Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Parndorf vonzásában

A forint gyengülése miatti 280 forint feletti euróárfolyam sem „rettenti el” a magyar vásárlókat a parndorfi bevásárlóközpontban.
A forint gyengülése miatt a magyar vásárlóknak is mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a parndorfi outlet centerben kapható farmernadrágok és sportcipők vásárlásakor. Úgy tűnik azonban, hiába kell jóval többet adniuk az uniós pénzért, még így is megéri átjárni Parndorfba. A Designer Outlet vásárlóinak a nyitás óta közel negyedét teszik ki a magyarok és körülbelül ugyanennyien vannak a szlovákok is. Hétvégenként alig hallani német szót a központ kis utcáin és már az eladók, takarítók közül is egyre több a magyar.

A Kisalföld által megkérdezett üzletek vezetői nem érzik, hogy a forint gyengülése miatt kevesebb magyar járna át Parndorfba. Evelyn Grud, az egyik – magyarok által előszeretettel látogatott – sportbolt vezetője szerint egyáltalán nem csökkent a forgalom az elmúlt időszakban. A vásárlók mintegy tizenöt százaléka hazánkbeli, akik a folyamatos leárazások és akciók miatt jönnek ide. Az üzletvezető úgy véli: a forint gyengülése ellenére továbbra is megéri a magyaroknak itt vásárolni.
Hasonlóan vélekedik Thomas Geyer is, az egyik világmárkát értékesítő ruhaüzlet vezetője. Mint mondja, ilyenkor nyáron a szabadságolások miatt mindig kisebb a forgalom, ennek nem a forint gyengülése az oka. A fiatalember szerint a jelentős szezonális leárazások miatt továbbra is megéri átjönni a magyaroknak, függetlenül attól, hogy mennyit kell fizetniük az euróért.

Havnold Heinrich, az egyik farmerüzlet tulajdonosa szintén nem érzi forgalmán a forint gyengülését. Szerinte a kedvező árak miatt továbbra is jönnek majd a magyarok, akik egyébként a vásárlók ötödét-negyedét teszik ki az üzletben. Általában a magyarországi nemzeti ünnepek alkalmával, illetve karácsony előtt érkeznek tömegesen. A megkérdezett üzletvezetők egyike sem tapasztalta a magyarok elmaradozását a forint gyengülése miatt. Volt olyan üzlet, ahol azt mondták, Magyarország és Szlovákia uniós csatlakozását követően a szlovákokkal ellentétben a magyar vevők száma nem csökkent, annak ellenére, hogy már nem tudták visszaigényelni a forgalmi adót (Mehrwertsteuer).

Magasabb törlesztőrészletek

Míg a forint „mélyrepülése" a bevásárlóturistákra nincs különösebb hatással, addig a devizaalapú hitelre autót vásárlókat drasztikusan érintette az árfolyamváltozás. Például egy 22.700 forintos havi gépkocsi-törlesztőrészlet esetén a negyedévenkénti árfolyamváltozás miatt kiegészítésként korábban 3400 forintot kellett fizetni, a legutóbb viszont ez az összeg már csaknem a duplájára emelkedett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetlen szabad strand, drága termálok

Itt a kánikula és a vakáció, a legtöbb gyerek vízközelbe vágyik, ám a családok számára már egynapos fürdőzés is komoly költségekkel jár. Mosonmagyaróvár – folyói ellenére – megbízható szabad strandokban nem bővelkedik. Tovább olvasom