Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Összefognak a Magyar utca újraélesztéséért

Mosonmagyaróvár - Fórumot hívtak össze a magyaróvári belváros kereskedői, hogy felhívják a városvezetés figyelmét a lepusztult és kihalt sétálóutcára. Összefogással, közösen próbálják újraéleszteni a Magyar utcát.

A Magyar utcáért minap rendezett összejövetelen mintegy harminc kereskedő és vendéglátós, valamint a város, illetve az önkormányzati cégek vezetői tanácskoztak. Az érintettek szerint a Magyar utca forgalma messze elmarad a sok évvel korábbitól.

A bevásárlóturizmus mára szinte teljesen megszűnt, ezért új vonzerőt kell adni Mosonmagyaróvárnak, ami a belvárosba csábítaná az embereket.

Úgy vélik, ha rövid időn belül nem történik változás, sokan közülük már ezt az évet sem tudják kihúzni és kénytelenek lesznek bezárni az üzletüket. Ez pedig hosszú távon oda vezet, hogy elértéktelenednek a belvárosi ingatlanok.

Ingyenes parkolást akarnak

A kereskedők legnagyobb problémaként a parkolást és a behajtási engedélyek szabályozását említették. Szerintük fellendülne a belváros forgalma, ha a környéken ingyenessé tennék a parkolókat, akár csak meghatározott időszakokra is. Szabó Miklós polgármester elmondta: az ingyenes parkolás egyáltalán nem növelné az üzletek forgalmát, sőt, nem lehetne szabad parkolót találni, mert a belvárosban dolgozók reggeltől estig itt várakoznának járműveikkel. Felmerült, hogy esetleg szombatonként díjmentessé tehetnék a várakozást. A polgármester szerint a legnagyobb gondot az egyre csökkenő vásárlóerő okozza, illetve a város rossz településszerkezete. Mosonmagyaróvárnak ugyanis három városközpontja van, ehhez pedig kevés a lakosságszám. Dr. Nagy István alpolgármester elmondta: az önkormányzat erejéhez mérten mindent meg fog tenni, hogy szebbé, hangulatosabbá tegye a Magyar utcát. A kereskedőknek azonban a vásárlási szokásokhoz kellene igazítaniuk a nyitvatartási időt, hiszen jelenleg délután négy óra után alig vannak nyitva üzletek a belvárosban.

A kereskedők úgy érzik, a helyben is szaporodó multik harca tönkreteszi őket, az árversenyt nem bírják. Sokat rontott a helyzetükön, hogy a hipermarket szomszédságába helyezték át a buszvégállomást is. A Magyar utca szégyenének nevezték az itt működő kínai üzleteket, ami szerintük szintén nehezíti a helyzetüket, mint ahogy a művelődési központban rendezett vásárok is. A belváros képét nagyban rontják az egyre többször megjelenő utcai táskás árusok is. A kereskedők sérelmezték a közterület-felügyelők szerintük „időnkénti ellenséges" viselkedését, amivel beszállítóikat akadályozzák a munkában. Kalincsák István városfejlesztési osztályvezető elmondta: amennyiben a behajtási engedélyben foglaltakat betartják, a felügyelők nem büntetnek. Ám ha mégis vita merülne fel, jelezzék azt és kivizsgálja az esetet.

A kihalt Magyar utca: A kereskedők és a vendéglátósok szeretnék, ha hamarosan újra élne a belváros. Fotó: Méhes Ákos
A kihalt Magyar utca: A kereskedők és a vendéglátósok szeretnék, ha hamarosan újra élne a belváros. Fotó: Méhes Ákos

A belváros a legintenzívebb csatornaszennyező

Szintén probléma a gyakorta erős csatornaszag a belvárosban. A felvetésekre Huszár Attila, az Aqua Kft. ügyvezetője elmondta: a Temető-ági Lajta-csatornán összesen hatvanegy, részben illegális szennyvízbekötést sikerült megszüntetniük, így eltűnt az ebből eredő bűz is. Probléma viszont továbbra is, hogy a Magyar utca alatt húzódó beton szennyvízcsatorna igen elavult. Ennek cseréje azonban közel 100 millió forintba kerülne. Amíg nincs meg ehhez a szükséges forrás, egyetlen megoldás a folyamatos tisztítás. A gyakori duguláshoz azonban az itt működő üzletek is hozzájárulnak, hiszen olyan zsiradékok és egyéb vegyszerek kerülnek innen a csatornába, amelyek egyáltalán nem oda valók. A város legintenzívebben szennyező része a magyaróvári belváros. Az ügyvezető azt kérte az üzlettulajdonosoktól, tegyenek ez ellen. Ettől függetlenül, amikor csak szükséges, tisztítják itt a csatornát.


