Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Parlagi sast mentettek

Hegyeshalom - A szakemberek a Lajtán levonuló nagy ár előtt ellenőrizték a hegyeshalmi vésztározóhoz közeli parlagisas-fészket. Amikor június 29-i fotónkat meglátták, tudták, hogy bajban van a fióka.


Az utóbbi napokban a Lajtán levonult árhullámra a környék állatvilága eltérően reagált. Az elárasztott vésztározót birtokba vették a vízimadarak, a szántókon élő állatok egy része bizonyosan elpusztult, így könnyebb zsákmányt jelentettek a ragadozóknak. Az élővilág a következő szezonra heverheti ki a traumát.

A Kisalföld június 29-i címlapján megjelent fotó hívta fel a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak figyelmét arra, hogy az árvízi védekezés gócpontja véletlenül a parlagisas-fészek közvetlen közelében alakult ki. A fióka megmentéséért azonnal lépniük kellett a szakembereknek.

– A Lajta partja mellett választott fészkelőhelyet még a tél végén egy parlagisas-pár. Az ember jelenlétét nehezen tűrő madarak  jó megfigyelőképességgel szemelik ki a zavartalan helyeket – amilyen átlagos években a Lajta folyó határközeli szakasza. Nagy ritkán téved erre ember – magyarázza Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának vezetője, majd így folytatja: – Ez az év azonban a hirtelen jött nagy víz miatt másképp alakult. Eleinte nem is gondoltuk, hogy gond lesz belőle, hiszen a fióka már nagy, a napi két-háromszori etetéshez pedig biztosan találnak a szülők néhány nyugodt percet.

A június 29-én megjelent kép (a fészek a megjelölt helyen volt) és Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának vezetője a megmentett fiókával.
A június 29-én megjelent kép (a fészek a megjelölt helyen volt) és Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának vezetője a megmentett fiókával.

A portálunkon megjelent fotón a munkájukat végző vízügyes kollégák hátterében látható volt a sasfészek, ezért azonnal intézkedni kellett. – Sokat köszönhetünk a vízügy munkatársainak, különösképpen Dunai Ferencnek az aktív segítségét. Rajtuk kívül a szolnoki vízügyesek és a helyi polgárőrök is támogattak minket a mentőakcióban – mondja az őrszolgálat-vezető. A méteres vízben álló fűzfát, a fészkelőhelyet vízügyi motorcsónakkal közelítették meg, majd felmásztak a fészekhez és megvizsgálták a tartalmát. Egy legyengült fiókát találtak ott, mert a szülők a 24 órás emberi jelenlét miatt napok óta nem mertek a fészekre szállni és így etetni sem tudtak. A fiatal sast ezért kivették és pár napig fogságban etették, hogy felerősödhessen. A hétvégén azonban már vissza is helyezték a tavalyi fészekbe, a mostaniba nem lett volna tanácsos, mert ott még a napokban is folyamatosan folynak a munkálatok.

– Várjuk, hogy a szülők visszafogadják fiókájukat. Egyelőre folyamatos megfigyeléssel és napi egyszeri etetéssel pótoljuk a szülői gondoskodást. A fióka jól érzi magát és az öreg madarak is meglátogatták már, de etetést eddig nem figyeltünk meg – tette hozzá a szakember. Ha nem sikerül így visszaadni őt a természetnek, akkor valószínűleg a Hortobágyra kerül, ahol emberi segítséggel fog szárnyra kapni és elvadulni.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2009. július 09. 13:54
  „Ami furcsa az hogy a szerkesztöség dolga telefonálgatni ha gáz van. Szerkesztöség dolga közölni a hireket.”
 • 3. civac 2009. július 09. 08:15
  „kicsit furcsa: büszke az újság, hogy ők segítettek, ugyanakkor a címlapról tudták meg a szakemberek, mert gondolom, a szerkesztőségben nincs telefon, vagy nem elérhető a telefonkönyv. akár föl is hívhatták volna a FHNP-ot, hogy gáz van, fiúk...
  no comment”
 • 2. elemér 2009. július 08. 23:37
  „Köszönjük Primax, de az USA-ban ilyesmit rendszeressen csinállnak.”
 • 1. Primax 2009. július 08. 22:16
  „Szép cselekedet ! ! !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városegyesítés a művésztelepen

Mosonmagyaróvár - A Hansági Múzeum és az Art Flexum Művészeti Társaság 11. alkalommal rendez… Tovább olvasom