?

  ezt az esetet az édesannya mesélte el

  :)
  köszönöm hogy végigolvasták”
 • 2. Haru 2009. augusztus 14. 10:28
  „Egyetértek. Én a netről használt, de minőségi iskolatáskát veszek. S mindenből nem a flancosat, hanem a hasznosat, jó minőségűt. Nem mindig a márkás a jó minőségű. Mégis nagy kiadás egyszerre két gyereket iskolába indítani, tapasztalom a saját bőrömön.
  A minőségi ceruzára nem sajnálom a pénzt, de a hülyeségre igen!”
 • 1. rezi 2009. augusztus 14. 09:38
  „Megjegyzem, a kiadott pénznek a fele flanc,és eszetlenség.!!
  Ez az én véleményem,és több pedagógus társamnak is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz pénz a majoroki kisközre?

Mosonmagyaróvár - A Béke utcát és a Wittmann parkot összekötő út szinte járhatatlanná romlott az… Tovább olvasom