Programok és szökőkút

A kereskedők felvetették továbbá kulturális rendezvények szervezését a Magyar utcán, ami javíthatna a helyzetükön. Ezt hajlandóak lennének anyagilag is támogatni. Csiszár Péter, a Flesch Károly Kulturális Kft. ügyvezetője elmondta: városi kulturális koncepciót dolgoznak ki, aminek része lesz a belváros is. Nonprofit kft.-ként nem tudnak állandó programokat szervezni a Magyar utcán, ám ha a vállalkozók támogatni tudják, partnerek ebben. Az utcakép javításával kapcsolatos felvetésekre Kosár Tibor, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője elmondta: néhány héten belül elkészülnek az új, formás virágládák, amelyekbe örökzöld növényeket telepítenek, nyár közepére pedig egy új szökőkút is kerül a Magyar utcára. A belváros egyébként kiemelt övezet, így a hét minden napján folyamatosan takarítják.

Az érintettek végül megállapodtak, hogy összefogással, közösen kell tenniük a belváros fellendítéséért. Az önkormányzattal folyamatosan egyeztetnek a megoldásokról, a város pedig erejéhez mérten mindent megtesz az utcakép javításáért.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Menüs 2008. június 20. 10:07
  „Tisztelt Kultúrpatkány!

  A magyar utcán lévő éttermek közül én 2 étterembe is járok ebédelni, ahol 550 Ft a napi menü.
  Ezekben az éttermekben is van napi illetve heti ajánlat(az osztrákok ezt menünek ejtik) ami az étlapon lévő ételekből tevődik össze(leves,főétel,desszert) és ezt adják az étlap árához képest olcsóbban. Gondolom az Ön által látott táblán sem húslevest és darástésztát kínáltak azon az áron.
  A tábláknak egyébként két oldala van és legtöbb esetben az egyik oldalán magyarul a másik oldalon pedig németül szerepel a kínálat.
  Ahová én járok ott például 1290 ft volt az étlapról összeállított ajánlatuk amit ha külön-külön rendeltem volna meg akkor 2090 ft-ot fizzettem volna érte. A szomszéd asztalnál ülők ilyen ajánlatott kértek, és nagyon bőséges ételt kaptak, a desszertet már nem is tudták megenni azt elcsomagoltatták.”
 • 28. Egy vendéglátós 2008. június 20. 09:48
  „Tisztelt Jim!

