Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Pályázati forrást remélnek a biogázerőműhöz

Jánossomorja - Tavaly 105 gyerek számított veszélyeztetettnek a kisvárosban, idén azonban számuk jelentősen emelkedhet. A Magyar Posta Zrt., a Rekultív kft. képviselőinek beszámolója mellett a tervezett biogázerőműről is tájékoztattak a képviselő-testület soros ülésén.

Átcsoportosítások miatt első napirendi pontként módosította Jánossomorja képviselő-testülete szerdai ülésén a település ez évi költségvetését. A büdzsé így egymilliárd-hatvanötezer forint lett a kiadási és bevételi oldalon.

Ezt követően Fazekasné Kámán Edit területi postavezető-helyettes válaszolt a kérdésekre. Nemes Csaba képviselő felvetésére, miszerint a posta és egy vegyeskereskedés együttes működtetése összeegyeztethetetlen, Fazekasné elmondta: a vegyeskereskedést üzleti célból indították el, de vizsgálják a „tisztítás" lehetőségét. Több képviselő is elégedettsége mellett a postaépület további korszerűsítése felől érdeklődött. A posta illetékese ígérte: a fejlesztésekre vonatkozó kérdéseket továbbítja a cég beruházási osztályának. Veres Dávid a posta és a polgárőrség közti együttműködés tapasztalataira volt kíváncsi. Fazekasné szerint az együttműködés jó, továbbra is fenntartanák. Felhívta a figyelmet: a postások festékpatronnal ellátott biztonsági pénztárcával közlekednek, mely egy lopási kísérlet során a bankjegyeket megfesti.

Balsay Sándor képviselő Hancz Attila cégvezetőtől arra kért választ, hogy érkezik-e külföldi hulladék a városba, s hogy lehetőség van-e a szelektív hulladékszigetek átvizsgálására. A Rekultív kft. képviselője elmondta: a sajtóban korábban nagy port kavart hulladékbeszállításra már nincs példa, viszont a szelektíven gyűjtött, újrahasznosításra előkészített hulladékot külföldre viszik.

A Gyermekvédelmi Szolgálat munkatársainak 2008-as beszámolójából kiderült: míg 2007 végén 129 veszélyeztetett kiskorút tartottak nyilván, tavaly ez 105-re csökkent. Ebből 24 környezeti, 4 magatartási, illetve egészségi okból, 73 viszont anyagi okból veszélyeztetett. A szakemberek idén azonban növekedésre számítanak. Már most jelentősen nőtt a segélyt igénylők száma.

A Hanság Biogázerőmű Kft. terveivel kapcsolatosan elhangzott: a környezetvédelmi engedély hiánypótlását követően a Környezetvédelmi Felügyelőség válaszára várnak és indulnának a KEOP-pályázaton.

Amint már arról korábban írtunk, a közel négyszázmillió forintos beruházásból tervezett biogázerőmű tulajdonosa Jánossomorja és Mosonszolnok önkormányzata, illetve egy energetikai vállalat és egy magánszemély.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négycsillagos tervek értékmentéssel

Lébény - ˝A tervek már elkészültek, csak a megfelelő pályázati lehetőségre várunk a két-háromszáz… Tovább olvasom