Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Őrző-védőkre bíznák a Zátonyi-Dunát

Őrző-védő kft.-t alkalmazna egy horgászszövetség a Zátonyi-Dunán, a vízminőség megóvása és a betelepített hal védelme érdekében.
A sporthorgászok kezdeményezésére Dunaszigeten tartottak megbeszélést a megyei horgászszövetség, a vízügyi igazgatóság, a rendőrség és a helyi önkormányzat képviselői a Zátonyi-Duna helyzetéről. Tóth István polgármester bevezetőjében elmondta: ez a holtág tiszta vizű strandjával értéket képvisel, s meg kell óvni a vizét. Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke hozzátette: a két legnagyobb gondjuk a víz minőségének, és a „kihelyezett hal" védelmének megoldása.

rendőrségi motorcsónakot is kérnének

A megyei szövetség 2000-ben 15 évre nyerte el pályázaton a 37,6 hektáros terület hasznosításának jogát, miszerint környezetvédelmi kötelezettségeiknek is eleget kell tenniük. Évente átlagosan 3,5–4 millió forint értékű halat telepítenek a folyóba. Tavaly több bejelentést tettek a környezetvédelmi szerveknek, s együttműködési megállapodást is kötöttek a megyei rendőr-főkapitánysággal az orvhalászat visszaszorítása érdekében. Most is vállalnák olyan akciók megszervezését, melyben a hatóság emberei is részt vennének. Szeretnék, ha a rendőrség motorcsónakja néha ezen a vízen is járőrözne. Gondjukat szaporítja még, hogy a halászati bírságot sokan nem fizetik be, s be sem lehet azt hajtani.

Hiába a betelepítés, az orvhalászok elviszik

Szentkuti Károly, a Mosonmagyaróvári Horgászegyesület vezetője szerint alapvető gond, hogy kevés a visszafogás. Lehet, hogy négymillió forint értékben betelepítenek, de fogni alig lehet. Annyi biztos, hogy rengeteg halat visznek el illegálisan a folyóból. Ráadásul a falopások, s a folyópartok beépítettsége egyre nagyobb káoszt okoz ezen a területen. Zalán Barnabás, a megyei szövetség egyik képviselője hozzátette: ő vette észre tavaly nyáron a halpusztulást. Most oxigénszint-ellenőrző készüléket vásárolna, s vállalja akár hetente ezt a vizsgálatot. Szerinte nyugdíjas horgászokkal nem lehet ellenőrzéseket végezni, más megoldást kell találni az orvhalászok lebuktatására. Tóth István elmondta: a tavalyi szennyezéskor az ÁNTSZ be akarta záratni vele a strandot, ám a hidegebbre fordult idő, s a gyors lefolyás akkor megoldotta a gondokat. Ráadásul a zátonyi rész egyre jobban elhínárosodik, ami ráadásul csíp is.

A résztvevők többségének támogatásával

Geiszbühl Róbert is a horgászok nevében beszélt: szerinte a rendőrök motorcsónakja egyszer sem járt tavaly a vizükön, valószínűleg anyagi okok miatt. Szeretnének egy ellenőrzési tervet kidolgozni, s egyeztetni a hatóságokkal. Emellett őrző-védő kft.-vel is tárgyalnak: jó lenne, ha ennek terheit is közösen vállalnák. Kertész József, a vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke úgy véli: tizennégy éve jól működik ezen a szakaszon a vízpótlás. A műtárgyak segítségével megfelelő minőségű a víz, ha nem éri „pontszerű" szennyezés. A szakaszmérnök közös bejárást javasolt, s a legszükségesebb szakaszokon a hínárkaszálást is vállalta. Tóth István végül környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésének kezdeményzését jelentette be a résztvevők többségének támogatásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

’ 56-os képzőművészeti pályázat

A Flesch Károly Kulturális Központ 1996 után ismét meghirdeti „In memoriam 1956” címmel… Tovább olvasom