Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Ötven éve gondozzák az időseket

Fél évszázada kezdődött el Mosonmagyaróváron és környékén az intézményes keretek közötti idősellátás.
A fél évszázad legfontosabb eseményeit, a ma működő intézményrendszer állomásait Szeder Mihályné igazgató idézte fel a mosonmagyaróvári ESZI tegnapi jubileumi rendezvényén. Az igazgató elmondta: egyfajta ellátási forma Mosonmagyaróváron, a Zichy utcában már 1956 előtt is működött. Akkor ott főként hadirokkant, idős, elesett embereknek próbáltak segíteni. Az egyre nagyobb igény kielégítésére szinte megváltásként érkezett 1956-ban Marsowszky grófnő felajánlása, aki a köznek adományozta 1936-ban épült máriakálnoki kastélyát. Az adományozónak csupán egyetlen kikötése volt: vagy öregek otthonaként, vagy óvodaként működjön tovább az épület, ő pedig ott élhessen teljes ellátást kapva, megszokott környezetében haláláig. Ezt követően 1956-tól Máriakálnokon közel 30 gondozottal megkezdte működését az idősek szociális otthona.

Az otthon kezdetektől az adottságaihoz mérten szépen fejlődött. A kilencvenes évek közepére azonban szigorodtak a szociális intézmények működési feltételei, így csak ideiglenes működési engedélyt kaphattak. Ám azt is csak úgy, hogy a fenntartó, a mosonmagyaróvári önkormányzat már kész tervekkel rendelkezett a jövőt illetően. A döntés értelmében a máriakálnoki intézményt Mosonmagyaróvárra, a Soproni utcába helyezték át.

A Soproni utcában működő gondozóház bővítése, átalakítása 2000 tavaszán kezdődött, az idősek december 1-jén költöztek be az új létesítménybe. Az új épület jelenleg hatvankét idős embernek biztosít európai színvonalú feltételeket.

A Soproni utcai idősek otthona munkatársait régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy az intézménynek, az ottani tevékenységet szimbolizálva, méltó nevet találjanak. Sok ötlet felmerült, de egyikkel sem tudtak igazán azonosulni. Mígnem készült az intézményről egy tanulmány, amelynek írója szinonimaként aranykornak nevezte az időskort. Ekkor határozták el, hogy az intézményt Aranykor Idősek Otthonának nevezik el. A névtáblát a jubileumi ünnepségen Biacsics Elvira névadó, újságíró leplezte le, majd Butsy Lajos mosoni plébános szentelte fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy pályázat Szigetközért

A Kisalföldben olvasott először a huszonöt éves ásványrárói doktorandusz, Horváth Eszter a mosonmagyaróvári kistérségi társulás és az itteni egyetem együttműködéséről. Így kereste fel Széles Sándor máriakálnoki polgármestert azzal az ötlettel, hogy doktori dolgozataként egy Szigetköz-pályázatot képzelt el, erre várná a beérkező ötleteket, melyben a térség jövőjét fogalmazhatják meg a nevezők. Tovább olvasom