  A magyar utcán és környék én tudok minimum négy olyan vendéglátó egységet ahol 300 illetve 350 forint a csapolt sör.(Borsodi-Gösser) Szerintem nem kéne általánosítani egy rossz tapasztalat alapján. Én is egy étteremben dolgozok ahol a legdrágább import üveges sör is csak 490 ft-ba kerül.
  A TORKOS CSÜTÖRTÖKRE visszatérve pedig a "magyar utcán" 2 étteremben is tartottak, ahol féláron lehetett enni . A városban egyébként tudomásom szerint 6 étteremben volt torkos csütörtök ezt a www.menjunkenni.hu-n lehetet megtalálni.
  Három étteremben ez már a második illetve harmadik éve, hogy megtartják.
  Idén két étteremben, "szintén a magyar utcán" rendeztek GYERMELYI TÉSZTA SZERDÁT ahol a torkos csütörtökhöz hasonlóan tésztaételeket kínáltak féláron.”
 • 27. titus 2008. június 04. 17:32
  „Angliában Németországban az igényes és pénzes vásárló 25-30 éve
  jár a henteséhez,a pékjéhez, csak kimondottan kávé és tea szaküzletben vásárol még akkor is ha a szomszédjában van hyper-super market.Persze megegedhetik maguknak hogy csak bio áruk üzletében vásároljanak.
  Családi üzletekben szeretnek vásárolni,ahol ismernek mindenkit az eladók,és érdekük hogy még az unokájuk is odajárjon a jövőben.
  Ezzel gondolom mi is szivassen élnénk.dehát a pénz,idő stb.
  Én még kétszer ugyanazt a pénztárost nem láttam a mi T....o-nk ban.”
 • 26. Hades 2008. június 04. 17:14
  „Sziasztok, en ugyan budapesti vagyok de nekem az a velemenyem hogy a magyar videki bevasarlo vagy belvarosi utcak legnagyobb gondja valojaban a nem letezo vasarlo ero. Nyugat europaban a videki belvaros is tele van divat uzletekkel, amelett hogy ott is van park center meg mit tudom en meg mi a varos szelen. Egesz egyszeruen mind kettore van kereslet. Csakhogy itthon ez nem mukodik, mivel nem eleg hogy alacsonyabbak a jovedelmek, az adok miatt a kiskereskedelmi arak is magasabbak - ez az egesz rohejes amugy. Az elobbi hozzaszolo jol mondta, meg ha a Mosonmagyarovari belvaros elegans uzletekkel is lenne tele, ki vasarolna ott amikor egy kopesre van Parndorf. Ameddig ijenek itthon az arak addig vagy kulfoldre megy az ember, vagy outletbe, vagy parkcenterbe az olcso deichmannba meg a vogelebe. A belvarosok meg innetol kezdve meg vannak love.”
 • 25. zeneladyka 2008. június 02. 20:12
  „Hát igen, ma mi is éppen erről beszéltünk. Hogy a városközpont a város széle lesz előbb-utóbb. És tényleg vége lesz a Magyar utcának. Furcsa, de ilyen is kell. Nem volt koncepció,nem volt semmi. Így aztán lett, ami lett. És lesz min törniük a fejüket a vállalkozóknak a "sétáló utcán". Biztos vagyok benne, hogy egy-két üzlet ezután is működni fog (DM, Lipóti, Tesco, Kínai). Ezek bárhol lennének, működnének. Érdekes a jövőkép.”
 • 24. pan.cser 2008. május 31. 22:45
  „Én nem hiszek a turizmusban! Nem is volt csak bevásárlóturizmus. Az önkormányzatnak nem dolga turisták csalogatása, csalogassák őket a vállalkozók. Lipóti pékség tényleg csalogató, de az még csak egy kicsit Magyar utca. Én örülök, hogy így van, elég volt a harácsolókból. Az ingatlanhalmozó apa és fia kenje a hajára az ingatlanjait, remélem kötelezik őket a rendberakásra. A város üzletei áttevődtek a Királyhidai útra. Jó parkolási lehetőségek, tisztességes üzletek várják az embereket. Ha a Meki beindul még egy döfés néhány harácsolónak!”
 • 23. fatime 2008. május 31. 13:46
  „Mosonmagyaróvárnak kellene a leggazdagabb,legelőkellőbb városnak lenni Magyarországon.Sajnos csak a vezetéshez közel álló városi "főügyeskedőnek" és fiának sikerült megkaparinani a fél Magyar utcát,
  és sok értékes ingatlant,Termált,és még ki tudja mi mindent.
  Ide annyi pénz jött az elmúlt húsz évben,amin a Magyar utcát tető alá
  lehetne tenni,arany esőcsatornákkal.
  (azért valakinek megadatott ebből)”
 • 22. zeneladyka 2008. május 31. 11:42
