Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Párbeszéd a nemzeti parkért

A Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottsága tegnap Mosonmagyaróváron tartotta első ülését. Haraszthy László helyettes államtitkár, a bizottság elnöke szerint bár a tájegység érzékeny természeti területnek számít, az állami támogatás továbbra is késik.
Haraszthy László
A három hete alakult előkészítő bizottság első ülése után a helyi polgármesterek, civil szervezetek és politikusok részvételével fórumot rendeztek a Szigetközi Nemzeti Park ügyéről. A testület tagjai kijelentették: fontosnak tartják a párbeszédet a térségben élőkkel.

„Ötven év kell a lecserélésükhöz"

Haraszthy László véleménye szerint a nemzeti park létrejöttére akkor kínálkozik esély, ha az itt élők támogatják ennek tervét. A szándék évek óta állami szinten is él, ám a döntést még senki nem hozta meg a kérdésről. Az elnök elmondta: a bizottság munkája során megvizsgálják, hogy milyen mértékben kellene bővíteni a jelenlegi tájvédelmi körzet területét. Az élőhely-rehabilitáció megvalósítása pedig egy újabb lépés a nemzeti park irányába. Harmadik lépésként a 9157 hektáros tájvédelmi körzet hatezer hektárnyi erdejének hetven-hetvenöt százalékára telepített nemesnyárasokat le kell cserélni, ám ez hosszú folyamat.
Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója szerint ezeket a nemesnyárasokat ötven év alatt alakították ki, s legalább ennyi időre lesz szükség a lecserélésükhöz. Az igazgató kifejtette, hogy a tájvédelmi körzet területe a privatizáció során az új helyrajzi számok miatt változott.

Az unióban megnégyszereződik

Haraszthy László kiemelte: a Szigetköz bekerült az érzékeny természeti területek besorolásba, ám erre még állami többletforrásokhoz nem jutott a térség. A költségvetésből és az uniós forrásokból az eddigiektől eltérő mezőgazdasági tevékenységekre lehet forrásokat szerezni. Erre az itteni gazdák nyitottak. Idén 4 és fél milliárd áll rendelkezésre e célra, mely összeg az EU-ban ennek négyszerese lehet.

Bővül a tájvédelmi körzet

A vitában dr. Pap János országgyűlési képviselő felvetésével – miszerint a területet át kell minősíteni – a helyettes államtitkár nem értett egyet, sőt, éppen ezt szeretné a bizottság elkerülni. Szó esett a tájvédelmi körzet bővítéséről, mely a jövő év végéig a nemzeti parktól függetlenül is megvalósulhat. Pap János és Böősy Imre polgármester kifogásolta a bizottság összetételét is. Pap szerint a nemzeti park kérdésében igenis döntési helyzet van. Komplex tájrehabilitációs javaslatára Pintye Ágnes, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője elmondta: a komplex rehabilitáció csak olyan területre érvényes, ahol korábban bányászati tevékenység folyt.
Böősy Imre hangoztatta, reméli hogy fórum keretében utoljára találkoztak Mosonmagyaróváron, hisz véleménye szerint a város nem a Szigetköz része. A helyettes államtitkár a polgármester szavait meghívásként értelmezte, és ígéretet tett a bizottság következő ülésének ásványrárói színhelyére.

A nemesnyár csak gazdaságilag érték

Haraszthy László a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a Duna elterelése után az erdőségek védettségét hangoztatók valószínűleg nem az akkor már meglévő nemesnyárasokra gondoltak, hisz ennek a fajtának csak gazdasági szempontból van értéke. Az elnök a nemrég kinevezett Persányi Miklós környezetvédelmi miniszterrel a Szigetközi Nemzeti Park kérdéséről még nem beszélt, ám véleménye szerint az ügyben a miniszteri személycsere döntő fordulatot nem hozhat. Arra a kérdésre, hogy a nemzeti park mikorra valósulhat meg, a helyettes államtitkár nem kívánt válaszolni.
„A nemzeti park a természetvédelmi piramis csúcsa, ahol a profitorientált gazdálkodás visszaszorul. Hangsúlyozottabban megjelenik viszont a turizmus, mely több látogatót vonz, ehhez azonban kiszolgálólétesítményekre van szükség."


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítással ünnepelt a horvát festő

Hetvenötödik születésnapja alkalmából kiállítással egybekötött ünnepségen köszöntötték Kimle lakói… Tovább olvasom