  „ÉN azt gondolom,hogy a Magyar utcán ahova a proli is nyugodtan bemehet, az a Lipóti Pékség. Nem akarok itt reklámot csinálni, de amikor terhes voltam, egyedül voltam otthon, oda sétáltam el kikapcsolódásképpen meginni egy kólát, meg megenni valami sütit. Valahogy ott jól érzem magam. Igazi kávézó nincs is a Magyar utcán, csak odébb, mondjuk a Monarchia, vagy a másik irányban az Anna kávézó. Mondjuk azok jók is. De hát nem a Magyar utca. Fagyizó sincs tényleg, ahova egy család beülhetne a gyerekekkel. Van tennivaló, de szerintem sem feltétlenül a városvezetésnek. Nem konkrétan ebben legalábbis. A turistacsalogatás az ő területük. Ezen meg úgy tudom, dolgoznak is.”
 • 21. titus 2008. május 31. 09:03
  „Történt egyszer,talán 4-5 éve,hogy a gyerekekkel fagyizni szerettünk volna a Magyar utcán.Mi a tölcséres fagyit szeretjük.A megvétele után leültünk a fagyizó teraszára,hogy ott elfogyasszuk a már akkor sem olcsó,de kitűnő édességet,mikor a pincér a szó szoros értelmében elzavart bennünket,hogy hova ülnek akkor az osztrák vendégek,ha fogyasztani szeretnének?Hozzáteszem,én 5 percnél tovább nem tudok egy helyen ülni.Szóval nem tanyáztam volna ott egész délután.
  Azt hiszem most alám tolnák a széket,és figyelnék hogy mikor fogy el a nyalni valóm,hogy újabb adagot kérjek.Azóta nem fagyiztunk a "sarki" fagyizóban.”
 • 20. era25 2008. május 31. 00:38
  „Hát tényleg minden marha drága.Parndorfban fele ennyiért megkapok mindent és a választék is sokkal jobb.Na meg a boltok is jobban néznek ki.A magyar utcán mindig az az érzésem,mintha megállt volna az idö(nincs hosszú ö-m)A boltok úgy néznek ki mint a komcsi idökben”
 • 19. pff 2008. május 30. 12:53
  „Hát igen csak össze kéne kapniuk magukat: kereskedők/vendéglátósok/városvezetés. A fél város romokban hever. Omladozó/összedőlő épületek, rossz minőségű utak, rossz parkolási lehetőség, stb. Érdekes, hogy most gondolkoznak a Magyar utcán, közben meg repkednek a hírek, hogy a Fő utca Régi vámház tér és Városkapu tér közötti szakaszát lezárják (http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/ujitasok_az_uthalozatban_jelzolampak_korforgalmak/2056642/). Miért is, ha most a Magyar utca látogatottsága miatt sírnak?
  Kicsit korábban kellett volna gondolkodni. Egyébként meg mennyire meglepő, hogy mindenhez pénz kell. Mit gondoltak eddig, hogy majd ingyen megvalósul, saját magától. pffff
  Ha nem hanyagolta volna el a városvezetés a várost, akkor most nem itt lennénk. De hát fontosabb volt mindig is a parasztvakítás (lásd: országimázs programok/rendezvények, meg hasonlók, amik tartanak vagy 5 percig, de megszámlálhatatlan mennyiségű pénzt visznek), illetve a saját zsebük, illetve kényelmük.
  A vendéglátósokat/kereskedőket, meg én sem sajnálom. Valahol elfelejtették, hogy nekik kell szolgáni az igényeket, nem pedig a fizető vendégnek kell eltartani őket, ha nem megy az üzlet.”
 • 18. hanni 2008. május 30. 08:18
  „Kedves Lakos222! Ha másokat lehülyéz azzal saját magát minősitti:):):)
  EMBEREK!!! Ne a multba éljenrk a régi sérelmeket el kell felejteni!!!
  Oda én sem megyek ahol nem látnak szivesen,de nehogy már csak így legyen!!!
  Ittam én a magyarutcán 280ft-ért finom sőrt,és menüztem 550-ft-ért
  Aki szeret a magyarutca macskakövén sétálni,az tudja,hogy micsoda kincs .........:)”
 • 17. kultúrpatkány 2008. május 29. 21:19
  „Addíg amíg a város más pontjain 5-600 ft lehet enni 2-3 fogásos menü ebédet, addíg a Magyar Utcán ugyanez 1500-1700 ft, ráadásul magyarul ki sem írják!
  Nem kellene csodálkozniuk rajta, hogy nem jár oda senki!Én még emlékszem rá, hogy azért nem szolgáltak ki , mert magyarul beszéltem!Akkor büdös volt nekik a pénzem, most meg nem adom nekik!!!
  Követelőzni tudnak, rendezvényeket akarnak, de hogy valamit tegyenek a városáért, vagy rendezvényeket megfelelően támogassanak az már nem jut eszükbe.
  A város vezetésétől meg azt van pofájuk elvárni, hogy kézenfogva vigyék a vendégeket a Magyar Utcára!
  Jó lenne, ha inkább ezen a pár soron elgondolkodnának!!!
  Csak egy példa: Moson Halászcsárda vasárnapi menü 600 ft és bőséges!
  Magyar Utca Ambrózia Hétköznap, Menü:1790 Ft !!!
  No COMMENT!”
 • 16. bevásárló 2008. május 29. 19:25
  „Azért furcsálom, hogy egyetlen kereskedő sem szól hozzá a fórumon. Ezek szerint mind igaz, amit a hozzászólók itt leírtak. Bár nem csak ebből gondolom, hogy igaz, mert én magam is érzetem néhány éve még, amikor vásárolni próbáltam egy-egy Magyar utcai üzeltben. Valóban szinte kidobták a magyar vevőket, mert az osztrákok pénze sokkal értékesebb volt nekik. Azér szívesen látnám néhány kereskedő véleményét is a fórumon, már ha mernek hozzá szólni.”
 • 15. mosoni 2008. május 29. 18:49
  „nem tudom sajnálni a kereskedőket. akkor senki nem panaszkodott mikor 3-400%-os haszonkulcsal árultak mindent. miért nem volt elég a 30%. most itt a nyugat. itt az eu. határ nuku. most igazi piaci verseny van. épp itt az ideje. ha akkor normál keretek között tartották volna az árakat, és nem csak az osztrákokra alapoztak volna, hanem megbecsülték volna a magyar vevőt(mint azt ahogy már többenis írták), akkor most talán lenne egy törzsvásárló gárdájuk. de nincs. az meg hogy elérétéktelenednek az ingatlanok, az kérem saját sociális probléma. ilyen a világon nincs, hogy valaki azért panaszkodik mert egy adott helyen lemegy az ingatlan ára. ezt nevezik üzleti kockázatnak.”
 • 14. mem 2008. május 29. 18:20
  „Hát igen, annak idelyén a kereskedők az osztrák turistákra építették az üzletüket, egy-két kivétellel az összes butikból kinézték a magyarokat, szó szerint ki lettünk üldözve a belvárosból, de most fordult a kocka, nem sajnálom egyiket sem, megérdemlik!
  nem a kinai , nem a gazdaságos tehet erről hanem ők maguk”
 • 13. csiguszka 2008. május 29. 17:16
  „Lehet hogy a következő mondatok egy kicsit bunkónak fognak tünni de ez a valóság!!!
  Amikor az osztrákok részéről is fennt kapott volt a Magyar utca, akkor minket magyarokat lenéztek és nem ugy szolgáltak minket mi ahogy példa az osztrákokat!!
  Vagy miért járnak a Nagy Kínai üzleteb az emberek:S? Pedig még parkolót is kell fizetni,de mégis csak sokan vannak
  Én megmondom olcsó áru nagy választékkal, nem megfelelő minőséggel!!!!!
  Őszintén bevallom hál isten megengedhetem magamnak a márkás ruhákat. cipőket, kiegészítőket,,,,,,,, egy kedvesebbkiszolgálás, jobb minőség,..........igaz 10000-krt de a színvonal ég és a föld!!!!!”
 • 12. brum 2008. május 29. 17:15
  „Nincs pénz,nincs semmi!
  Van pénz,akkor van minden!
  Ez a két fő megállapítás.Hogy miért nincs,vagy miért van,az már más
  ,nem ehhez a témához tartozik.”
 • 11. pan.cser 2008. május 29. 13:27
  „Azt tudnám ajánlani a városnak, gondolja végig, szabad-e úgy mint eddig csomó pénzt költeni a nyári rendezvénysorozatra, mert szerintem nem! Meleg van az emberek szabadságon, ezért csekély az érdeklődés. Nézzünk körül mi megy? Ami nem azt el kell hagyni. Meg merem kockáztatni, hogy városunk nem igazán alkalmas turizmusra, kevés a látványosság, ez a városi bevételekből is világosan kiderül. A helyi és a környékbeli tömegre kell építeni aki helyben lakik, vagy a közelben és mozgósítható. Sorra kell venni milyen jellegű programok vonzottak tömegeket, arra lehet építeni, de a Magyar utcát ez sem menti meg. A szórakoztató negyeddel az a baj, hogy az emberek a lakásaikban munka után és éjszaka pihenni szeretnének. Amúgy én is tanácstalan lennék ha a város vezetője vagyok!”
 • 10. okoskodó 2008. május 29. 12:55
  „Könnyű a megoldás! Hozzanak egy rendeletet, hogy ezentúl csak a Magyar utcán a butikokban lehet vásárolni! Étterembe meg szegény csóringer Perger Úrhoz lehet csak menni! Máris megoldódik a helyzet azt slussz!! :-)
  Különben meg, ha rendezvényt szerveznek a helyszínre akkor a lakók a zaj és a sok ember miatt panaszkodnak! A színvonalas műsorhoz meg egyik "síró" kereskedő sem járul hozzá, némi szponzorációval!!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvát napok

Bezenye - A helyi hagyományok ápolásaként csütörtöktől vasárnapig Bezenyén megszervezik a horvát… Tovább olvasom